Connect with us

Κοινωνία

Εκατοντάδες νεκροί στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης ανακάλυψαν εργάτες

Εργάτες που δουλεύουν στις κατεστραμμένες περιοχές ανακάλυψαν χθες 14/09, εκατοντάδες πτώματα στην ανατολική πόλη Ντέρνα της Λιβύης, καθώς 10.000 άνθρωποι φέρονται να εξακολουθούν να αγνοούνται αφού τα νερά της πλημμύρας διέρρηξαν φράγματα και έσπασαν την πόλη.

Τουλάχιστον 700 πτώματα έχουν ταφεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την ανατολική Λιβύη. Η αρχή ασθενοφόρων της Derna ανέφερε τον τρέχοντα αριθμό των νεκρών σε 2.300.

Αλλά ο απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε ο απεσταλμένος της Λιβύης για τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Tamer Ramadan.

Ανέφερε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τυνησία ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η κατάσταση στη Λιβύη ήταν «εξίσου καταστροφική όσο και η κατάσταση στο Μαρόκο», είπε ο κ. Ramadan, αναφερόμενος στον φονικό σεισμό που έπληξε κοντά στην πόλη του Μαρακές το βράδυ της Παρασκευής 08/09.

Η καταστροφή σημειώθηκε στη Ντέρνα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Λιβύης το βράδυ της Κυριακής 10/09, όταν η καταιγίδα Ντάνιελ έπληξε την ακτή.

Οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις και συνειδητοποίησαν ότι φράγματα έξω από την πόλη είχαν καταρρεύσει, προκαλώντας πλημμύρες κάτω από το Wadi Derna, ένα ποτάμι που τρέχει από τα βουνά μέσα από την πόλη και στη θάλασσα.

Ένας κάτοικος, ο Αχμέντ Αμπντάλα, είπε ότι ο τοίχος του νερού που σάρωνε τη Ντέρνα «έσβηνε τα πάντα στο δρόμο του».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από κατοίκους έδειξαν μεγάλες εκτάσεις λάσπης και συντρίμμια όπου τα μανιασμένα νερά είχαν παρασύρει τις κατοικημένες γειτονιές και στις δύο όχθες του ποταμού.

Οι πολυώροφες πολυκατοικίες που κάποτε ήταν πολύ πίσω από το ποτάμι είχαν σχιστεί προσόψεις και κατέρρευσαν τσιμεντένια πατώματα.

Οι κάτοικοι της πόλης ήταν μόνοι τους αμέσως μετά την καταστροφή, με τις αρχές στην ανατολική Λιβύη να λένε ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Ντέρνα.

Οι κάτοικοι, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, ο στρατός και εθελοντές έσκαβαν στα ερείπια για να περισυλλέξουν τους νεκρούς.

Πλάνα έδειξαν δεκάδες πτώματα καλυμμένα από κουβέρτες απλωμένα στην αυλή ενός νοσοκομείου στη Ντέρνα.

Ο υπουργός Υγείας της Ανατολικής Λιβύης, Όθμαν Αμπντουλτζαλίλ, δήλωσε: «Η τραγωδία είναι πολύ σημαντική και πέρα από τις δυνατότητες της Ντέρνα και της κυβέρνησης».

Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο φράγματα στο Wadi Derna είχαν καταρρεύσει, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των υποδομών της Λιβύης μετά από περισσότερο από μια δεκαετία χάους.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος παραμένει διχασμένο ανάμεσα σε δύο αντίπαλες διοικήσεις: μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, καθεμία που υποστηρίζεται από διαφορετικές πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Η Derna ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar, που εδρεύει στη Βεγγάζη.

Mε πληροφορίες από την Βρετανική Morning Star

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία