Connect with us

Σπορ

Η Ρωσία δεν έχει πληρώσει την υπηρεσία αντιντόπινγκ

Η Ρωσία δεν είναι προς το παρόν υποχρεωμένη να καταβάλλει ετήσιες πληρωμές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) μετά τη λήξη της ένταξής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης πέρυσι, δήλωσε το υπουργείο Αθλητισμού στο Ρωσικό πρακτορείο TASS.

Πρόσφατα προέκυψαν αναφορές ότι η Ρωσία δεν είχε καταβάλει την προγραμματισμένη πληρωμή των περίπου 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων στην WADA για το 2023. Απαντώντας την Πέμπτη 21/09, η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Αθλητισμού είπε στο TASS ότι η Ρωσία «υποστηρίζει την αρχή της ίσης χρηματοδότησης του κύριου ετήσιου προϋπολογισμού για το Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «επί του παρόντος, δεν υπάρχει κοινή λύση για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού εγκεκριμένη από τα κράτη».

Οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τον Κώδικα του Οργανισμού καταβάλλουν στο ταμείο με βάση το ποσό που συνεισφέρουν ετησίως στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ρωσία διέκοψε τη συμμετοχή της τον Μάρτιο του 2022 μετά την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αθλητισμού, ένας μηχανισμός για τις συνεισφορές της WADA δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί για τα έθνη «που δεν είναι μέλη ηπειρωτικών οργανισμών, ιδίως του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το υπουργείο ανέφερε επίσης στο TASS ότι είχε θέσει το θέμα της χρηματοδότησης της WADA στα μέλη της Διεθνούς Σύμβασης για το ντόπινγκ στον Αθλητισμό, όπου συνέστησε να υιοθετηθεί ομόφωνη προσέγγιση για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) στο Παρίσι τον Οκτώβριο.

Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού πρόσθεσε ότι θα καταβάλει ετήσια συνεισφορά στο ταμείο WADA μόνο υπό αυτούς τους όρους.

Η Ρωσία είναι μία από τις οκτώ χώρες που αναμένεται να πληρώνει στον WADA πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, ανέφερε το TASS. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, αναμενόταν να πληρώσει 1,26 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, σύμφωνα με τις οδηγίες του WADA.

Οι ΗΠΑ (3,4 εκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (1,7 εκατομμύρια δολάρια) και η Ιαπωνία (1,5 εκατομμύρια δολάρια) είναι οι τρεις υψηλότεροι χρηματοδότες του προγράμματος κατά του ντόπινγκ. Με εξαίρεση τη Ρωσία, κάθε μία από τις χώρες έχει υποβάλει την πληρωμή της για το 2023, ανέφερε το TASS.

Το 2019, η WADA απαγόρευσε στη Ρωσία να συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για εκτεταμένες παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ. Η Ρωσία αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς και η απαγόρευση μειώθηκε στη συνέχεια σε δύο χρόνια μετά από έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Advertisement

Must See

More in Σπορ