Connect with us

Αρθρογραφία

Μαραντόνα: Ένας επίγειος Θεός

Ο Αργεντίνος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ή απλά Μαραντόνα, όπως τον γνωρίζουν και τον θαυμάζουν εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον κόσμο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, αν όχι ο κορυφαίος για πολλούς.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1960 στο Λανούς, ένα από τα προάστια του Μπουένος Άιρες, της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Μεγαλωμένος σε μία φτωχή πολυμελή οικογένεια.

Ο απλός λαός αγάπησε και λάτρεψε τον Μαραντόνα γιατί αν και κέρδισε δόξα και χρήμα συνέχισε να συμπεριφέρεται σαν αυτούς. 

Τα «έχωσε» στον Πάπα λέγοντας «περίμενα να βρω αγίους και είδα χρυσά ταβάνια, χρυσούς πολυελαίους και κουρτίνες» παρόλο που ήταν αρκετά θρησκευόμενος. 

O Mαραντόνα στην συνάντηση του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στο Βατικανό

Κατέβασε τη Νάπολι να παίξει μέσα στη λασπουριά της Ατσέρα (Acerra, μια φτωχή περιοχή), για να μαζευτούν χρήματα για ένα παιδάκι, αγνοώντας την ασφαλιστική εταιρία που πίεζε, για να μην τραυματιστούν οι παίκτες.

Λίγο πριν πάει στην Αμερική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1994, πέρασε από την Κούβα και δήλωσε τη στήριξη του στον Φιντέλ Κάστρο, κάτι που κάνει τους συνωμοσιολόγους να τρίβουν τα χέρια τους για ότι βρέθηκε θετικός στον έλεγχο ντόπινγκ.

O Μαραντόνα και ο Φιντέλιο Κάστρο

Το ότι πέρασε ολόκληρη την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, αλλά και για το γνωστό “Χέρι του Θεού” και πήρε μια άτυπη νίκη για την μάχη των Φώκλαντς στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1986 στο Μεξικό.

Στο 51ο λεπτό, ο Μαραντόνα έτρεξε προς την μπάλα και όταν σηκώθηκε για να πετύχει το γκολ με κεφάλια σήκωσε το αριστερό του χέρι και για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου και πέτυχε το 1-0 για την ομάδα του.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, ο Μαραντόνα, αντί να παραδεχτεί την παράνομη κίνηση που έκανε, δήλωσε ότι το γκολ επετεύχθη: “λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού.”

Η στιγμή που ο Μαραντόνα έχει μόλις χτυπήσει την μπάλα με το χέρι, πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα

Στο 55ο λεπτό, πέτυχε αυτό που είναι γνωστό ως “Το Γκολ του Αιώνα”, ο Μαραντόνα έτρεξε 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, και πέρασε 5 Άγγλους παίκτες και όταν έφτασε στην μικρή περιοχή πλάσαρε τον Άγγλο τερματοφύλακα.

Τέλος, προτίμησε την Νάπολι και την νότια Ιταλία αντί να πάει στον πλούσιο Ιταλικό βορρά μετά την Μπαρτσελόνα. Ο Μαραντόνα έδωσε την λάμψη σε μια ιστορική ομάδα και τις έδωσε το πρωτάθλημα που τόσο διψούσε η περιοχή.

Ο Μαραντόνα με τα λάθη του, μας θύμιζε ότι είναι ένας από εμάς, ποτέ δεν κρύφτηκε και αυτό το πλήρωνε από τον κίτρινο τύπο, αλλά και όσους το πολεμούσαν για αυτό που είναι.

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 60 ετών, πέθανε από οξύ καρδιακό επεισόδιο με επακόλουθο πνευμονικό οίδημα…

Η γαλλική L’Équipe τιτλοφόρησε την είδηση στις 26 Νοεμβρίου ως “Dieu est mort”, δηλαδή, ‘Ο Θεός είναι νεκρός”.

Ο Μαραντόνα αν ζούσε σήμερα θα ήταν 62 ετών…

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία