Connect with us

Τεχνολογία

Ο Έλον Μασκ αναμένει ότι το τσιπ εγκεφάλου της Neuralink θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους σε 6 μήνες

Ο Έλον Μασκ δήλωσε την Τετάρτη 30/11, ότι αναμένει ένα ασύρματο τσιπ εγκεφάλου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του, την Neuralink, να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε έξι μήνες, αφού η εταιρεία έχασε τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα που είχε ορίσει.

Η εταιρεία αναπτύσσει ένα τσιπ εγκεφάλου που λέει ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να μετακινούνται και να επικοινωνούν ξανά, με τον Μασκ να προσθέτει ότι θα στοχεύει επίσης στην αποκατάσταση της όρασης.

Η Neuralink τα τελευταία χρόνια διεξάγει δοκιμές σε ζώα καθώς ζητά έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε έναν άνθρωπο», δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης δημόσιας ενημέρωσης για τη συσκευή.

Μιλώντας σε ένα πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων σε μια παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία της Neuralink που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Μασκ τόνισε την ταχύτητα με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει τη συσκευή της.

«Η πρόοδος στην αρχή, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ανθρώπους, θα φαίνεται ίσως απελπιστικά αργή, αλλά κάνουμε όλα τα πράγματα για να την φέρουμε σε κλίμακα παράλληλα», πρόσθεσε και συνέχισε «Έτσι, θεωρητικά, η πρόοδος πρέπει να είναι εκθετική».

Η FDA δεν έχει δώσει καμία απάντηση έπειτα από ερώτημα του Reuters.

Οι δύο πρώτες ανθρώπινες εφαρμογές που στοχεύουν η συσκευή Neuralink θα είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν. 

«Ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, σαν να γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε ακόμα να αποκαταστήσουμε την όραση», ανέφερε ο Μασκ.

Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο Μασκ την ανέβαλε λίγες μέρες πριν χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Η τελευταία δημόσια παρουσίαση του Neuralink, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αφορούσε έναν πίθηκο με ένα τσιπ εγκεφάλου που έπαιζε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή σκεπτόμενος μόνος του.

Οι φιλοδοξίες του Μασκ για τη Neuralink, την οποία ξεκίνησε το 2016, είναι πολύ μεγάλες.

Θέλει να αναπτύξει ένα τσιπ που θα επιτρέπει στον εγκέφαλο να ελέγχει πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά να επιτρέπει στους ανθρώπους με διάφορες αναπηρίες ή παραλύσεις να ανακτήσουν την κινητική τους λειτουργία και να θεραπεύουν τις εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Μιλάει επίσης για τη συγχώνευση του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.

Για την ώρα η εταιρία κάνει μικρά και αργά βήματα. Ο Μασκ δήλωσε σε μια παρουσίαση το 2019, ότι στόχευε να λάβει ρυθμιστική έγκριση μέχρι το τέλος του 2020. Στη συνέχεια είπε σε συνέδριο στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους φέτος.

Η Neuralink έχει επανειλημμένα χάσει τις εσωτερικές προθεσμίες για να κερδίσει την έγκριση του FDA για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, είπαν νυν και πρώην υπάλληλοι. Ο Μασκ προσέγγισε τον ανταγωνιστή Synchron νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με μια πιθανή επένδυση, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του στους υπαλλήλους της Neuralink για την αργή τους πρόοδο, ανέφερε το πρακτορείο Reuters τον Αύγουστο.

Η Synchron πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο τον Ιούλιο, εμφυτεύοντας τη συσκευή της σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά. Έλαβε ρυθμιστική έγκριση των ΗΠΑ για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021 και έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία μέχρι τώρα.

Με πληροφορίες από την New York Post

Advertisement

Must See

More in Τεχνολογία