Connect with us

Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Νέα Δημοκρατία και Αποχή οι νικητές

Με την ενσωμάτωση στο 89,24% και τους εγγεγραμμένους να είναι 8.439.467, η κάλπη έβγαλε 2 νικητές, την Νέα Δημοκρατία και την αποχή, η πρώτη με ποσοστό 28,82% και η δεύτερη με ποσοστό 59,56%, σίγουρα κάτι που πρέπει να προβληματίζει την Κυβέρνηση και τα πολιτικά επιτελεία όλων των κομμάτων. 

Ο κόσμος για ακόμα μια φορά προτίμησε τις παραλίες παρά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Επίσης, υπήρξε μια μετακίνηση προς την Πατριωτική δεξιά με την Ελληνική Λύση να είναι ενισχυμένη, όπως και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και την Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.  Για ακόμα μια φορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στην 2η και την 3η θέση παρουσιάζοντας απώλειες όπως και η Νέα Δημοκρατία.

Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν η Νέα Αριστερά και το Μέρα 25, όπως και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ακούστηκε στο Ελληνικό λαό και μένουν εκτός. 

Οι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται σε:

Νέα Δημοκρατία  7 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 3 έδρες

Ελληνική Λύση 3 έδρες

ΚΚΕ 2 έδρες

Νίκη 1 έδρα

Πλεύση Ελευθερίας  έδρα

Φωνή Λογικής 1 ή καμία έδρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο του σχόλιο μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης:

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμη μία φορά. Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στην αποστολή που τους περιμένει, σε ένα ευρωκοινοβούλιο όπου δυστυχώς η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποίο δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας. Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει, ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δευτέρο, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα, δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη. Προεκλογικά επίσης και παρά τις δικές μου προσπάθειες έλειψε ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για την θέση της πατρίδας μας σε αυτήν.

Σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους, με κυριότερο την ακρίβεια. Σέβομαι αυτή την επιλογή τους είτε αυτή εκφράστηκε με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει την διεξαγωγή συμπερασμάτων είτε με την επιλογή μικρότερων σχημάτων. Αλλά κυρίως, ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά “σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη. Στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, στη Γαλλία και στη Γερμανία, κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν δραματικά. Όμως στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. 50 χρόνια από την ίδρυσή της, αποτελεί τη μόνη δύναμη στη χώρα που μπορεί να προσφέρει στο πολιτικό σύστημα σταθερότητα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, κάτι που το οφείλει στα μέλη της, στα στελέχη της, στους φίλους μας, θέλω να τους ευχαριστήσω ακόμα μια φορά από καρδιάς. Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές.

Όπως λοιπόν η Ελλάδα του 2024 είναι πιστεύω πολύ καλύτερη από εκείνη του 1019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ». 

 

Το πρώτο σχόλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά και τα πρώτα αποτελέσματα ηταν: 

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με το κόμμα του:

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα έκανε τη ρήξη και κάνει και μια τεράστια ανατροπή. Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε. Καλούμε όλους τους Έλληνες πατριώτες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πραγματική πατριωτική διακυβέρνηση του τόπου. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους και όλες. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε ολόψυχα κάποια στιγμή τα μέσα ενημερώσεως να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Λύση είναι ένα αμιγώς εθνικό, κοινωνικό, λαϊκό κόμμα, το οποίο ήρθε για να κυβερνήσει λέγοντας το εξής: Ότι είναι η δύναμη ευθύνης.

Ξεκινάει επιτέλους μια πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είμαστε πραγματικά, επίσημα η αντιπολίτευση της χώρας και θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι δεδομένο. Όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με μας. Παρά τον πόλεμο βγήκαμε από τη φωτιά. Βγήκαμε από τη λάσπη, από τον βούρκο που η Νέα Δημοκρατία και τα φερέφωνά της δημιούργησαν. Αλλά οι πατριώτες είναι δίπλα μας και δεν θα τους απογοητεύουμε ποτε. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο γι’ αυτό το οποίο προειδοποιούσα από πολύ καιρό. Ας δουν λίγο τον χάρτη στη Θράκη και τα αποτελέσματα μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι, γιατί αυτό είναι το χειρότερο από όλα».

 

Πηγή: Συντάκτης Ύλης

Advertisement

Must See

More in Πολιτική