Connect with us

Σπορ

Αποσύρθηκε η 23χρονη Βρετανίδα Έλι Ντάουνι για χάρη της πνευματικής υγείας της

Με… βαριά καρδιά και μόλις σε ηλικία 23 ετών, η Έλι Ντάουνι, ανακοίνωσε χθες (23/1) την απόφασή της ν’ αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η Βρετανίδα γυμνάστρια τόνισε πως έχει έλθει η ώρα να θέσει ως προτεραιότητα την πνευματική υγεία και την ευτυχία της, μετά από πολλά σκληρά χρόνια. Η Ντάουνι έγινε η πρώτη Βρετανίδα γυμνάστρια στην ιστορία με τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση, όταν το 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σήμερα, πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από τότε, η Ντάουνι μετρά δώδεκα μετάλλια σε επίπεδου κόσμου και Ευρώπης.

Η Ντάουνι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, όταν κατέλαβε την 13η θέση. Όμως, ο αιφνίδιος θάνατος του αδελφού της το 2021, από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που έκανε προπόνηση στο κρίκετ, είχε ως συνέπεια να μη «κατέβει» εκείνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Να πω ότι ήταν απλά μια δύσκολη απόφαση είναι μια τεράστια… υποτίμηση, αλλά μετά από τα ιδιαίτερα δύσκολα τελευταία χρόνια, πήρα την απόφαση να δώσω προτεραιότητα στην πνευματική μου υγεία και ευτυχία. Η γυμναστική ήταν η ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και είμαι υπερήφανη για όλα όσα είχα την τύχη να πετύχω στο άθλημα. Το να αγωνίζομαι και να κατακτώ μετάλλια για τη Μεγάλη Βρετανία σήμαινε τα πάντα και ακόμη περισσότερα για εμένα και θα μου λείψει πάρα πολύ,» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter η Έλι Ντάουνι.

Μαζί με την αδελφή της, Μπέκι, (επίσης γυμνάστρια), είχαν μιλήσει το 2020 για τα συναισθηματικά σημάδια που άφησε πάνω τους η καριέρα τους στη γυμναστική και είχαν τονίσει ότι η καταχρηστική συμπεριφορά στην προπόνηση της γυμναστικής είχε «ριζώσει» και «κανονικοποιηθεί πλήρως». Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι δε κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί αθλητές και αθλήτριες της γυμναστικής υπόκεινται σε εκτεταμένη σωματική και ψυχική κακοποίηση, σε ένα σύστημα που επικεντρώνεται στο «κυνήγι» της εθνικής και διεθνούς επιτυχίας.

Το 2020, η Έλι Ντάουνι είχε δηλώσει επίσης πως της ζητούσαν ανελλιπώς να κάνει δίαιτα από τα 14 της και πως η «χωρίς τέλος εστίαση» στο βάρος της είχε αφήσει βαθιές πληγές που υποψιαζόταν ότι δεν θα επουλωθούν ποτέ.

Μετά την ανακοίνωση από την Έλι Ντάουνι σήμερα (23/1) της απόφασής της να βάλει τελεία στην καριέρα της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Σάρα Πάουελ, με δήλωσή της, αποκάλεσε την Ντάουνι «πρωταθλήτρια» που αναμφίβολα έχει έναν μελλοντικό ρόλο να διαδραματίσει στο άθλημα. «Η γενναιότητα και η ειλικρίνειά της, ιδιωτικά και δημόσια, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος του αθλήματός μας», είπε σήμερα (23/1) η Σάρα Πάουελ.

Τον Ιούλιο του 2021, η σούπερ σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όχι μόνο από την ομάδα των ΗΠΑ, Σιμόν Μπάιλς, αποχώρησε από το ομαδικό και το σύνθετο ατομικό της γυμναστικής δηλώνοντας πως δεν αντέχει άλλο την πίεση που βιώνει για να διατηρείται σε τόσο κορυφαίο επίπεδο και πως η ψυχική της υγεία αποτελούσε πλέον προτεραιότητα για εκείνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Σπορ