Connect with us

Αρθρογραφία

Λούτσιο Ντάλα: Ο φλογερός τροβαδούρος και η αγάπη για την ομάδα της Μπολόνια

Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού τραγουδοποιού Λούτσιο Ντάλα.

Πέρασαν 11 χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος Ιταλός Λούτσιο Ντάλα, την 1η Μαρτίου του 2012 απεβίωσε ηλικία 69 ετών.

Ο δημιουργός του ανυπέρβλητου «Καρούζο» ήταν πολύ αγαπητός και στη χώρα μας.

Ο Λούτσιο ήταν και ένας μεγάλος φίλαθλος που αγάπησε με πάθος τις ομάδες της Μπολόνια, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και το μπάσκετ.

Μπολόνια για πάντα

Γέννημα-θρέμμα της πόλης της Μπολόνια, είχε εκφράσει σε πολλές συνεντεύξεις του την αγάπη του για τη Βίρτους Μπολόνια, τη μία από τις δύο ομάδες μπάσκετ της περιοχής.

Ο Λούτσιο ήταν ένας σωστός φίλαθλος, ενώ δήλωνε και μπασκετόφιλος, καθώς δεν παρέλειπε να λέει πως αν και φίλαθλος της Βίρτους δεν ένιωθε μίσος για τη Φορτιτούντο, την «αιώνια» αντίπαλο.

Πολλές φορές θα τον έβλεπες στις εξέδρες της έδρας της Βίρτους, ενώ δεν δίσταζε να διαμορφώνει το συναυλιακό του πρόγραμμα σύμφωνα με τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδα;.

Η Μίλαν και ο ύμνος

Στη δεκαετία του ’60 που η Μίλαν κέρδισε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1963 και 1969) με προπονητή τον θρυλικό Νερέο Ρόκο και αστέρια τους Τσέζαρε Μαλντίνι, Τζιάνι Ριβέρα και Ζοζέ Αλταφίνι, ο Λούτσιο αγάπησε την ιστορική ομάδα του Μιλάνου.

Ο νεαρός τότε τραγουδοποιός συνεπαρμένος από το μεγαλείο της ομάδας έγραψε το τραγούδι «Milano», εμπνευσμένο από τους αγώνες της Μίλαν με την άλλη υπερδύναμη της εποχής, τη Μπενφίκα του Εουσέμπιο.

Όμως το μεγάλο του πάθος, ήταν οι «ροσομπλού» της Μπολόνιας τον συνόδεψε σε όλη του τη ζωή και γι’ αυτό το 1987 συνέθεσε τον ύμνο της ομάδας «Sulle tue ali Bologna» (σ.σ. Στα φτερά σου Μπολόνια).

«Μπάτζιο, Μπάτζιο»

Στα 30 του ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο «θεϊκός κοτσιδάκιας», τη σεζόν 1997-98 φόρεσε τη φανέλα της Μπολόνια και έκανε «πράματα και θάματα», αφού σημείωσε 22 γκολ κερδίζοντας έτσι μια θέση στην εθνική Ιταλίας για το Μουντιάλ του 1998.

Οι εμφανίσεις του Μπάτζιο ενέπνευσαν τον Ντάλα να γράψει άλλο ένα αριστούργημα, το «Baggio, Baggio» αφιερωμένο στον σπουδαίο Ιταλό άσο.

Δεν τον ξέχασε κανείς

Ο Λούτσιο Ντάλα «έφυγε» ξαφνικά στο Μοντρέ της Ελβετίας, ενώ μια μέρα πριν είχε δώσει την τελευταία του συναυλία. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε και τις ομάδες της Μπολόνια που τόσο αγάπησε. Η ποδοσφαιρική ομάδα για να τον τιμήσει, άφησε μια φανέλα με την ημερομηνία των γενεθλίων του στη θέση που καθόταν στις εξέδρες του γηπέδου «Νταλ’ Άρα».

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία