Connect with us

Κοινωνία

Η φωτιά στο Νησί του Πάσχα κατέστρεψε πολλά αγάλματα Moai

Μια δασική πυρκαγιά που έπιασε στο νησί του Πάσχα έκαψε μερικές από τις μυθικές  πέτρινες φιγούρες του, γνωστά ως Μοάι, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σχεδόν 148 στρέμματα επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Μοάι», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Carolina Perez, υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο νησί του Πάσχα, το οποίο βρίσκεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Χιλής, 148 στρέμματα έχουν καεί από τις φλόγες την Δευτέρα 03/10.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Rano Raraku, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επηρεάστηκε περισσότερο.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Μοάι σε αυτήν την περιοχή, καθώς και στο λατομείο όπου εξάγεται η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τη χάραξη των γλυπτών.

«Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά δεν μπορεί να μετρηθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Πέδρο Έντμουντς, δήμαρχος του νησιού του Πάσχα, στα τοπικά μέσα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη αναφορά για τις συνολικές ζημιές. 

Όμως η φωτιά έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το νησί άνοιξε ξανά στον τουρισμό στις 5 Αυγούστου, μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστό για τον τουρισμό λόγω του Covid-19.

Πριν από την πανδημία, το Νησί του Πάσχα – όπου ο κύριος βιοπορισμός είναι ο τουρισμός – δεχόταν περίπου 160.000 επισκέπτες ετησίως, με δύο καθημερινές πτήσεις.

Αλλά με την άφιξη του Covid-19 στη Χιλή, η τουριστική δραστηριότητα ανεστάλη εντελώς.

Το νησί κατοικήθηκε από πολυνησιακούς κατοίκους, πριν το προσαρτήσει η Χιλή το 1888.

Φωτογραφίες Rapanui Municipality

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία