Connect with us

Ποδόσφαιρο

Σαν Σήμερα το 1930, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Η 1η Ιουνίου 1930 είναι μία σημαντική επέτειος για την «Πράσινη» οικογένεια, επειδή εκείνο το κυριακάτικο απομεσήμερο σημειώθηκε η πιο ευρεία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού. 

«Εμείς τα παιδιά δεν ξέραμε κανέναν Ολυμπιακό στην Αθήνα, στο σχολείο δεν υπήρχε κανένας Ολυμπιακός, ήταν κάτι το αδιανόητο, εμείς οι μαθητές ξέραμε πως κάπου μακριά υπάρχει ο Ολυμπιακός. Εμείς δεν γνωρίζαμε από φανατισμό, υποστηρίζαμε τον Παναθηναϊκό καθώς αυτός ήταν η μεγάλη ομάδα της πόλης και χαιρόμασταν για τος επιτυχίες των αθλητών μας». Αυτά είναι τα λόγια του Γιάννη Αδαμόπουλου που ήταν ο τελευταίος εν ζωή Παναθηναϊκός που παρακολούθησε το ιστορικό 8-2 των “Πράσινων” εναντίον του Ολυμπιακού, έφυγε το 2016 σε ηλικία 98 ετών και λίγους μήνες πριν κλείσει τα μάτια του είχε μιλήσει στον Ανδρέα Οικονόμου για το βιβλίο “Εβάλαμε Οκτώ”.

Σκίτσο της εποχής που δείχνει την κατάμεστη “Λεωφόρο”. Πηγή: Belle Epoque

Πριν τον αγώνα πολύ πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός θα είχε έναν εύκολο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην «Λεωφόρο Αλεξάνδρας», για αυτό τον λόγο οι οπαδοί του είχαν μαζί τους ένα φέρετρο! 

Τα πράγματα στο γήπεδο ήταν διαφορετικά όμως, το αστέρι της ομάδας Άγγελος Μεσσάρης επιτυγχάνει δύο γκολ, όπως δυο πέτυχε και ο Πιερράκος. Ο προπονητής των «Πρασίνων» Γιόζεφ Κιούνσλερ αιφνιδίασε τους πάντες και κατέβασε μια εντελώς διαφορετική ομάδα παίρνοντας το ρίσκο στο μεγάλο ντέρμπι. Επίσης, διαιτητής του αγώνα δεν ήταν κάποιος Έλληνας, αλλά, ο Ιταλός Ρινάλντο Μπαρλασίνα, έκτος του ότι σφύριξε σε πάνω από 200 αγώνες στο Ιταλικό πρωτάθλημα, ήταν διαιτητής και στα Παγκόσμια κύπελλα του 1934 και 1938. 

Από Δ προς Α: Άγγελος Μεσσάρης, Ρινάλντο Μπαρλασίνα – Γιώργος Αδριανόπουλος. Πηγή: Belle Epoque

Το ημίχρονο λήγει 4-0 υπέρ των γηπεδούχων και ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μαράκης γράφει για την εφημερίδα «Έθνος»: Οι Αθηναίοι, που βλέπουν την νίκη να τους προσμειδιά, μαίνονται, Σε κάθε τέρμα σηκώνονται όρθιοι, χειρονομούν, ασπάζονται αλλήλους, φωνάζουν, πετούν τα καπέλα των και τραγουδούν τον ύμνο του Παναθηναϊκού που εξυμνεί «τον Μεσσάρη που σουτάρει».

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο τραυματισμός του Σπύρου Υποφάντη και η προσωρινή απουσία του από τον αγωνιστικό χώρο, δίνει ελπίδες στους φιλοξενούμενους που με δυο γκολ του Γιώργου Ανδριανόπουλου μειώνουν σε 5-2. Με μια αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο τέταρτο αυξάνουν τον δίκτυ του σκορ στο μυθικό πλέον 8-2.

Πηγή: Belle Epoque

Πηγή: Belle Epoque

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης που εκείνη την ώρα βρισκόταν στα επίσημα του Παναθηναϊκού Σταδίου και παρακολουθούσε τα Α΄Διεθνή Παναθήναια, μόλις μαθαίνει το αποτέλεσμα δίνει εντολή να φωταγωγηθεί η πόλη.

Μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασαν επεισόδια όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού διέλυσαν το φέρετρο και πήραν στο κυνήγι τους “Ερυθρόλευκους” φιλάθλους, αυτά ήταν και τα πρώτα ίσως καταγεγραμμένα επεισόδια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Το φέρετρο που κουβαλούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Πηγή: Belle Epoque

Τα γκολ του Παναθηναϊκού του αγώνα σημειώθηκαν κατά σειρά: 10′ Συμεωνίδης, 20′ Μεσσάρης, 25′ Μεσσάρης, 30′ Συμεωνίδης, 53′ Πιερράκος, 56′ και 59′ Γιώργος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), 72′ Κουράντης (αυτογκόλ), 76′ Μηγιάκης και 81′ Πιερράκος.

Τα γκολ του Ολυμπιακού του αγώνα σημειώθηκαν κατά σειρά: 56’ και 59’ Γ. Ανδριανόπουλος.

Οι 11 του Παναθηναϊκού, που έγραψε ιστορία: Αργυράκης, Σ. Πιεράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης και Δ. Πιεράκος.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ανδρέα Οικονόμου, “Εβαλάμε Οκτώ” (Εκδοτική, Belle Epoque,2020).

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο