Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Εννέα αθλήματα διεκδικούν την είσοδο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028

Προσκλήθηκαν από τη ΔΟΕ να παρουσιάσουν σχέδιο έξι σημείων για την ένταξη τους στο πρόγραμμα των Αγώνων του Λος Άντζελες.

Τα μηχανοκίνητα σπορ, το καράτε, το κρίκετ, το μπέιζμπολ-σόφτμπολ, το λακρός, το κικ-μποξ, το μπρέικντανς, το flag football (παρακλάδι του αμερικανικού ποδοσφαίρου) και το σκουός, είναι τα αθλήματα που διεκδικούν την παρουσία τους στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028. Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται στο πιο από τα μηχανοκίνητα αθλήματα θα εκπροσωπήσει τη FIA, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως φαβορί είναι το καρτ. Μπορεί να φαίνεται ξένο αλλά μηχανοκίνητα αθλήματα είχαν εκπροσώπηση σε Ο.Α. το μακρινό 1900 στους Αγώνες του Παρισίου, χωρίς να είναι επίσημα στο πρόγραμμα αλλά έγινε κανονικά απονομή μεταλλίων.

Ίδια χρονιά χρονολογείται και η τελευταία παρουσία του κρίκετ, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός οπαδών του και η πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για ένα στυλ παιχνιδιού περιορισμένης διάρκειας, επαναφέρουν τη συζήτηση για ένταξη του στους Ο.Α.

Από κοντά και το λακρός το οποίο βρισκόταν κανονικά στο πρόγραμμα των Αγώνων του 1904 και 1908 και ως άθλημα επίδειξης τις χρονιές 1928, 1932 και 1948. Τα μπέιζμπολ-σόφτμπολ επανήλθαν στους Ο.Α. στο Τόκυο 2020 αλλά θα απουσιάζουν από το Παρίσι 2024 κα διεκδικούν εκ νέου την είσοδο τους.

Το καράτε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2020 αλλά θα απουσιάζει και αυτό από το Παρίσι, ενώ το μπρέικντανς θα κάνει ντεμπούτο το 2024. Το flag football διεκδικεί την πρώτη του εμφάνιση κάνοντας πρόβα τζενεράλε στα World Games του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα ενώ το αμερικάνικο ποδόσφαιρο ήταν άθλημα επίδειξης το 1904 και το 1932. Κικ μποξ και σκουός διεκδικούν την πρώτη τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα σχέδια που έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες θα κινηθούν σε τομείς όπως η αναγνωσιμότητα του αθλήματος στη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες αλλά και παγκοσμίως, η δικαιοσύνη και η ακεραιότητα αλλά και η υποστήριξη της περιβαλλοντικής σταθερότητας.

Η τελική απόφαση θα παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΟΕ στο Μπουμπάι της Ινδίας μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2023.

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες