Connect with us

Αρθρογραφία

Γεώργιος Ιβάνωφ: αθλητής και κατάσκοπος

Σαν σήμερα το 1943, εκτελέστηκε από τις Δυνάμεις Κατοχής ο Ελληνοπολωνός κατάσκοπος Γεώργιος Ιβάνωφ.

Ο Γεώργιος (Γέρζι) Ιβάνωφ-Σαΐνοβιτς γεννήθηκε στης 14 Δεκεμβρίου του 1911 στην Βαρσοβία. Την δεκαετία του ´20 εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε των Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου αγωνίστηκε στο ποδόσφαιρο και στην κολύμβηση. Το 1934 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στα 100 μέτρα ελευθερίας κολύμβησης με χρόνο 1’ και 22”.

Το 1935, απέκτησε την Πολωνική υπηκοότητα και το 1938 αποφοίτησε  από το πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο με πτυχίο Γεωπονικής.

Μετά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έφυγε για την Παλαιστίνη και εκπαιδεύτηκε από τους Βρετανούς ως κατάσκοπος και σαμποτέρ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα είχε έντονη δράση καταφέρνοντας καίρια πλήγματα στις Κατοχικές Δυνάμεις.

Το 1971, γυρίστηκε η Πολωνική ταινία “Agent Nr 1”, είχε θέμα την ζωή του Ιβάνωφ κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Το 1976, η Ελληνική Κυβέρνηση το απένειμε μετά θάνατον το Ανώτατο Πολεμικό Παράσημο «Χρυσούν Αριστείουν Ανδρείας».

Το ίδιο έπραξαν και οι Πολωνοί και οι Βρετανοί.

Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου του 1943, ο Ιβάνωφ και 3 σύντροφοι του οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, στην Καισαριανή. Ο Ιβάνωφ κατόρθωσε να εξουδετερώσει τους δεσμοφύλακές του και επεχείρησε να διαφύγει στο δάσος. Όμως, η σφαίρα ενός Γερμανού στρατιώτη τον βρήκε στην πλάτη και τον εξουδετέρωσε. Αιμόφυρτος και δεμένος σ’ ένα πάσαλο εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του. Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»

Πηγή: Σαν Σήμερα, Wikipedia, ΓΣ Ηρακλής

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία