Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, την Μπισκέκ, άρχισε χθες (11/11) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών σάμπο 2022.
Ένας συγκερασμός της ευγένειας που αποπνέει ο πολιτισμός της διοργανώτριας χώρας με το δυναμικό πνεύμα της πάλης των αθλητών και αθλητριών στο αγωνιστικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας που ακολούθησε. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που το Κιργιστάν φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο στα 49 χρόνια που διοργανώνεται.
της Ασπασίας Βελονάκη
Ο κιργιζικός πολιτισμός έχει στοιχεία περσικής, μογγολικής και ρωσικής επίδρασης, επιρροές που είναι διάχυτες στη μουσική τους. Τις μελωδίες και τους παραδοσιακούς χορούς από χορευτές με πολύχρωμες στολές του Κιργιστάν διαδέχτηκαν οι ιαχές των φιλάθλων στο κλειστό γυμναστήριο Gazprom Sports Complex, την ώρα που οι πρωταγωνιστές προσέφεραν υψηλό θέαμα στην προσπάθειά τους να ανέβουν στο βάθρο.
Το σάμπο είναι ένα μη προβεβλημένο στην Ελλάδα μαχητικό άθλημα, με επιρροές κυρίως από πάλη, τζούντο και πυγμαχία, αν και καλλιεργείται στη χώρα μας για περισσότερα από 20 χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 48 σύλλογοι και οι Έλληνες και Ελληνίδες σαμπίστες έχουν κατακτήσει εκατοντάδες μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις σε αυτό το διάστημα, για τα οποία όμως λίγοι γνωρίζουν. Λόγω του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων για την Μπισκέκ, η Ελλάδα μετέχει στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τρεις αθλητές μόνο, τον Γιώργο Μαρκαριάν, ο οποίος έχει αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης στο παρελθόν και τις Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου και Μυρτώ Σοφικίτη. Αρχηγός αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μαχητικών Τεχνών Σάμπο, Κουράς, Τσιδαόμπα (ΕΟΜΤΣΚΤ) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σάμπο, Μέραμπι Ηλιάδης.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIAS στην Μπισκέκ συμμετέχουν 52 χώρες, ενώ στο Συνέδριο της FIAS που προηγήθηκε της τελετής έναρξης το πρωί της Παρασκευής (11/11), μέρος έλαβαν εκπρόσωποι από 130 εθνικές Ομοσπονδίες σάμπο, συζητώντας ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σάμπο μετέχουν στην Μπισκέκ αθλητές από την Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, καθώς και ομάδα προσφύγων.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το σάμπο έλαβε την μόνιμη αναγνώριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και προσδοκία του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σάμπο (FIAS), Βασίλι Σεστακόφ, είναι να συμπεριληφθεί το σάμπο στα Ολυμπιακά αθλήματα. Δυστυχώς, όπως τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη των αγώνων, το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2028 στο Λος Άντζελες έχει διαμορφωθεί πλέον. Στην FIAS δεν… κρύβουν πως όνειρό τους είναι να δουν το σάμπο μια ημέρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με αυτόν τον στόχο εντείνουν τις προσπάθειές τους για προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος σε όλον τον κόσμο. Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο στην Μπισκέκ παρακολουθούν περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι μέσω live streaming σε όλον τον κόσμο.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν άφησε ανεπηρέαστο το άθλημα του σάμπο. Με ουδέτερη σημαία (με το logo της FIAS) μετέχουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές (λόγω των απαγορεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), οι Γάλλοι αθλητές (λόγω διαφωνιών της γαλλικής Ομοσπονδίας με τη FIAS), ενώ για πρώτη φορά εκπροσωπούνται και οι πρόσφυγες σε εναρμόνιση με τη ΔΟΕ και την προσφυγική Ολυμπιακή ομάδα. Η Ουκρανία δεν εκπροσωπείται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο της Μπισκέκ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της FIAS, Βασίλι Σεστακόφ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία σάμπο, αποφάσισε ομόφωνα να επιτρέψει τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών με ουδέτερη σημαία, εξηγώντας πως η απόφαση αυτή βασίστηκε στα Ολυμπιακά Ιδεώδη, δηλαδή στις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό. Ανέτρεξε δε στην Αρχαία Ολυμπία και την Ολυμπιακή εκεχειρία, την παύση δηλαδή των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Ο αθλητισμός και η πολιτική πρέπει να διαχωρίζονται. Εμείς καλούμε κάθε εθνική ομάδα να συμμετέχει στα πρωταθλήματά μας. Δεν έχουμε εχθρούς στο σάμπο. Είμαστε αντίπαλοι μόνο σε αθλητικά πλαίσια την ώρα του αγώνα. Σεβόμαστε και ακολουθούμε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Η Ουκρανία αποφάσισε να μην μετάσχει. Δυστυχώς, όχι μόνο εμείς ως Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά και οι αθλητές όλων των χωρών λυπούνται που οι Ουκρανοί σαμπίστες δεν είναι εδώ. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με την ουκρανική Ομοσπονδία που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και πως η ομάδα της Ουκρανίας θα είναι σε θέση να μετέχει στις μελλοντικές διοργανώσεις,» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλι Σεστακόφ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία ομιλητές ήταν επίσης ο υπουργός αθλητισμού του Κιργιστάν Σαμάτ Τοκτονάλιεφ και ο δήμαρχος της Μπισκέκ, Αζίζ Ιμπράεφ.
Η Ρωσία, εξάλλου είναι η μεγάλη δύναμη στο σάμπο. Στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε κατακτήσει τα 20 από τα 27 χρυσά μετάλλια στους ισάριθμους τελικούς. Ένας αποκλεισμός δηλαδή των Ρώσων και των Ρωσίδων αθλητών και αθλητριών θα είχε αποδυναμώσει αισθητά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την ποιότητα του θεάματος.