Connect with us

Ιταλία

Η ιστορία της Αταλάντα

Ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας, που εδρεύει στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας. Ιδρύθηκε το 1907 και το όνομά της προέρχεται από την Αταλάντη της ελληνικής μυθολογίας.

Η Αταλάντα είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας, που εδρεύει στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, μία πόλη 120.000 κατοίκων στους νότιους πρόποδες των Άλπεων, που επλήγη ανελέητα από την πανδημία του Covid-19 το 2020. Τα τελευταία χρόνια διακρίνεται, όχι μονάχα στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη.

Η Αταλάντα ιδρύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1907, από τους μαθητές του τοπικού κλασικού λυκείου Εουτζένιο Ούριο, Τζούλιο και Φερούτσιο Αμάτι, Αλεσάντρο Φορλίνι και Τζιοβάνι Ρομπέτι ως Γυμναστική και Αθλητική Εταιρεία Αταλάντα Μπέργκαμο (Società Bergamasca di Ginnastica e Sports Atletici Atalanta). Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε και το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το όνομα του συλλόγου παραπέμπει στην ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας Αταλάντη,το προφίλ της οποίας απεικονίζεται στο σήμα της ομάδας. Η Αταλάντη αναφέρεται ως η πιο γρήγορη απ’ όλους τους θνητούς, μοναδική δρομέας και με μεγάλες ικανότητες στο κυνήγι και την καταγωγή της οποίας διεκδικούν τόσο η Βοιωτία όσο και η Αρκαδία.

Η πρώτη εμφάνιση της Αταλάντα ήταν ασπρόμαυρη, με κάθετες ρίγες και μαύρα σορτς. Η εμφάνισή της αυτή παρέμεινε έως το 1920, οπότε συγχωνεύτηκε με τη μεγάλη της αντίπαλο στην πόλη, την Μπεργαμάσκα (Società Bergamasca di Ginnastica e Scherma), οπότε πρόσθεσε το μπλε χρώμα στη φανέλα της.

Η νέα ομάδα που προέκυψε με την ονομασία Αταλάντα του Μπέργκαμο (Atalanta Bergamasca Calcio) θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 1963 για να κερδίσει τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο της, το Κύπελλο Ιταλίας.

Το 1988 πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ενώ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, έφθασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, όπου αποκλείστηκε από τη βελγική Μέχελεν.

Το 1991 αγωνίστηκε στον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και το 2020 στον προημιτελικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τίτλοι:

Πηγή: Βικιπαίδεια

Η Αταλάντα με ομάδες από την Ελλάδα:

Πηγή: Σαν Σήμερα

Η Αταλάντα με ομάδες από την Κύπρο:

Πηγή: Σαν Σήμερα

Πηγή: Σαν Σήμερα

Advertisement

Must See

More in Ιταλία