Πρωτοποριακή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε τον πατέρα – Πως εξηγεί την απόφαση ο δικηγόρος του Γιώργος Λιανουλόπουλος.
Του Γιάννη Δάρα
Μια πρωτοποριακή απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (υπ’ αριθμ. 9498/2023) που αφορούσε παιδί ηλικίας 4 ετών, γεννημένου εκτός γάμου των γονέων, που είχε αναγνωριστεί νόμιμα από τον πατέρα του ως γνήσιο τέκνο του με συμβολαιογραφική πράξη. Πρόκειται για αγοράκι που γεννήθηκε το 2019 και παραμένει αβάπτιστο ακόμη και τώρα.
Με πρακτικό διαμεσολάβησης που είχε υπογραφεί στο παρελθόν είχε οριστεί η γονική μέριμνα να ασκείται στο σύνολο της από την μητέρα και να υπάρχει επικοινωνία με τον πατέρα. Ο ενάγοντας – πατέρας στηριζόμενος στις νέες νομοθετικές διατάξεις του ν. 4800/2021, αλλά και στα πραγματικά περιστατικά που αφορούσαν τη μη ενημέρωση του για σοβαρά ιατρικά θέματα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια της μητέρας να αποξενωθεί το παιδί από τον πατέρα, όπως ισχυρίστηκε, ζήτησε με αγωγή την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, της επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού.
Το παιδί παραμένει άνευ ονόματος μέχρι σήμερα και προσφωνείται με απόφαση της μητέρας μόνο με το όνομα ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Ενώ από το περιβάλλον του πατέρα προσφωνείται με άλλο χριστιανικό όνομα από τον παππού του πατέρα. Το δικαστήριο πήρε θέση και αποφάσισε να δοθεί διπλή ονομασία, επιλύοντας ένα μείζον θέμα για την προσωπικότητα του παιδιού.
Αποφάσισε δε την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας συμπεριλαμβανομένης και της επιμέλειας, αφού και οι δύο γονείς μπορούν να την ασκήσουν σύμφωνα με το νόμο, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να νοσηλεύεται το παιδί σε κλινική και η μητέρα να μην επιτρέπει στον πατέρα να το επισκέπτεται στο νοσοκομείο, επικαλούμενη τα μέτρα του κορωνοιού στη διάρκεια των οποίων επιτρεπόταν ένας μόνο συνοδός!
«Με την ανάθεση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς, θα εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του τέκνου όχι μόνο για να ενημερώνεται αλλά και για να αποφασίζει για σοβαρά θέμα του τέκνου του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.
Το δικαστήριο αποφάσισε σύμφωνα με τις επιλογές που δίδει η νέα νομοθεσία, την εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου, όπου θα ασκείται η καθημερινή επιμέλεια από τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει το τέκνο με εξαίρεση τα μείζονα ζητήματα, για τα οποία θα συναποφασίζουν.
Η απόσταση των δύο κατοικιών δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά κι έτσι δεν θα διαταράσσεται το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί ο δεσμός με τον πατέρα του για την ισορροπημένη ανάπτυξη του. Από την 1η-8η ημέρα κάθε μήνα και από 15η έως 22η θα διαμένει με τον πατέρα του και τις υπόλοιπες μέρες με τη μητέρα του. Αντίστοιχες ρυθμίσεις επιμερισμού του χρόνου διαμονής του παιδιού με τους γονείς προβλέφθηκαν για τις εορτές
Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Άξια αναφοράς είναι και η ρύθμιση του χρόνου ακόμη και για την ονομαστική γιορτή και τα γενέθλια του αγοριού με εναλλασσόμενο τρόπο. Κάθε φορά που δεν θα τηρείται η απόφαση, θα υπάρχει ποινή 500 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για τον «απείθαρχο» γονιό.
Ο δικηγόρος Γιώργος Λιανουλόπουλος
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ενάγοντα – πατέρα, Δικηγόρος Αθηνών, Γεώργιος Λιανουλόπουλος, «η απόφαση είναι πρωτοποριακή και περιέχει το σύνολο των τομών που έφερε το νέο νομοθετικό καθεστώς. Με την παλαιότερη νομοθεσία ο πατέρας τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο στερούταν τη γονική μέριμνα, παρά την αναγνώριση του παιδιού ως νόμιμου τέκνου του, εκτός εάν η μητέρα συναινούσε προς τούτο. Με το νέο νομοθετικό status που ισχύει από 16-9-2021, ο πατέρας με την αναγνώριση του τέκνου αυτομάτως ασκεί και τη γονική μέριμνα. Για τις προγενέστερες περιπτώσεις ο γονέας θα έπρεπε να προσφύγει δικαστικά για την ανάθεση ακόμα και της γονικής μέριμνας. Μία τέτοια περίπτωση έκρινε και η υπ’ αριθμ. 9498/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δεν ανέθεσε μόνο την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας στους γονείς, αλλά διέταξε και τη συνεπιμέλεια με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας στην ουσία της. Η απόφαση αυτή, καταλήγει ο κ. Λιανουλόπουλος, επέλυσε και τα δύο ζητήματα αυτά, εφαρμόζοντας τον κανόνα της από κοινού άσκησης γονικής μέριμνας και επιμέλειας, που είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων».
To άρθρο δημοσιεύθηκε στη Real News