Connect with us

Κοινωνία

Προστασία από τον κορωνοϊό με φίλτρα αέρα και αντιμικροβιακά φύλλα χαλκού στα λεωφορεία της Αθήνας

Στη μάχη της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς πλησιάζουμε τα τρία χρόνια από την εκδήλωσης της πανδημίας ρίχνονται οι συγκοινωνίες της Αθήνας επιστρατεύοντας τεχνολογικές μεθόδους για την ασφαλέστερη μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία.

Τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. προκήρυξε δύο διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση αντιμικροβιακών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού των λεωφορείων αλλά και φύλλων χαλκού με τα οποία θα γίνει επένδυση επιφανειών τις οποίες αγγίζουν οι επιβάτες.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την ανάθεση υπηρεσιών τοποθέτησης αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα με ιόντα χαλκού στις μονάδες κλιματισμού των οχημάτων της εταιρείας και είναι προϋπολογισμού 297.600 ευρώ με ΦΠΑ. Η τοποθέτηση των φίλτρων προβλέπεται να γίνει εντός 3 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 29 Αυγούστου.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την ανάθεση υπηρεσιών τοποθέτησης αντιμικροβιακών φύλλων χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής των οχημάτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και είναι προϋπολογισμού 1.026.720 ευρώ με ΦΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση των φύλλων χαλκού θα γίνει τμηματικά εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχαν εκφραστεί προθέσεις για την τοποθέτηση συσκευών καθαρισμού του αέρα στα λεωφορεία, με σχετική νομοθετική ρύθμιση να ανοίγει το δρόμο. Η κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών για το έργο είχε ανατεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ συσκευές αυτού του τύπου είχαν τοποθετηθεί σε αστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Τελικά, η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου καθαρισμού του αέρα, η οποία σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή δεν είχε πιστοποιηθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη αλλά μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει στη χώρα μας.

Πηγή: Athens Transport

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία