Connect with us

Αρθρογραφία

Μια λίγκα για γέλια και για κλάματα

Οι παλινωδίες στη Super League 2 επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ολική επανεκκίνηση.

Του Γιάννη Δάρα
Δημοσιογράφου – Αντιπροέδρου AIPS
(Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών)

Στοιχειώδεις κανόνες σε ένα κανονικό πρωτάθλημα είναι να γνωρίζεις τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσεις, πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει για να κάνεις τον αγωνιστικό, διοικητικό και οικονομικό προγραμματισμό σου. Προϋποθέσεις και συνθήκες, που ορίζει η προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Πολύ περισσότερο όταν αφορά επαγγελματικές ομάδες, ανώνυμες εταιρίες, με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό στην Εργάνη, μισθοδοσία, συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών, όρους, ρήτρες bonus κλπ.

Κι όμως το δεύτερο στην τάξει πρωτάθλημα στην Ελλάδα, η Super League 2, αν και μπαίνουμε στο Νοέμβρη, βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ποιοι θα συμμετάσχουν, πότε θα αρχίσει, αν και ποιος τηλεοπτικός φορέας θα μεταδώσει τους αγώνες!

Την ίδια στιγμή, παίκτες και προπονητές, έχουν “λιώσει” στην προπόνηση και στα φιλικά εδώ και τρεις μήνες. Όλοι πληρώνονται, αλλά κανείς δεν έχει συμμετάσχει σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος. Ευτυχώς υπάρχει και το Κύπελλο!

Πόσο καιρό μπορούν οι προπονητές να κρατούν τους παίκτες τους σε εγρήγορση; Τι μπορούν να κάνουν οι γυμναστές που το πρόγραμμα τους, κορύφωσης και ύφεσης των αθλητών, έχει πάει περίπατο; Πόσο θα αντέξουν οι διοικήσεις για μια παρατεταμένη αγωνιστική περίοδο που μπορεί να φθάσει μέχρι το κατακαλόκαιρο; Ή θα αντέξουν οι ομάδες να παίζουν Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή; Κι αν έχουμε και διπλές εκλογές, κάτι πολύ πιθανό μέσα στην Άνοιξη, πριν ή και μετά το Πάσχα, που θα βρεθούν τόσες ελεύθερες ημερομηνίες;

Τα οικονομικά ορισμένων ομάδων είναι τραγικά και αρκετοί φοβούνται ότι ακόμη και μέσα στην αγωνιστική περίοδο μπορεί να ανακληθεί η άδεια κάποιων ομάδων ή “να βαρέσουν κανόνι” και να πτωχεύσουν. Το στοίχημα και η κρατική επιδότηση δε φαίνεται ικανή να κρατήσουν ζωντανές διοικήσεις και ομάδες.

Παράλληλα η διοργανώτρια δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει και σέρνεται πίσω από τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ. Οι επικείμενες προσφυγές κάποιων ομάδων κάνουν ακόμη πιο θολό το τοπίο και για την έναρξη του πρωταθλήματος θα χρειαστεί μάλλον ένας μάγος που ξαφνικά θα εμφανιστεί στη σκηνή και θα σφυρίξει τη σέντρα. Κι όποιος αντέξει!

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία