Connect with us

Κοινωνία

Οι 3 νέοι σταθμοί του Πειραιά και οι πλατείες τους

Το μετρό είναι πλέον πραγματικότητα για τον Πειραιά αφού τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια και άνοιξαν για το κοινό και οι 3 σταθμοί της πόλης,δηλαδή αυτός του Δημοτικού Θεάτρου ,του Πειραιά (ακριβώς κάτω απο τον ηλεκτρικό) και των Μανιάτικων. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας (ξανα)παρουσιάσουμε τους σταθμούς με τις πλατείες τους ,με εξαίρεση την πλατεία Οδησσού στο σταθμό Πειραιάς στο οποίο ακόμα υπάρχει εργοτάξιο του μετρό ,αν και σύντομα και εκεί ίσως δούμε κάποιες αλλαγές.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Αρχικά σας παρουσιάζουμε τον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου, ο οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το μπλέ χρώμα του και την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων . Είναι ένας σταθμός που έχει χαρακτηριστεί “μίνι αρχαιολογικό μουσείο” και όχι άδικα.

Και τα αρχαιολογικά εκθέματα που βρίσκονται στο σταθμό με το εντυπωσιακό δάπεδο απο σπίτι του Αρχαίου Πειραιά που εκτίθεται κοντά στην είσοδο της πλατείας Μπακογιάννη.

Εκτός της Πλατείας Μπακογιάννη , το ονομα της οποίας αγνοούσαν πολλοί Πειραιώτες η αλήθεια είναι , υπάρχουν και οι άλλες 2 πλατείες.. δηλαδή η Πλατεία Κοραή και η Πλατεία Βενιζέλου (πρωην Κρητών) .

Απο τη μία η Πλατεία Βενιζέλου επανήλθε στην παλαιά της μορφή..γυαλισμένη..και με έξοδο μετρό μαζί με ενα πηγάδι όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.Ειδικά το βράδυ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Μάλιστα λειτουργούν και πάλι τα 2 “δίδυμα” συντριβάνια της πλατείας , τα οποία είχαμε ξεχάσει ότι υπήρχαν πριν.

Η Πλατεία Κοραή είναι οπως παλιά,περιμένοντας να ζήσει τις παλιές της στιγμές ,αν και σύντομα μπορεί να αλλάξει κάπως την όψη της γιατί ακούγεται πως θα αναπλαστεί.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Συνέχεια έχει ο σταθμός του Πειραιά , οποίος βρίσκεται κάτω και ..λίγο πιο μπροστά απο τον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά,της Γραμμής 1 του Μετρό των Αθηνών.Πιο συγκεκριμένα θα έλεγε κανείς οτι είναι κάτω απο την Ακτή Καλλιμασιώτη.

Η πεζογέφυρα άνοιξε και πάλι ,αλλά την πρώτη εβδομάδα μέχρι στιγμής δεν είχαν ανοίξει οι κυλιόμενες παρα μόνο οι ανελκυστήρες.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ

Τέλος η παρουσίαση κλείνει με τον Σταθμό των Μανιάτικων ο οποίος βρίσκεται επι τις οδούς Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη στην ομώνυμη περιοχή , η οποία φαίνεται πως θα εξελιχθεί πολύ τα επόμενα χρόνια Οσον αφορά το εσωτερικό του σταθμού θα δείτε πως υπάρχει το κλασσικό γκρί ενω στις αποβάθρες υπάρχει το κίτρινο,σε μια ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία έχει ήδη γίνει viral θέμα συζήτησης σε πολλά sites.

Το πιο όμορφο όμως είναι η πλατεία που κατασκευάστηκε απο πάνω η οποία ομορφαίνει πάρα πολύ την γειτονιά και έχει ενα άγαλμα ,αυτό της Ηρωίδας Μανιάτισσας. Δεν ξέρουμε ακόμα το όνομα της πλατείας ,αλλα υποθέτουμε πως θα έχει κάποιο παρεμφερές όνομα είτε με την περιοχή είτε με το άγαλμα.

Πηγή: Petros Psarras για το pireaspiraeus.com

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία