Connect with us

Αγγλία

Ο θρύλος της Middlesbrough George Camsell

Ο George Camsell είναι αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της Middlesbrough. Ο ίδιος σε 14 χρόνια που έμεινε στην ομάδα, σημείωσε 325 γκολ πρωταθλήματος σε 419 αγώνες. Αλλά και με το Εθνόσημο στο στήθος, σε μόλις 9 εμφανίσεις, σκόραρε 18 φορές!

Ο Camsell μετακινήθηκε στους Boro, από την Durham City το 1925, στην πρώτη του χρονιά αγωνιζόταν με τις Ρεζέρβες και την επόμενη χρονιά (σεζόν 1926/27) έκανε το άλμα στην πρώτη ομάδα.

Εκείνη την πρώτη σεζόν, ο Camsell βοήθησε τη Middlesbrough να ανέβει στην Πρώτη Κατηγορία με 59 γκολ στο πρωτάθλημα, κάτι που αποτέλει και ρεκόρ.  Βέβαια, την επόμενη χρονιά, ο Dixie Dean της Everton έσπασε το ρεκορ του, πετυχαίνοντας 60 γκολ!

Στα βιβλία της Middlesbrough, ο Camsell δεν έχει πετύχει 325 γκολ σε 419 εμφανίσεις, ο επίσημος λογαριασμός σύμφωνα με τον Σύλλογο είναι 345 γκολ σε 453 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο! Με κάποιες φήμες να λένε ότι τα γκολ να είναι παραπάνω από 360 γκολ!

Ο Camsell λόγο και της περιόδου που αγωνίστηκε, παραμένει ο λιγότερο γνωστός σε σχέση με τους άλλους θρύλους της ομάδας, τον Brian Clough (1955-61), George Hardwick (1937-50), Wilf Mannion (!936-54), John Hickton (1966-78),Willie Maddren (1969-79) και Tony Mowbray (1982-91).

Έπαιζε σε μια εποχή που οι ποδοσφαιριστές γενικά δεν αποτελούσαν διασημότητες, για έναν ποδοσφαιριστή του 1920, ήταν κάτι αδύνατο κάποιος να γράψει μια βιογραφία για τον παίχτη. Όπως αναφέρω και ποιο πάνω, η ικανότητα του στο σκοράρισμα μπορεί να ήταν αρκετά εκπληκτική για να τον αγαπήσουν οι οπαδοί της Boro, όμως επισκιάστηκε από την παρουσία της Dixie Dean, ο ίδιος μπορέι να έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο Ayresome Park, αλλά, ο Dixie ήταν που κέρδισε πρωταθλήματα και κύπελλα με την Everton.

Ο George Camsell με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας εναντίον του Βελγίου τον Μάιο του 36

Ο George Camsell με την ομάδα της Boro. Πηγή: Middlesbrough FC

O Camsell γεννήθηκε το 1902 στο Framwellgate Moor του Durham, αγωνίστηκε με την τοπική ομάδα (Durham City AFC) από το 1923 έως και το 1925, όσο αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα, εργαζόταν και ως ανθρακωρύχος, όμως τα 20 γκολ που πέτυχε σε 21 εμφανίσεις δεν άφησαν την Boro ανεπηρέαστη και προχώρησε στην απόκτηση του.

Η πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της Middlesbrough ήταν στις 31 Οκτωβρίου 1925, εναντίον της Nottingham Forest, ενώ το τελευταίο του παιχνίδι ήταν η νίκη με σκορ 3-2 επί της Leicester City στις 10 Απριλίου 1939, στο οποίο ο Camsell έβαλε και το πρώτο γκολ στον αγώνα.

Κατά την Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Camsell δούλεψε σε εργοστάσια στην περιοχή του Teesside. Ενώ, όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, βοήθησε τον Σύλλογο από τα παρασκήνια, ως σκάουτερ, βοηθός προπονητής και αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου. Ο Camsell, είναι αυτός που ανακάλυψε τον νεαρό Brian Clough!

Το 1963 αποσύρθηκε από όλες τις δραστηριότητες του με τον Σύλλογο, απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών, στης 7 Μαρτίου 1966 λίγο πριν η Αγγλία κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο George Camsell το 1937. Πηγή: Bob Thomas

Ο George Camsell σε δράση με την Middlesbrough εναντίον της Aston Villa το 1926

Η φανέλα που φορούσε ο George Camsell με την Εθνική Αγγλίας

Με πληροφορίες από τον Dr. Tosh Warwick, επίσημο ιστοριογράφο της Middlesbrough

Advertisement

Must See

More in Αγγλία