Connect with us

Σπορ

Η διεθνής ομοσπονδία πινγκ πονγκ «ανοίγει την πόρτα» σε Ρώσους και Λευκορώσους

Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση της ΔΟΕ και να επιτρέψει την υπό όρους επιστροφή των αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις διοργανώσεις της. Επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στο λαό της Ουκρανίας, καθώς και την έκκλησή της για ειρήνη, η ITTF τονίζει μεαξύ άλλων ότι «… έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών διαλόγων, που μπορεί να δημιουργήσει ο αθλητισμός. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει μακρά ιστορία στο να φέρνει κοντά τους ανθρώπους ακόμα και όταν οι πολιτικοί δεσμοί ήταν αδύναμοι. Μπορεί να οικοδομήσει γέφυρες, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών και να ανοίξει την πόρτα για την οικοδόμηση της ειρήνης με τρόπους, που ο αποκλεισμός και ο διχασμός δεν μπορούν».

«Πυλώνας του Ολυμπιακού Κινήματος παραμένει η αυτονομία που πρέπει να έχουν οι αθλητικοί φορείς. Θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζουν ποιοι παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες με βάση τις αθλητικές τους ικανότητες και όχι για πολιτικούς λόγους ή λόγω των διαβατηρίων τους» αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Σημειώνοντας αυτό, το Δ.Σ. υποστηρίζει την αποδοχή παικτών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο σε διεθνείς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης που διοργανώνονται από την ITTF και το World Table Tennis υπό αυστηρούς όρους ουδετερότητας.

Η ITTF έχει λάβει υπόψη τους Προτεινόμενους Όρους Συμμετοχής της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για αυτούς τους παίκτες. Η ITTF θα τα εξετάσει και θα διαβουλευτεί με άλλες διεθνείς ομοσπονδίες για να δημιουργήσει επίσημες οδηγίες, που θα καθορίζουν ρητούς όρους συμμετοχής για παίκτες και προσωπικό υποστήριξης με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο.

Σημειώνοντας το τρέχον πρόγραμμα, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το νωρίτερο που θα μπορούσαν οι παίκτες να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση είναι τον Μάιο. Καθώς η πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ITTF Finals, Durban 2023) έχει περάσει, οι παίκτες με ρωσικό και λευκορωσικό διαβατήριο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Ενώ εξετάζεται ένα “μονοπάτι” για παίκτες και στελέχη υποστήριξης, η ITTF θα συνεχίσει να διατηρεί τις κυρώσεις κατά των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας όπως αποφασίστηκε την 1η Μαρτίου 2022. Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν: κανένας Ρώσος ή Λευκορωσικός κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος δεν θα επιτρέπεται να μετάσχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την ITTF και την παγκόσμια επιτραπέζια αντισφαίριση. Δεν θα εμφανίζονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή ύμνοι Ρωσίας ή Λευκορωσίας σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από την ITTF και την παγκόσμια επιτραπέζιο αντισφαίριση.

Η διοίκηση ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στη ΔΟΕ για το έργο και την καθοδήγησή της, καθώς και σε όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες, που εργάστηκαν σε πνεύμα συνεργασίας για να εναρμονίσουν την προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή παικτών με ρωσικό και λευκορωσικό διαβατήριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Σπορ