Connect with us

Σπορ

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για Ανάπτυξη και Ειρήνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (International Day of Sport for Development and Peace-IDSDP), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωριστεί ο θετικός ρόλος του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στις κοινότητες και στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα και ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς και της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς όλους.

Το παγκόσμιο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη 2023 είναι «Βαθμολογία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το γενικό θέμα επιτρέπει στις δραστηριότητες IDSDP να επικεντρωθούν γενικά στον αντίκτυπο και την επιρροή του αθλητισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ειρήνη.

Από την ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών, νέων, ατόμων με αναπηρία και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων μέχρι την προώθηση των στόχων υγείας, βιωσιμότητας και εκπαίδευσης, ο αθλητισμός προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και για την προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εδώ και καιρό αναγνωρίσει τη δύναμη και την καθολικότητα του αθλητισμού, χρησιμοποιώντας τον για να ενώσει άτομα και ομάδες μέσω της υποστήριξης του αθλητισμού για αναπτυξιακές προσπάθειες, της συμμετοχής σε εκδηλώσεις από παγκόσμιο έως της βάσης και αναπτύσσοντας τις δικές τους εκστρατείες και πρωτοβουλίες σχετικά με τον αθλητισμό.

Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Advertisement

Must See

More in Σπορ