Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ διεξήχθησαν από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου του 1988. Η Νότια Κορέα βρήκε την ευκαιρία να γίνει γνωστή στο υπόλοιπο κόσμο και να δείξει ότι είναι μία χώρα του μέλλοντος. Διοργάνωσε απόλυτα επιτυχημένους αγώνες, που άφησαν και κέρδος.
Τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 1988 διεκδίκησαν η Σεούλ και η Ναγκόγια. Η κορεατική πρωτεύουσα επικράτησε εύκολα της ιαπωνικής μεγαλούπολης με ψήφους 52 έναντι 27, στην ψηφοφορία που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1981 στο Μπάντεν – Μπάντεν της Δυτικής Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της 84ης συνόδου της ΔΟΕ. Η κομουνιστική Βόρεια Κορέα, που αρχικά είχε συμφωνήσει στη συνδιοργάνωση των Αγώνων, τελικά τους μποϊκοτάρισε, ακολουθούμενη από τις Κούβα, Νικαράγουα, Αιθιοπία, Αλβανία, Σεϊχέλες και Μαδαγασκάρη.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ πήραν μέρος 8.391 αθλητές (6.197 άνδρες και 2.194 ) από 160 χώρες. Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς σημαντικό ρόλο έπαιξε η άρση του υποχρεωτικού ερασιτεχνισμού το 1986, ένας κανονισμός της ΔΟΕ που απαγόρευε στους αθλητές να αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε μίτινγκ και τουρνουά. Ιδιαίτερα ευνοημένο ήταν το τένις, που επανήλθε στο ολυμπιακό πρόγραμμα ύστερα από 62 χρόνια. Νέο άθλημα στη Σεούλ ήταν η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), ιδιαίτερα αγαπημένο παιγνίδι στην Άπω Ανατολή. Το μπέιζμπολ και το τάε κβο ντο παρουσιάστηκαν ως αθλήματα επίδειξης.
Στα μετάλλια κυριάρχησε η ΕΣΣΔ με 132 (55-31-46) και ακολούθησαν Ανατολική Γερμανία με 102 (37-35-30) και ΗΠΑ με 94 (36-31-27). Μορφές των αγώνων, ο αμερικανός κολυμβητής Ματ Μπιόντι με 7 μετάλλια (5-1-1), ο tούρκος αρσιβαρίστας Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, που σήκωσε τρεις φορές το βάρος του στην κατηγορία των 60 κιλών της άρσης βαρών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, η αμερικανίδα σπρίντερ Φλορενς Γκρίφιθ – Τζόινερ με εξωπραγματικά ρεκόρ στα 100 μ. και 200 μ., όπου κέρδισε τα χρυσά μετάλλια και η aνατολικογερμανίδα Κριστίν Ότο με 6 χρυσά μετάλλια.
Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Λούντινγκ – Ροτενμπούργκερ έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Αρχικά στο Κάλγκαρι πήρε ένα χρυσό κι ένα ασημένιο στο πατινάζ ταχύτητας κι έξι μήνες αργότερα κατέκτησε ένα ασημένιο στην ποδηλασία πίστας.
Στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, νικητής στα 100 μ. με 9’’79, βρέθηκε ντοπαρισμένος. Του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και δόθηκε στον Καρλ Λιούις.
Η Ελλαδική Συμμετοχή
Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 56 αθλητές (44 άνδρες και 12 γυναίκες) και κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Μπάμπη Χολίδη στην κατηγορία των 57 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης (22 Σεπτεμβρίου).
Η Κυπριακή Συμμετοχή
Η Κύπρος συμμετείχε με 9 αθλητές (6 άνδρες και 3 γυναίκες), χωρίς κάποιος από αυτούς να διακριθεί.
Πηγή: Σαν Σήμερα