Connect with us

Κοινωνία

Πάνω από 24.000 οι νεκροί έως τώρα σε Τουρκία και Συρία

Οι δύο χώρες μετρούν τις πληγές τους από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι φόβοι είναι ότι ο τελικός τραγικός απολογισμός θα είναι υπερδιπλάσιος.

Μετά από πάνω από 100 ώρες μετά τον διπλό φονικό σεισμό σε Τουρκία και Σύρια και το χάος παραμένει. Αν και οι προσπάθειες των 2 χωρών και οι διεθνείς βοήθεια με πάνω από 65 χώρες (μαζί και η Ελλάδα- να ενεργούν -κυρίως στην Τουρκία- στα πεδία των κατεστραμμένων πόλεων. H Τουρκία είχε να ζήση τέτοιο σεισμό από το 1939, όταν και πέθαναν πάνω από 30.000 άνθρωποι.

Φωτό: CNN

Τα περισσότερα φώτα έχουν πέσει πάνω στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και λιγότερα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, ένας από τους λόγους είναι το εμπάργκο που υπάρχει για το καθεστώς Άσαντ και ένας άλλος ότι κάποιες περιοχές ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ο Fares Shehabi, Επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Χαλέπι, ανέβασε μια φωτογραφία στο προφίλ του στο Twitter, με την βοήθεια που δόθηκε στο δυο χώρες, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του ότι καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ήρθε στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Το πρακτορείο SANA, έγραψε χθες 10/02, ότι ένα μεγάλο κόμβοι με είδη πρώτης ανάγκης από την πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, πόλη από την στην ανατολική Συρία έφθασε για βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών σε Λαττάκεια, το Χαλέπι και τη Χάμα. 

Φωτός: Πρακτορείο SANA

Ο πρόεδρος Bashar al-Assad και η σύζυγος του Asma, επισκέφτηκαν χθες 10/02, στο Χαλέπι και επιθεώρησαν τις πληγείσες περιοχές και επισκέφτηκαν και το Νοσοκομείο της περιοχής. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαλεπίου μιλησαν με τους τραυματίες και το ιατρικό προσωπικό τους ενημέρωσε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην πρωτοφανή δοκιμασία του σεισμού. Ενώ βρέθηκε και στα σημεία που επιχειρούν οι διασώστες.

Φωτός: Πρακτορείο SANA 

Στην Jableh, μια παραθαλάσσια πόλη της Μεσογείου στη δυτική ακτή της Συρίας. Δυο άνθρωποι διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια και πέντε πτώματα ανασύρθηκαν από τον Συριακό στρατό και την Ερυθρά Ημισέληνο και την Πολιτική Προστασία.

Φωτό: Πρακτορείο SANA

Επίσης, χθες 10/02, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λαττάκειας, προσγειώθηκε το τρίτο αεροπλάνο από την Λιβύη, η αποστολή περιλαμβάνει διάφορα τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Φωτό: Πρακτορείο SANA

Ενώ σήμερα 11/02, ο πρόεδρος Bashar al-Assad και η σύζυγος του Asma βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλέπι, όπου και ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στις πληγείσες περιοχές.

Φωτό: Πρακτορείο SANA

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός Sergei Shoigu, έδωσε οδηγίες στον Διοικητή των Ρωσικών Δυνάμεων στη Συρία, να παράσχει την δυνατή βοήθεια στη χώρα. Μέχρι τώρα, ενεργούν στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Τζάμπλα, τη Στάμου και το Μπουστάν αλ Μπάσα. Η Ρωσία έχει διαθέσει ένα προσωπικό περίπου με 300 ανθρώπους και 60 οχήματα, ενώ το κέντρο συντονισμού της Ρωσικής αποστολής βρίσκεται στην αεροπορική βάση Hmeimim, νοτιοδυτικά της πόλης Λαττάκεια.

Βίντεο: Eva Bartlett

Ο πύργος του προγεφυρώματος της Ακρόπολης στο Χαλέπι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί μικρές ζημιές ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού στη Συρία, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Βίντεο: Πρακτορείο Σπούτνικ

Το Γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, δέχθηκε μεγάλη κριτική με το σκίτσο που παρουσίασε για τους σεισμούς, με το σκίτσο να γράφει από κάτω: “Σεισμός στην Τουρκία. (Δεν) χρειάστηκε καν να στείλω τανκς!”

Περισσότερα από 3000 κτίρια στο Χαλέπι απειλούνται με κατάρρευση λόγω των μετασεισμών, ενώ ορισμένα κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και χωρίς τους μετασεισμούς. Ενώ οι δυτικές κυρώσεις στη Συρία εμπόδισαν την προσπάθεια κάλυψης σε αναγκαίο εξοπλισμό με πολλά εγκλωβισμένα θύματα να πεθαίνουν επειδή δεν υπήρχαν αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό και εργαλεία για να δουλέψουν. 

Πηγή: Vanessa Beeley

Πηγή: Fares Shehabi

Φωτός: Fares Shehabi

Φωτό: Arab Media

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία