Connect with us

Κοινωνία

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφτεί ποτέ

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization-WMO) με ανακοίνωση του ανέφερε ότι το 2023 ηταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης, ο ΠΜΟ σημειώνει ότι το έτος είδε εκτεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα που άφησαν τον θάνατο, την καταστροφή και την απόγνωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Environment News Service, από την 1η Ιανουαρίου 2023, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε τους 15.1 βαθμούς Κελσίου, παρουσιάζοντας αύξηση ρεκόρ 2,6 βαθμών από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτός ο βαθμός θέρμανσης ξεπέρασε αυτόν για την ίδια περίοδο του 2016, της προηγούμενης θερμότερης χρονιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, καθηγητής Petteri Taalas, δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος μπαίνει στο 2024: «Τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου είναι υψηλά ρεκόρ. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι ρεκόρ. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ρεκόρ. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής είναι χαμηλός-ρεκόρ. Είναι μια εκκωφαντική κακοφωνία σπασμένων δίσκων.

«Αυτά είναι περισσότερα από απλά στατιστικά στοιχεία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τους παγετώνες μας και να περιορίσουμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο κλίμα του 20ου αιώνα, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τους κινδύνους ενός ολοένα και πιο αφιλόξενου κλίματος σε αυτόν και στους επόμενους αιώνες».

Πρόσθεσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2023, ένας κυκλώνας ρεκόρ έπληξε τη νοτιοανατολική Αφρική, πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστια δάση στη Χιλή και τον Καναδά, αφόρητοι καύσωνες σάρωσαν όλη την Ασία και ισχυρές καταιγίδες πάγου χτύπησαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Environment News Service δήλωσε ότι μια νέα ανάλυση από την παγκόσμια μη κερδοσκοπική Save the Children έδειξε ότι το 2023 τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες, πυρκαγιές, κυκλώνες, καταιγίδες και κατολισθήσεις. Το ποσοστό αυτό είναι 30 τοις εκατό υψηλότερο από το 2022.

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία