Connect with us

Παγκόσμιο Κύπελλο

«Ο κύριος Q»… αποκαλύπτει το Κατάρ

«Γεια σας, αυτός είναι ο κύριος Q, ο ευγενικός γείτονάς σας από το Κατάρ»… Από το 2008, ο Καλίφα Αλ Χαρούν, αποκαλύπτει το Κατάρ και τις πολιτιστικές του δυνατότητες σε σύντομα, διασκεδαστικά βίντεο, που γίνονται όλο και πιο γνωστά στο διαδίκτυο, καθώς πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα φιλοξενηθεί στο κρατίδιο του Κόλπου.

Γεννημένος από πατέρα Καταριανό και μητέρα Βρετανίδα, ο 38χρονος Αλ Χαρούν, μεγάλωσε στο Μπαχρέιν, χωρίς να γνωρίζει πολλά για την χώρα του, στο βρετανικό πανεπιστήμιο όπου σπούδασε νομικά, χωρίς να ασκήσει το λειτούργημα.

«Πήγα να ψάξω στο Διαδίκτυο και είναι αλήθεια ότι πολλές πληροφορίες ήταν δυσεύρετες. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω έναν ιστότοπο για να παρουσιάσω την χώρα», εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο Αλ Χαρούν, μιλώντας από τα στούντιο του στην πρωτεύουσα, Ντόχα.

Πώς να πάρετε βίζα, πώς να πείτε ένα γεια ή ευχαριστώ στην «αργκό», πώς να φορέσετε παραδοσιακά ανδρικά ρούχα (σ.σ. το dishdasha), πού και τι να φάτε στο Κατάρ… Ο κύριος Q, που ονειρευόταν ως παιδί να γίνει ο πρώτος ηθοποιός του εμιράτου στο Χόλιγουντ, σχεδιάζει τα βίντεό του ως μία «ψηφιακή επέκταση της φιλοξενίας».

Ο 38χρονος influencer, με σχεδόν 99.000 ακολούθους στο Instagram και 115.000 στο YouTube, συζητά όλα τα θέματα στα βίντεό του με τίτλο “#QTip” (σ.σ. θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «συμβουλή για το Κατάρ», συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων που απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί στην χώρα.

Το ψευδώνυμό του δεν σημαίνει «Κύριος Κατάρ», όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά «Κύριος Ερώτηση». Και ο Αλ Χαρούν είναι «έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται το Κατάρ, από την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, είτε αφορά στην μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, των LGBT+ ατόμων ή τον κλιματισμό των γηπέδων, ο αυτόκλητος εκπρόσωπος της χώρας του δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αρνητικών και ψευδών ειδήσεων», είπε και συνέχισε: «Όταν είναι αρνητικές, τις αντιμετωπίζω ως ευκαιρία βελτίωσης. Για τα «fake news», νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως δεν είναι αλήθεια. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να δείξω μέσα από βίντεο και φωτογραφίες τι συμβαίνει πραγματικά, γιατί μπορείς να εμπιστευθείς τα μάτια σου».

Γι’ αυτό και «ανυπομονεί» να αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στις 20 Νοεμβρίου: «Ο κόσμος θα μπορεί να έλθει εδώ, να το ζήσουν μόνοι τους και να κρίνουν μόνοι τους», επισημαίνει ο Αλ Χαρούν, οι δραστηριότητες του οποίου κυμαίνονται από βιντεοπαιχνίδια έως εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής για την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Κατάρ (QFA).

Οι επικρίσεις εναντίον του εμιράτου, τον λυπούν, καθώς δεν του αρέσει «όταν οι άνθρωποι γενικεύουν όταν βλέπουν κάτι αρνητικό και πιστεύουν ότι όλοι το αποδεχόμαστε».

Πρέσβης μιας χώρας στο επίκεντρο και όχι πάντα με θετικό πρόσημο, ο ανερχόμενος influencer, αισθάνεται «μεγάλη πίεση στους ώμους του», αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το Μουντιάλ.

«Γνώρισα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Κατάρ αφού είδαν τα βίντεό μου», τονίζει και προσθέτει: «Και, με το Μουντιάλ να πλησιάζει, ακόμη περισσότερα βλέμματα στρέφονται στον ιστότοπό μου (iloveqatar.net) και στο κανάλι μου στο YouTube (Mr. Q – iLoveQatar.net). Οι άνθρωποι έχουν πάντα περισσότερες ερωτήσεις στις οποίες θέλουν να απαντήσω και εγώ απλώς θέλω να γίνω ο τοπικός τους οδηγός»!

Την ώρα που αρκετοί φίλαθλοι, ανησυχούν για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν στο συντηρητικό μουσουλμανικό εμιράτο, ο «κύριος Q» είναι καθησυχαστικός: «Θα υπάρχουν ορισμένοι κοινωνικοί κανόνες προς σεβασμό (σ.σ. ιδίως όσον αφορά στην δημόσια κατανάλωση αλκοόλ) και απλώς σας ζητάμε να σεβασθείτε την χώρα. Και φυσικά, η χώρα θα σεβασθεί όλους όσους έρθουν. Μερικοί επισκέπτες, μπορεί να κάνουν λάθη, επειδή δεν ξέρουν τους κανόνες, αλλά δεν πειράζει. Στην κουλτούρα και στην θρησκεία μας, όλα είναι θέμα πρόθεσης. Εφόσον έχετε καλές προθέσεις, δεν θα βλάψετε κανέναν και δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Παγκόσμιο Κύπελλο