Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 2024 – Διάλογος και αντιδράσεις για τους αγώνες σέρφινγκ στην Ταϊτή

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του  Παρισιού (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) εμμένουν στην επιλογή τους στην τοποθεσία Τιουπο’ο (Teahupo’o) της Ταϊτής για τους αγώνες σέρφινγκ, παρά τις έντονες τοπικές αντιδράσεις για την κατασκευή ενός πύργου από αλουμίνιο που οι κάτοικοι λένε ότι θα καταστρέψει τον κοραλλιογενή ύφαλο.
 Το ειδυλλιακό χωριό δίπλα στη θάλασσα φιλοξενεί εδώ και καιρό μερικές από τις καλύτερες διοργανώσεις στην περιοδεία του επαγγελματικού πρωταθλήματος World Surf League (WSL), χρησιμοποιώντας έναν λιτό ξύλινο πύργο για τους κριτές στον ύφαλο που αποσυναρμολογείται μετά από κάθε εκδήλωση.

 Το «Παρίσι 2024», το οποίο έχει τονίσει τη φιλοδοξία του να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Αγώνων, σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός πολύ μεγαλύτερου πύργου με τουαλέτες, κλιματισμό και χώρο για 40 άτομα που σύμφωνα με την ίδια είναι απαραίτητη για την τήρηση των προτύπων ασφαλείας.

 Μια διαδικτυακή αίτηση που ζητούσε την κατάργηση των σχεδίων για τις σκαλωσιές από αλουμίνιο μήκους 14 μέτρων και το κανάλι εξυπηρέτησης 800 μέτρων μέσω του υφάλου είχε συγκεντρώσει σχεδόν 150.000 υπογραφές μέχρι σήμερα (8/11).

 Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ανέφερε ότι επιθυμεί να βρεθεί μια λύση μέσω του διαλόγου:
 «Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρός μας, Τόνι Εστανγκέ, προτεραιότητά μας σήμερα είναι να βρούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να διοργανώσουμε τις εκδηλώσεις σέρφινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ταϊτή, στην Τιουπο’ ο (Teahupo’o), στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», ανέφεραν  οι διοργανωτές στο Reuters.
 «Η Ταϊτή επιλέχθηκε λόγω της τοποθεσίας Τιουπο’ο (Teahupo’o) και του θρυλικού της κύματος, ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο. Οι συζητήσεις και οι μελέτες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες για την εξεύρεση λύσης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, και ειδικότερα την πολυνησιακή κυβέρνηση, το Παρίσι 2024 θα συνεχίσει να ακούει όλες τις πιθανές λύσεις για περαιτέρω βελτιώσει το έργο. Ο διάλογος και η δουλειά θα συνεχιστούν με περιβαλλοντικούς συλλόγους και κατοίκους της περιοχής», προσέθεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες