Ο Μαξ Σμέλινγκ (Max Schmeling) ήταν γερμανός πρωτοπυγμάχος, ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην επαγγελματική πυγμαχία (1930-1932). Το 1992 έγινε ο πρώτος Γερμανός που συμπεριλήφθηκε στο Πάνθεον της Δόξας (Hall of Fame) της παγκόσμιας πυγμαχίας και το 2003 το περιοδικό «The Ring» τοποθέτησε τον Μαξ Σμέλινγκ στην 55η θέση με τους 100 καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών. Με ύψος 1,85 μ. είχε άνοιγμα χεριών κοντά στα 2 μ. και κατατασσόταν στους πυγμάχους που αγωνίζονταν με το ορθόδοξο στιλ. Στην καριέρα του στην επαγγελματική πυγμαχία έδωσε 71 αγώνες: κέρδισε τους 57 (τους 40 με νοκ-άουτ), έχασε τους 10, ενώ 4 έληξαν ισόπαλοι.
Ο Μαξιμίλιαν Άντολφ Ότο Ζίγκφριντ Σμέλινγκ, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1905 στο Κλάιν Λούτσκοβ, ένα χωριό βόρεια του Βερολίνου, πρωτεύουσας τότε της Αυτοκρατορικής Γερμανίας. Έχοντας εντυπωσιαστεί από μί ταινία με την συνάντηση Ντέμπσεϊ-Καρπεντιέ, που είχε δει στον κινηματογράφο μαζί με τον πατέρα του, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την πυγμαχία και να μοιάσει στο ίνδαλμά του, τον σπουδαίο αμερικανό πυγμάχο Τζακ Ντέμπσεϊ.
Από το 1919 έως το 1922 κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας ημιβαρέων βαρών, καθώς και το γερμανικό πρωτάθλημα βαρέων βαρών. Το 1928 έφυγε για τις ΗΠΑ, τη Μέκκα της επαγγελματικής πυγμαχίας, όπου προξένησε εντύπωση η ομοιότητά του με τον παλαιότερο πρωτοπυγμάχο Τζακ Ντέμπσι.
Στην αρχή πέρασε απαρατήρητος, αλλά μία σειρά από νίκες του προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου της πυγμαχίας και του Τύπου. Στις 12 Ιουνίου 1930 είχε φτάσει η μεγάλη στιγμή της καριέρας του, όταν νίκησε τον βετεράνο Τζακ Σάρκι, κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη κι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε τον επίζηλο αυτό τίτλο. Κράτησε τον τίτλο έως τις 21 Ιουνίου 1932, οπότε ο Στάρκι τον νίκησε σε αγώνα 15 γύρων στο Λονγκ Άιλαντ και επανέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Η σημαντικότερη νίκη στην καριέρα του Σμέλινγκ υπήρξε αυτή εναντίον του Τζο Λούις στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιουνίου 1936, με νοκ άουτ στον 12ο γύρο. Αλλά ο Λούις, αφού κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη το 1937, νίκησε τον Σμέλινγκ στις 22 Ιουνίου 1938 στη Νέας Υόρκης με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο του αγώνα.
Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Σμέλινγκ έχασε τη δημοτικότητά του στις ΗΠΑ, εξαιτίας των ναζιστικών του αντιλήψεων. Αργότερα στράφηκε εναντίον των Ναζί, οι οποίοι για να τον τιμωρήσουν τον έστειλαν να υπηρετήσει στις δυνάμεις αλεξιπτωτιστών.
Ο Σμέλινγκ ήταν ένας από τους αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην απόβαση των Γερμανών στην Κρήτη τον Μάιο του 1941. Προσγειώθηκε στο Μάλεμε, αλλά τραυματίστηκε στο γόνατο από θραύσμα οβίδας και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μετά την αποθεραπεία του και μέχρι την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο διάσημος πυγμάχος υπηρέτησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου.
Παρά τα χρόνια του, επέστρεψε στην πυγμαχία το 1947, νικώντας σε τρεις από τους πέντε αγώνες που έδωσε στη Γερμανία. Τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 43 ετών, αποσύρθηκε οριστικά από τα ρινγκ.
Από το 1950 και μετά, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των επιχειρήσεων, διατηρώντας όμως το ακέραιο του χαρακτήρα του, αλλά και φιλικές σχέσεις με τον Τζο Λούις. Μάλιστα, πάμπλουτος ως επικεφαλής της γερμανικής Coca Cola και με δικό του εμφιαλωτήριο, στήριξε οικονομικά τον Αμερικανό όταν αυτός αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και κάλυψε τα έξοδα της κηδείας του το 1981. Παρέμενε σε φόρμα μέχρι τα 90 του χρόνια, καθώς γυμναζόταν κάθε ημέρα τουλάχιστον για μισή ώρα.
Ο Μαξ Σμέλινγκ πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2005 στο Βέντζεντορφ της Κάτω Σαξονίας, σε ηλικία 99 ετών. Από το 1933 έως το θάνατό της το 1987 ήταν παντρεμένος με την τσέχα ηθοποιό Άννα Όντρα, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.
Πηγή: Σαν Σήμερα