Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Ατλάντα το 1996

Η Ελλάδα διεκδίκησε τους 26ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την αναβίωση του θεσμού, αλλά τους έχασε, όχι μόνο από την Κόκα – Κόλα και την Ατλάντα, αλλά και από τη δική της ανετοιμότητα, προς μεγάλη απογοήτευση των Ελλήνων. Στην κρίσιμη πέμπτη ψηφοφορία για την ανάθεση της διοργάνωσης, που έγινε στο Τόκιο στις 18 Σεπτεμβρίου 1990, η Ατλάντα έλαβε 51 ψήφους και η Αθήνα 35.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου και πήραν μέρος 10.320 αθλητές (6.797 άνδρες και 3.523 γυναίκες) από 197 χώρες. Η διοργάνωση είχε καλές και κακές στιγμές. Για πρώτη φορά α­πουσίασε η κρατική συνεισφορά, αυτό όμως οδήγησε στην πλή­ρη εμπορευματοποίηση, προκειμένου οι αγώνες να έχουν οικο­νομική επιτυχία (η φλόγα πέρασε από 43 πολιτείες για να την κρατήσουν έναντι αντιτίμου βέβαια χιλιάδες Αμερικανοί). Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, οι Αμερικανοί δεν απέφυγαν μία τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά του Ολυμπιακού χωριού, με ένα νεκρό (27 Ιουλίου).

Στο πρόγραμμα των αγώνων προστέθηκαν το μπιτς βόλεϊ, τα αγωνίσματα των ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, η ορεινή ποδηλασία (μάουντεν μπάικ), το ποδόσφαιρο γυναικών και το σόφτμπολ. Οι Αμερικανοί, κατανοώντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει συμμετοχή στην τελετή έναρξης, πέρα από την παρέλαση, όρι­σαν τη Βούλα Πατουλίδου ως μία από τις τελευταίες λαμπαδηδρόμους, ενώ ο ύστατος ήταν ο περίφημος Μοχάμεντ Άλι, ίσως ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών, που έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.

Στο αγωνιστικό μέρος, οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στα μετάλλια, με 101 (44-32-25) έναντι 65 της Γερμανίας (20-18-27) και 63 της Ρωσίας (26-21-16). Μορφές των αγώνων αναδείχθηκαν:

  1. Ο ρώσος παλαιστής Αλεξάντρ Καρέλιν, που κέρδισε το τρίτο χρυσό του μετάλλιο, παραμένοντας αήττητος στην κατηγορία των βαρέων βαρών. Κάποιοι είπαν ότι μόνο ο Μίλων ο Κροτωνιάτης της αρχαιότητας ήταν ανώτερός του.
  2. Ο αμερικανός σπρίντερ Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος με χρόνο 19.32 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ., καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του Ιταλού Πιέτρο Μενέα που ήταν ακλόνητο από το 1972. Ήταν όμως και ο νικητής της κούρσας των 400 μ. και ο πρώτος αθλη­τής που κατάφερε να πάρει χρυσό μετάλλιο στα 200 και στα 400 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  3. Η Γαλλίδα Ζοζέ Μαρί Περέκ, που έγινε ο «θηλυκός Τζόνσον». Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 και τα 400 μ., ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Αμερικανίδας Βάλερι Μπρίσκο – Χουκς στην Ολυμπιάδα του 1984 στο Λος Άντζελες.
  4. Ο θρυλικός Καρλ Λιούις, που κατετάγη στη λίστα των πιο πετυχημένων αθλητών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με την κατάκτηση του 9ου μεταλλίου από το 1984. Το άλμα στα 8,50 μ. στο μήκος τού χάρισε το χρυσό με­τάλλιο.

Η Ελλαδική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε στους αγώνες με 121 αθλητές (87 άνδρες και 34 γυναίκες) και κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια (Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι στην άρση βαρών, Ιωάννης Μελισσανίδης στη γυμναστική και Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα) και 4 ασημένια (Νίκη Μπακογιάννη στο άλμα εις ύψος, Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης και Λεωνίδας Κόκκας στην άρση βαρών), στην πιο πλούσια συγκομιδή της από τους Πρώτους Ολυμπιακούς του 1896.

Η ελληνική dream-team της άρσης βαρών που προπονούσε ο Χρήστος Ιακώβου έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά στους έλληνες φιλάθλους. Συγκλονιστική ήταν η αναμέτρηση στα 64 κιλά, μεταξύ του Σουλεϊμάνογλου και του Λεωνίδη, με τον Τούρκο να παίρνει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του και τον έλληνα αρσιβαρίστα να παίρνει το τρίτο του ασημένιο μετάλλιο από τις αναμετρήσεις του με τον τούρκο αντίπαλό του. Αμείωτο το ενδιαφέρον κράτησε και η προσπάθεια του Βίκτωρα Μήτρου για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στα 75 κ. Όταν ολοκλήρωσε τον αγώνα του κατακτώντας την 4η θέση και χάνοντας στην ισοβαθμία το χάλκινο μετάλλιο, δήλωσε γεμάτος πίκρα ότι «η τέταρτη θέση είναι του… βλάκα».

Η εθνική μπάσκετ συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέλαβε την 5η θέση, με 5 νίκες και 3 ήττες. Μετά τη λήξη των υποχρεώσεων της «γαλανόλευκης», ο αρχηγός της Παναγιώτης Γιαννάκης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 37 ετών, μετρώντας 21 συναπτά χρόνια στις εθνικές ομάδες.

Η Κυπριακή Συμμετοχή

Η Κύπρος συμμετείχε με 17 αθλητές (15 άνδρες και 2 γυναίκες). Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο σκοπευτής Αντώνης Ανδρέου, ο οποίος κατετάγη 9ος στο σκιτ.

Πηγή: Σαν Σήμερα 

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες