Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

ΔΟΕ: Το εμπνευσμένο ταξίδι της Γιούσρα Μαρντίνι επιστρέφει με την ταινία «The Swimmers»

Το εμπνευσμένο ταξίδι της Γιούσρα Μαρντίνι, πρόσφυγα από τη Συρία, «επέστρεψε» με τη νέα ταινία «The Swimmers», που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 8 Σεπτεμβρίου και επιλέχθηκε επίσης να ανοίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το ταξίδι της Γιούσρα Μαρντίνι, η οποία έγραψε ιστορία ως μέρος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ, από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, έμοιαζε πάντα με την πλοκή μιας ταινίας.

«Αυτή η ταινία είναι πολύ σημαντική για μένα και την αδερφή μου, γιατί θέλουμε να μοιραστούμε την ιστορία μας με τον κόσμο και να δείξουμε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να έχουν όνειρα και μπορούν να φτάσουν τους στόχους τους ακόμα κι αν περάσουν δύσκολα ταξίδια», είπε η Μαρντίνι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι το να γίνεις πρόσφυγας δεν είναι επιλογή», πρόσθεσε.

Η θαρραλέα ιστορία της Μαρντίνι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, όταν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 ως μέρος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ.

«Φεύγοντας από το σπίτι της στη Δαμασκό με τη μεγαλύτερη αδερφή της Σάρα, η Μαρντίνι, μια ταλαντούχα κολυμβήτρια που είχε αγωνιστεί για τη Συρία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012- βρέθηκε σε μια υπερπλήρη λέμβο στο Αιγαίο, όπου όλοι προσπαθούσαν να βρουν ασφάλεια και μια νέα ζωή στην Ευρώπη.

Όταν ο κινητήρας του σκάφους τους χάλασε και το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό, η Μαρντίνι και η αδερφή της έπεσαν στα παγωμένα νερά για να βοηθήσουν τους άλλους πρόσφυγες στην ξηρά στο ελληνικό νησί της Λέσβου», αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Ο αθλητισμός όχι μόνο έσωσε τις ζωές μας», λέει η Μαρντίνι και συνεχίζει: «Μου έμαθε να δουλεύω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου, να είμαι υπομονετική, να είμαι ανθεκτική.

Έτσι έχουμε μεγαλώσει: μην τα παρατάς ποτέ και πάντα να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Το να είμαι μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ μου άνοιξε τα μάτια. Συνειδητοποίησα ότι όλοι εμείς στην ομάδα είχαμε μια δυνατή φωνή, ότι μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και να τους δώσουμε ελπίδα».

Αφού αγωνίστηκε ως μέρος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στο Ρίο το 2016, η Μαρντίνι διορίστηκε ως η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες – την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – και επέστρεψε στην Ολυμπιακή σκηνή και πάλι για το Τόκιο 2020, με 28 πρόσφυγες αθλητές, που αγωνίστηκαν σε 12 αθλήματα.

Η απίστευτη ιστορία της Μαρντίνι θα μεταφερθεί τώρα σε νέο κοινό από την ταινία «The Swimmers», που σκηνοθετεί η βραβευμένη με BAFTA, Σάλι Ελ Χοσάινι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες