Connect with us

Πολιτισμός

Μπάνε Πρέλεβιτς – Η Δύναμη της Ήττας

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς υπήρξε ένας σούπερ σταρ. Δεν αγαπήθηκε απλώς, αλλά λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, έχοντας, ταυτόχρονα, κερδίσει τον σεβασμό όλης της κοινότητας του μπάσκετ.


Ως παίκτης, ο Μπάνε δεν ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν ελάχιστες. Πλέον, το προφίλ του είναι εντελώς διαφορετικό. Ένας άνθρωπος που αποτελεί πηγή ενέργειας και αισιοδοξίας για τον περίγυρό του, μέσα από τις δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του, αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο για να κοιτάξει βαθιά στην ψυχή του και να δώσει εξηγήσεις σε όλα όσα του συνέβησαν, στα χρόνια της αθλητικής καριέρας του, αλλά και μετέπειτα. Το απόσταγμα των μηνυμάτων που πήρε, η αισιοδοξία και η αγάπη για τη ζωή που μοιράζεται αφειδώς εδώ και πολλά χρόνια καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο το οποίο μέσα από αυτοβιογραφικά στοιχεία μάς υπενθυμίζει ότι η πιο σημαντική διεργασία που έχουμε να κάνουμε ως ανθρώπινα όντα είναι να μελετάμε αυτά που μας συμβαίνουν, να λαμβάνουμε τα μηνύματα, να συγχωρούμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχόμαστε και παράλληλα να προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε, όπου κρίνουμε ότι αυτό χρειάζεται.

Η ζωή ενός σταρ του αθλητισμού είναι γεμάτη συναισθήματα και ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, αυτά τα συναισθήματα μεταλλάσσονται με ρυθμό καταιγιστικό, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ή αυτό που λογίζουμε εμείς ως αποτέλεσμα.

Στη Δύναμη της ήττας ο Μπάνε Πρέλεβιτς μας υπενθυμίζει μέσα από τα βιώματα της πλούσιας καριέρας του, που περιγράφονται εκτενώς, ότι η ζωή είναι σαν τον αθλητισμό: οι ήττες, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες είναι το πολύτιμο εργαλείο για να γίνει κανείς καλύτερος και να αγγίξει την ευτυχία και την επιτυχία.

Στο βιβλίο του Η δύναμη της ήττας ο Μπάνε στέλνει το δικό του πανίσχυρο μήνυμα, η σημασία του οποίου μπορεί να μας κάνει να δούμε τη ζωή με διαφορετικό μάτι και να μας βοηθήσει να γίνουμε οι άνθρωποι που θέλουμε

 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Με λένε Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς, αλλά όλοι με φωνάζουν “Μπάνε”. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα του Βελιγραδίου. Μου άρεσε πάντα να σουτάρω, και αυτό έμαθα να το κάνω καλά – έμαθα να κάνω κι άλλα καλά, αλλά ο κόσμος με θυμάται για τα μεγάλα σουτ που πήρα. Κάποια τα έβαλα, κάποια τα έχασα… Έτσι είναι η ζωή ενός αθλητή: στα εύστοχα σε αποθεώνουν, από τα άστοχα όμως μαθαίνεις.

Έπαιξα σε διάφορες ομάδες, αλλά πέρασα μια ολόκληρη ζωή στον ΠΑΟΚ. Εκεί ανδρώθηκα, εκεί έζησα στιγμές θριάμβου και πικρίας, εκεί αγάπησα και αγαπήθηκα. Και αν επικρίθηκα λίγο κάποια στιγμή, στο τέλος μένει μόνο η αγάπη.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα κέρδισα στην καριέρα μου – αγώνες, τίτλους, χρήματα, αξέχαστες στιγμές, φίλους… Τα περισσότερα όμως τα κέρδισα χάνοντας.

Ίσως να απορεί κανείς που επέλεξα για τίτλο του βιβλίου μου τη Δύναμη της ήττας. Πιστεύω βαθιά ότι οι ήττες μας, είτε στο γήπεδο είτε οπουδήποτε αλλού, μας καθορίζουν. Μας δίνουν την ευκαιρία να ξανακοιτάξουμε μέσα μας, να παρατηρήσουμε από την αρχή όλη μας τη ζωή. Μας αλλάζουν, μας ωριμάζουν, μας μεταμορφώνουν. Η ήττα είναι ο πιο χρήσιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας για να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε…

Αυτό το βιβλίο δεν είναι η ιστορία της ζωής μου. Είναι κυρίως τα όσα έμαθα για τη ζωή μέσα από τις στιγμές που με έκαναν τον Μπάνε που είμαι σήμερα.

Advertisement

Must See

More in Πολιτισμός