Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η ΔΟΕ ζητά από τον Σινγκ να συνεχίσει ως επικεφαλής του Ολυμπιακού Συμβουλίου Ασίας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από τον Ινδό Ραντίρ Σινγκ να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα επικεφαλής του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας (OCA), σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters, μετά την άρνηση της ΔΟΕ να αναγνωρίσει τις εκλογές του ασιατικού κυβερνητικού οργάνου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΔΟΕ απέκλεισε για τρία χρόνια τον σεΐχη του Κουβέιτ Αχμάντ Αλ-Φαχάντ Αλ-Σαμπάχ, λέγοντας ότι είχε «αδιαμφισβήτητη επίδραση» στις εκλογές της OCA αυτό το μήνα, στις οποίες ο αδελφός του, σεΐχη Ταλάλ Φαχάντ Αλ-Αχμάντ Αλ-Σαμπάχ, εκλέχθηκε πρόεδρος.

Ο σεΐχης Αχμάντ ταξίδεψε στην Μπανγκόκ πριν από τις εκλογές και βρισκόταν στην πόλη όταν διεξήχθησαν, κάτι που «ερμηνεύτηκε ως παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία» από την επιτροπή δεοντολογίας της ΔΟΕ. Ο σεΐχης Αχμάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο Ταλάλ εκλέχθηκε πρόεδρος της OCA με διαφορά 24 ψήφων έναντι 20 έναντι του συναδέλφου του από το Κουβέιτ, Χουσεΐν Αλ Μουσαλάμ.

Ωστόσο, η επιτροπή δεοντολογίας είπε ότι η ΔΟΕ δεν θα πρέπει «να αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές έως ότου διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της εκλογικής διαδικασίας της OCA σε μεταγενέστερο στάδιο».

Ο σεΐχης Ταλάλ επρόκειτο να αναλάβει τη σκυτάλη από τον Σινγκ, έναν πρώην Ολυμπιονίκη σκοπευτή που διορίστηκε να εκτελέσει χρέη προέδρου της OCA το 2021, όταν ο σεΐχης Αχμάντ παραιτήθηκε από την προεδρία επειδή καταδικάστηκε από ελβετικό ποινικό δικαστήριο για πλαστογραφία.

Η δίκη εξέτασε εάν ο σεΐχης Αχμάντ χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο σχέδιο πραξικοπήματος στο Κουβέιτ για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων του. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση, άσκησε έφεση κατά της καταδίκης και αναμένει την έκβαση της έφεσης.

Μια επιστολή προς τον πρώην γενικό γραμματέα της OCA (Σινγκ) από τη ΔΟΕ, με ημερομηνία 30 Ιουλίου την οποία είδε το Reuters, ανέφερε:

«Δεδομένου ότι η έρευνα της ΔΟΕ είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2023 και δεδομένου ότι η ΔΟΕ δεν έχει αναγνωρίσει την εκλογή του σεΐχη Ταλάλ Αλ-Σαμπάχ, η ΔΟΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί σας (Σινγκ) ως αναπληρωτής πρόεδρος της OCA…

Μετά το αποτέλεσμα της έρευνας της ΔΟΕ θα συνεργαστούμε μαζί σας για να εφαρμόσουμε τα επόμενα βήματα ενός οδικού χάρτη και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της OCA σύμφωνα με τις βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης».

Η OCA δημιουργήθηκε από τον πατέρα του σεΐχη Αχμάντ το 1981 και διοργανώνει τους Ασιατικούς Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η επόμενη διοργάνωση ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου στο Χανγκζού της Κίνας, με συμμετοχή περίπου 12.000 αθλητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες