Στην Ελληνική Εποποιία του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, έγραψαν ιστορία και αθλητές που βρέθηκαν στο μέτωπο της Πίνδου και στα αλλά μέτωπα του πολέμου.
Ο πρώτος αθλητής που έπεσε, ήταν ο μπακ του ΠΑΟΚ, Γιώργος Βατίκης, ο ίδιος έπεσε ηρωικά στο ύψωμα 1878 μαζί με τους άνδρες του στης 17 Νοεμβρίου του 1940.
Ο μπακ του Παναθηναϊκού, Μίμης Πιερράκος, σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας, όταν το ιταλικό πυροβολικό έβαλε κατά της μονάδος του στης 18 Νοεμβρίου του 1940.
Ο Σπύρος Κοντούλης, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, δεν έπεσε στο μέτωπο, τραυματίστηκε στο πόδι πολεμώντας στα βουνά της Αλβανίας, με την οπισθοχώρηση γύρισε στην Αθήνα συνέχισε στην αντίσταση, αλλά, συνελήφθη από τους Γερμανούς.
Ο Γεώργιος Ιβάνοφ-Σαϊνόβιτς, αθλητής του Ηρακλή, γιος του Κόμη Βλαδίμηρου Ιβάνοφ, συνταγματάρχη του τσαρικού στρατού, έφτασε στη Βόρεια Ελλάδα με τη μητέρα του, Λεονάρδα Σαϊνόβιτς, και τον δεύτερο σύζυγό της, τον Έλληνα Ιωάννη Λαμπριανίδη. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τις δυο του χώρες Ελλάδα και Πολωνία, αποφάσισε να πολεμήσει και επιδόθηκε στην τέχνη του σαμποτάζ.
Ο Ο Ιβάνοφ συνελήφθη από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε τρις εις θάνατον.
Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Ζήτω η Ελλάδας! Ζήτω η Πολωνία»,
Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε 4 Ιανουαρίου 1943.
Ο Νίκος Γόδας, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, πολέμησε στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο και επέστρεψε το 1941, όπου και εντάχθηκε στην αντίσταση όπου είχε πλούσια δράση.
Συνελήφθη μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας και οδηγήθηκε διαδοχικά στις φυλακές με τελευταία στην Κέρκυρα.
Ο Γόδας ήταν μέλος του ΚΚΕ και είχε ενταχθεί στον ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας για τα πολιτικά του φρονήματα, με αποτέλεσμα η ποινή της εκτέλεσης να μην αρθεί ποτέ. Το εκτέλεσαν με τον ίδιο να φοράει την φανέλα του Ολυμπιακού στις 19 Νοεμβρίου του 1948.
Προφανώς οι παραπάνω δεν ήταν οι μόνοι που πολέμησαν τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελληνική ιστορία έχει γράψει με χρυσά γράμματα όσους πολέμησαν για την υπεράσπιση της Πατρίδας μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
(Με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια)