Connect with us

Παγκόσμιο Κύπελλο

Σβάινσταϊγκερ: H Γαλλία φαβορί για το Μουντιάλ

Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ. Ξεκίνησε από το Όμπεραουντορφ, στη Βαυαρία, για να κατακτήσει ό,τι υπάρχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο: εθνικά πρωταθλήματα, ευρωπαϊκούς τίτλους, κύρος και διεθνή εμπειρία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Αξέχαστη θα μείνει η εικόνα από τον τελικό απέναντι στην Αργεντινή, όταν ο Σβάινσταϊγκερ τραυματίζεται στο πρόσωπο από αγκωνιά του Αγκουέρο, αλλά μετά από λίγο σηκώνεται ματωμένος, αγωνίζεται μέχρι το τέλος, παραπατάει στις τελευταίες φάσεις και ξεσπάει σε λυγμούς με το σφύριγμα της λήξης. Σήμερα, στα 38 του χρόνια, διάσημος και εκατομμυριούχος, ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ παραμένει «τρελαμένος» με το ποδόσφαιρο, αλλά και ιδιαίτερα επικοινωνιακός, πάντα χαμογελαστός, χωρίς ίχνος υπεροψίας.

Όλα αυτά ασφαλώς τον βοηθούν στη νέα σταδιοδρομία του ως σχολιαστής για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Η αρχή έγινε στους αγώνες του Champions League, η ενδιαφέρουσα συνέχεια αναμένεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Σβάινσταϊγκερ υποστηρίζει ότι το μεγάλο φαβορί είναι ο σημερινός κάτοχος του τίτλου, δηλαδή η Γαλλία. «Αν είναι διαθέσιμος ο Πολ Μπογκμπά, θα έλεγα ότι η Γαλλία είναι το φαβορί», δηλώνει ο πρώην άσσος της Μπάγερν Μονάχου. «Έχει τους πιο ποιοτικούς παίκτες, οι οποίοι επιπλέον έχουν εμπειρία ενός μεγάλου τουρνουά. Μόνο τον Κιλιάν Μπαπέ να δει κανείς, είναι φανταστικός παίκτης. Και ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ ξέρει τί ακριβώς μπορεί να ζητήσει από τους παίκτες του…»

Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τη «Νατσιονάλμανσαφτ»

Τί γίνεται όμως με την Εθνική Γερμανίας; Δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις. Το 2014 ο ίδιος ο Σβάινσταϊγκερ είχε διαψεύσει τους «ειδικούς» που έλεγαν ότι θα έχει μάλλον διακοσμητικό ρόλο, καθώς μάλιστα προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό. Η Γερμανία είχε δυσκολευθεί να αποκλείσει την Αλγερία στη «φάση των 16», αλλά στη συνέχεια κέρδισε τη Γαλλία, συνέτριψε τη Βραζιλία και επικράτησε απέναντι σε μία ιδιαίτερα μαχητική Αργεντινή για να κατακτήσει τον τίτλο. «Όσον αφορά τη Γερμανία, παραμένει ανοιχτό το τί μπορούμε να καταφέρουμε», λέει σήμερα ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ. «Σίγουρα είμαστε ικανοί να κερδίσουμε τους πάντες, αλλά κάποιες στιγμές δεν έχουμε συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι μας. Παίζουμε πολύ καλά για 60 λεπτά, για να ατονήσουμε στα επόμενα 30. Έχουμε δυσκολίες απέναντι σε ομάδες που παίζουν καλή άμυνα και ποντάρουν σε αντεπιθέσεις».

Την Πέμπτη ο ομοσπονδιακός προπονητής Χάνσι Φλικ αναμένεται να ανακοινώσει τους παίκτες που θα στελεχώσουν τη γερμανική αποστολή. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην TagesΖeitung του Μονάχου, ο Σβάινσταϊγκερ έχει εκφράσει τις προτιμήσεις του για την εντεκάδα, λέγοντας ότι χρειάζεται το κατάλληλο μείγμα παικτών, ώστε η εμπειρία να συνδυάζεται με τον νεανικό ενθουσιασμό: Νόιερ τερματοφύλακας, Ρίντιγκερ, Σλότερμπεκ και Χόφμαν στην άμυνα, Χάβερτς, Γκνάμπρι, Κίμιχ και Γκορέτσκα στο κέντρο, Σανέ, Μίλερ και Ρόις στην επίθεση. Υπάρχουν βέβαια και άλλες επιλογές, όπως διευκρινίζει ο Σβάινσταϊγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle: «Πιστεύω στον Χάνσι Φλικ, ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Έχουμε καλούς παίκτες. Υπάρχει και ένας φανταστικός παίκτης, όπως ο Τζαμάλ Μουσιάλα, που δίνει ξεχωριστή ποιότητα στο παιχνίδι μας και επιπλέον δουλεύει πολύ και στην άμυνα».

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Γερμανίας στάθηκε άτυχος, καθώς προ ημερών τραυματίστηκε o φορμαρισμένος επιθετικός της Τσέλσι Τίμο Βέρνερ, που είχε ήδη εξασφαλίσει θέση στην επίθεση της «Νατσιονάλμανσαφτ». Από την άλλη πλευρά ο Χάνσι Φλικ έχει την πολυτέλεια να ποντάρει, αν χρειαστεί, σε νέες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες κανείς δεν φανταζόταν πριν από δύο χρόνια. Μία από αυτές είναι ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Μπάγερν Τζαμάλ Μουσιάλα. Μία άλλη είναι ο μόλις 17χρονος Γιουσουφά Μουκόκο, ο οποίος σε είκοσι εμφανίσεις με την Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει επιτύχει έξι γκολ, ενώ καταγράφει άλλες έξι «ασίστ».

«Μία ευκαιρία» για το Κατάρ

Όσο πλησιάζει η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, τόσο πιο ηχηρή γίνεται η κριτική στους διοργανωτές. Και αυτό για πολλούς λόγους: για τον (μη) σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον άτυπο αποκλεισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τους αγώνες, για την εκμετάλλευση ξένων εργατών στα εργοτάξια του Κατάρ, για τους καθημερινούς περιορισμούς στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Τί γνώμη έχει ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ; «Καθένας έχει μία γνώμη γι αυτό», λέει ο πρώην άσσος της Μπάγερν Μονάχου και της Νατσιονάλμανσαφτ. «Αλλά όταν λες ότι το Κατάρ δεν μπορεί να διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελο, θα έπρεπε να έχεις θέσει αυτό το θέμα πριν από χρόνια, όχι σήμερα. Τώρα είναι αργά, κατά τη γνώμη μου. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στο Κατάρ και μετά ας αξιολογήσουμε την κατάσταση για να δούμε αν η απόφαση ήταν σωστή ή όχι…»

Πηγή: Πασκάλ Γιόχεν για το Deutsche Welle

Advertisement

Must See

More in Παγκόσμιο Κύπελλο