Connect with us

Γερμανία

Η ημέρα της Γερμανικής επανενοποίησης και το Deutschland-Cup

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδοτώντας το τέλος του Ανατολικογερμανικού Κομμουνιστικού καθεστώτος. Κατόπιν διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε η επανενοποίηση της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 3ης Οκτωβρίου 1990 οι καμπάνες των γερμανικών εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν, χαιρετίζοντας την ένωση των δύο Γερμανιών, ύστερα από 41 χρόνια εθνικής διαίρεσης. Τα μεσάνυχτα έγινε η έπαρση της γερμανικής σημαίας μπροστά στο κτίριο του Ράιχστακ (Βουλής), υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της Γερμανίας, και ακολούθησε πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Μπούντεστακ (Βουλής), που είχε 662 έδρες, από τις οποίες τις 122 κατέλαβαν οι Ανατολικογερμανοί βουλευτές.

Η τελετή της ενοποίησης ξεκίνησε με την κατάργηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι Γερμανοί πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους πίνοντας στην υγεία της επανενοποίησης,κρατώντας αναμμένα κεριά και ανεμίζοντας τη γερμανική σημαία.

Το Deutschland-Cup ήταν μια μεμονωμένη διοργάνωση μεταξυ των τότε πρωταθλητών των δύο Γερμανιών, της Dynamo Dresden από την Ανατολική και την Bayern Munich από την Δυτική.

Η διοργάνωση βασίστηκε στο μοντέλο του Supercup, δεν αποτελεί αναγνωρισμένη διοργανώσει από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Deutscher Fußball-Bund-DFB), αλλά, έγινε στα πλαίσια των εορτασμών της επανένωσης. Επίσης, ήταν μια πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο μεγάλων Γερμανικών ομάδων.

Μονομαχία μεταξύ Olaf Thon (δεξια: Bayern) και Hans-Uwe Pil (αρ: Dynamo). Πηγη: Wikipedia

Ο Andreas Wagenhaus (αρ.) και ο Mario Kern (δεξ.) σηκώνουν το τρόπαιο. Πηγή: Wikipedia

Το παιχνίδι έγινε στις 27 Νοεμβρίου 1990, μια εβδομάδα μετά τη διάλυση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της ΛΔΓ (Deutscher Fußball-Verband der DDR-DFV).

Ο αγώνας διεξήχθει στην Rudolf-Harbig-Stadion, έδρα της Dynamo, η οποία κέρδισε με σκορ 1-0 την Bayern με γκολ του Torsten Gütschow στο 63ο λεπτό.

Πηγή: eBay.com

Για την ιστορία, μια ακόμη μεμονωμένη διοργάνωση έγινε στα πλαίσια της ενοποίησης, η διοργάνωση με την ονομασία “Holsten Deutschland-Cup”, διεξήχθει στις 21 Αυγούστου 1990 μεταξύ -ξανά- της Dynamo Dresden και της FC Kaiserslautern, στην έδρα της Dynamo και η Kaiserslautern επικράτησε στα πέναλτι με σκορ 5-3 (1-1 η κανονικη διάρκεια του αγώνα).

Πηγή: Wikipedia

(Με πληροφορίες από το Σαν Σήμερα και το Wikipedia)

Advertisement

Must See

More in Γερμανία