Connect with us

Ποδόσφαιρο

Κώστας Μπακογιάννης: “Το 2026 ο Παναθηναϊκός θα παίζει στον Βοτανικό”

Την επίσημη έναρξη δημοπράτησης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού κήρυξε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17/10.

Η συνέντευξη τύπου διεξήχθη στην περιοχή που είναι να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κώστα Μπακογιάννη:
“Καλώς ήρθατε στον Βοτανικό, στον Ελαιώνα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς η παρουσία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού εδώ. Έχετε ακούσει πολλά για τον Ελαιώνα πολλοί μιλάνε, αλλά λίγοι τον έχουν επισκεφτεί για αυτό λοιπόν επιλέξαμε να διοργανώσουμε τη συνέντευξη Τύπου εδώ.
Πρώτον για να δείτε πως όταν μιλάμε για τον Ελαιώνα πως μιλάμε για το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σταθμό του μετρό. Αφ εταίρου γιατί θέλαμε να δείτε με τα μάτια σας και να βιώσετε τη σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα γιατί κακά τα ψέματα μάς έχει έρθει ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης και δεκαετίες αδιαφορίας.
Ένας κοιμώμενος γίγαντας είναι ο Ελαιώνας που σήμερα ξυπνάει με όχημα το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Βοτανικός θα εξυγιανθεί, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές. Θα εξελιχθεί σε μια αναβαθμισμένη περιοχή που θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και περηφάνια γιατί το μέλλον άρχισε.
Η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε εδώ και τη σχετική απόφαση της οικονομικής μας επιτροπής. Είναι η αρχή της επίσημης διαδικασίας. Δεν είναι όνειρο γιατί πριν από περίπου δύο ώρες η οικονομική επιτροπή έγραψε ιστορία ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα γύρω από το γήπεδο μέχρι τα Χριστούγεννα.
Έχετε ακούσει λόγια, υποσχέσεις εξαγγελίες και έχουμε ζήσει ματαιώσεις. Κυριαρχούσε η δυσπιστία. Ότι ξέρετε μπορείτε να το ξεχάσετε. Η Διπλή Ανάπλαση περνάει στην πράξη. Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων. Η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα πρόγραμμα με δύο πόλους που έρχεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Γιατί στην Αλεξάνδρας κερδίζουμε ένα νέο πυλώνα πρασίνου και στον Βοτανικό επεκτείνεται η πόλη. Το σχέδιο μας για τον Ελαιώνα περιλαμβάνει λίγο από το 50% πρασίνου.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων από τα αρμόδια υπουργεία και θα ήθελα να πω και ένα ευχαριστών στον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Γεραπετρίτη, τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Καραγιάννη και επίσης στους εταίρους μας και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνα.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον κόσμο του Παναθηναϊκού γιατί έδειξε πίστη και στήριξαν το όραμα μας για να αποκτήσει η ομάδα ένα αντάξιο σπίτι, μια αρένα πρωταθλητών που θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές.
Μιλάμε για ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο έργο. Χρειάστηκαν μήνες δουλειάς και μιλάμε για τέσσερα υπουργεία και την ευρωπαϊκή ένωση. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει το θέμα είναι πως δεν θα φτάναμε εδώ χωρίς ομαδική δουλειά από το Δήμο Αθηναίων.
Εδώ που είμαστε το 2026 θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις το λιγότερο 38.500 θέσεων έως και 40.000 θέσεων. Τώρα είμαστε στον περιβάλλον χώρο. Η αρένα στο Βοτανικό έχει σχεδιαστεί έτσι για να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης, θα είναι ένα υπερσύχρονο στάδιο. Όχι μόνο για να φιλοξενεί αγώνες αλλά και για να περιηγηθεί ο κόσμος. Στόχος μας είναι μέσα από τους χώρους αναψυχής να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο. Ένα γήπεδο με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο. Όχι μόνο βρίσκεται σε έναν χώρο ιστορικό αλλά έχει θέα την Ακρόπολη.
Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη από το ταμείο ανάκαμψης. Ο Δήμος δημοπρατεί και τη μελέτη και την κατασκευή για να κερδίσουμε χρόνο. Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα αλλά έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Όπως συμφωνήθηκε εκκρεμούν η δημοπράτηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα.”

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο