Ο Μάκης Ζούμπος, μέσα από το ταξιδιωτικό του blog μας ταξιδεύει σε όμορφες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα μας ταξιδεύει στην Ναύπακτο. Ο λόγος στον Μάκη:
Είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που επέζησε 30 αι. μέσα από μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα διάσπαρτα μνημεία της. Απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της που τα τείχη του κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μια γραφική πόλη με γειτονιές ζεστές και φιλόξενους κατοίκους. Ένας ιστορικός τόπος που υποδέχεται τους επισκέπτες του χειμώνα καλοκαίρι στα ορεινά του μέρη με τα πυκνά δάση και τα παραδοσιακά χωριουδάκια και στις παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά.
Η ιστορία της Ναυπάκτου
Η ιστορία της Ναυπάκτου αρχίζει κάπου στο 1.500 π.Χ. όταν οι Δωριείς σταμάτησαν εκεί προκειμένου να κατασκευάσουν τον στόλο που χρειάζονταν για να περάσουν στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου. Η περίοπτη γεωγραφική της θέση στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου την κατέστησε μήλον της έριδας και κατά την αρχαιότητα αλλά και στους μεταχριστιανικούς χρόνους. Κατά τον 15ο αιώνα κατακτάται από τους Ενετούς και τελικά απελευθερώνεται από τους Έλληνες μόλις το 1829.
Το ενετικό λιμάνι
Από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμάνια της χώρας, ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ναυπάκτου, θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και εκεί που θα πιείτε το καφεδάκι σας κάτω από τη σκιά των πλατάνων και με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη- οι απολήξεις του Κάστρου
Απολαύστε τη διαδρομή προς το κάστρο της Ναυπάκτου
Ξεκινώντας από το λιμάνι και περνώντας μέσα από συνοικίες με λουλουδιασμένες αυλές και πλακόστρωτα καλντερίμια ανηφορίστε για το Κάστρο. Είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Στη διαδρομή θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ουαι. που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914. Η θέα από την κορυφή του λόφου προς τη θάλασσα όπου υψώνεται εντυπωσιακή η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, είναι μοναδική.
H ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δον Κιχώτης
Ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της Ναυπάκτου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι η 7η Οκτωβρίου του 1571 όταν στον κόλπο της Ναυπάκτου ο ενωμένος Ευρωπαϊκός στόλος καταφέρνει συντριπτική νίκη απέναντι στον μέχρι τότε κυρίαρχο Τουρκικό στόλο, τερματίζοντας έτσι την κυριαρχία του στα νερά της Μεσογείου αλλά και τις όποιες βλέψεις είχε εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία για επέκταση της στον Δυτικό κόσμο.
Μάλιστα σε αυτήν πολέμησε ο τότε άσημος Ισπανός ναύτης και μετέπειτα διάσημος συγγραφέας του “Δον Κιχώτη”, (πλήρης τίτλος: “0 ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα“), Μιγκέλ Θερβάντες (Miguel de Cervantes). Από την φρεγάτα Μαρκέσα πολέμησε ηρωικά ενάντια στους Οθωμανούς ενώ τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι το οποίο έκτοτε έμεινε παράλυτο. Παρασημοφορήθηκε και συνέχισε τη στρατιωτική του καριέρα για αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να αποφασίσει να ασχοληθεί με την συγγραφή μυθιστορημάτων.
Κάστρο Ναυπάκτου
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων έφτασε στην σημερινή του μορφή στις αρχές του 16ου αιώνα. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με το αυτοκίνητο αν και το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε από ενετικό λιμάνι και να ανηφορίσετε προς το κάστρο μέσα από την παλιά πόλη με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα πετρόκτιστα καλντερίμια.
Θα δείτε από το εντυπωσιακό κατάλευκο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικό μουσείο, και θα διασχίσετε μία από τις πύλες με την παλιά ξύλινη και ταλαιπωρημένη από επίδοξους κατακτητές πύλη
Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που μόλις διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!