Λουκάνικα, μπέργκερ, τσιπς… συνήθως σνακ με πολλά λιπαρά βρίσκουν οι φίλαθλοι στα στάδια σήμερα. Αλλά τι έτρωγαν στις κερκίδες οι θεατές μονομαχιών στο ρωμαϊκό Κολοσσαίο;
Ένα γερμανικό ποδοσφαιρικό ματς συνοδεύεται συνήθως στην κερκίδα με λουκάνικο σε ψωμάκι ή περιχυμένο με σος κάρι, με μαγιονέζα, μουστάρδα ή κέτσαπ. Είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα των οπαδών για να απολαύσουν την αγαπημένη τους ομάδα στο τερέν.
Η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε έναν υποτιμημένο, όπως λέει, λογαριασμό στο twitter, το Footy Scran, που «εντρυφεί» στις λιχουδιές που προσφέρουν οι καντίνες γηπέδων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο: από το Double Smash Cheeseburger με έξτρα μπέικον της βρετανικής Beverly FC μέχρι το Currywurst με τηγανητές πατάτες λουσμένες σε μαγιονέζα στο γερμανικό Άλεν αλλά και το περίφημο σάντουιτς Schawarma κοτόπουλου στα γήπεδα όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Σνακ λαχταριστά μεν, πλούσια σε θερμίδες δε – που δεν συνάδουν τόσο με το αθλητικό πνεύμα εντός του γηπέδου.
Καρύδια, ελιές, και φρούτα στα ερείπια του Κολοσσαίου
Όμως το ρεπορτάζ κάνει μια ενδιαφέρουσα αναδρομή, πολλούς αιώνες πίσω, στην αρχαία Ρώμη και το Κολοσσαίο, τη θρυλική αρένα των μονομάχων. Αλήθεια, τι έτρωγαν εκεί οι θεατές; Κατά πόσο τα ρωμαϊκά σνακ του γηπέδου θύμιζαν τα λουκούλεια γεύματα, με τα οποία έχουμε συνδέσει τα ρωμαϊκά συμπόσια;
Σύμφωνα με την SZ η απάντηση είναι μάλλον «καθόλου». Πρόσφατες ανασκαφές στο Κολοσσαίο έφεραν στο φως σπουδαία ιστορικά ευρήματα που ουσιαστικά αποκαλύπτουν τα σνακ που τσιμπολογούσαν οι Ρωμαίοι οπαδοί των θεαμάτων στις εξέδρες του θρυλικού Κολοσσαίου.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον ιστορικό χώρο έφεραν στο φως ίχνη από τσόφλια καρυδιών, κουκούτσια ελιάς και φρούτων ηλικίας περίπου 2000 ετών. Με λίγα λόγια εξόχως υγιεινά τρόφιμα που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας βάσει της θρεπτικής τους αξίας.
Μια πιθανή ερμηνεία αυτής της ρωμαϊκής συνήθειας είναι, σύμφωνα με αρχαιολόγους, ότι οι θεατές επέλεγαν συνειδητά ελαφρά τροφή για τις εξέδρες, έτσι ώστε να αντέξουν καλύτερα τα σκληρά θεάματα που έβλεπαν να εκτυλίσσονται στην αρένα, από άγριες μονομαχίες ανδρών και ζώων μέχρι θανάτους μονομάχων μπροστά στα μάτια τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολοσσαίο άρχισε να χτίζεται το 70 μΧ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φλάβιο Βεσπασιανό, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δέκα χρόνια από τον Τίτο και πήρε την τελική του μορφή επί Διοκλητιανού. Για την εποχή του ήταν τεραστίων διαστάσεων, με χωρητικότητα περίπου 65.000 θεατών.
Πηγή: Deutsche Welle