Connect with us

Κοινωνία

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι αλλάζει – Νέες λίστες των σούπερ μαρκετ αύριο

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει αύριο, Τετάρτη, στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του, με τις ανανεωμένες λίστες των σούπερ μάρκετ να αναρτώνται έως τις 9 το πρωί στην πλατφόρμα e-καταναλωτής.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στις 14 επιχειρήσεις που ήδη συμμετέχουν (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης, το οnline Efresh.gr και η πλατφόρμα E-food) αναμένεται να προστεθεί και η Wolt όπως έκανε γνωστό o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες κι άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ ετησίως – πέραν δηλαδή όσων είναι υποχρεωμένες- έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην πρωτοβουλία.

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία μπαίνουν ισχύ οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτές αφορούν στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, για καλύτερη σήμανση των προϊόντων καθώς και εξασφάλιση της επάρκειάς τους.

Υποχρεωτικό το νέο σήμα

Από 1η Δεκεμβρίου, στα προϊόντα που μπαίνουν στο «καλάθι» θα τοποθετείται ειδικό σήμα συγκεκριμένου σχήματος και διαστάσεων ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τους καταναλωτές.

Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με οκτώ εκατοστά επί οκτώ εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με οκτώ εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό έγχρωμο σήμα του καλαθιού του νοικοκυριού.

Παράλληλα στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα / κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Το ζήτημα τη επάρκειας

Επίσης οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την επάρκεια των προϊόντων που «βάζουν» στο καλάθι τους.

Αν τα αποθέματα προϊόντος εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι αλυσίδες αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.

Το νέο προϊόν που επιλέγουν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων, δηλαδή την επόμενη Τετάρτη. Η υποχρέωση επαρκών αποθεμάτων δεν εφαρμόζεται για προϊόντα που διατηρούνται υποχρεωτικά εντός ψυγείου ή κατάψυξης.

Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Σε ό,τι αφορά τέλος στις κατηγορίες των προϊόντων υπήρξε μία τροποποίηση και συγκεκριμένα, η κατηγορία «φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)» αντικαταστάθηκε με το «κρέμα βρεφικής ηλικίας».

Πηγή: CNN Greece

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία