Connect with us

Κοινωνία

Σεισμός: Έχουν ξεπεράσει τους 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο χθεσινός καταστροφικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία άφησε πίσω του μόνο πόνο και καταστροφή. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε στους 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη βόρεια Συρία, σε περισσότερους από 5.000.

O πρώτος σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νωρίς τη Δευτέρα 06/02, έριξε κτίρια καθώς οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και ακολούθησε σεισμός 7,6 Ρίχτερ λίγες ώρες αργότερα, εν μέσω αρκετών μετασεισμών.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι ο αρχικός σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 33 χιλιόμετρα (20 μίλια) από την Γκαζιαντέπ, μια μεγάλη τουρκική πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας.

Πάρα πολλές χώρες από όλο τον κόσμο -μαζί και η Ελλάδα- έχουν υποσχεθεί βοήθεια ή βρίσκονται ήδη στα πληγέντα σημεία και βοηθούν στις έρευνες για όσους βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα.

Αεροφωτογραφίες δείχνουν ισοπεδωμένα κτίρια στο Hatay της Τουρκίας. Πηγή: Oguz Yeter/Anadolu

Αεροφωτογραφίες δείχνουν ισοπεδωμένα κτίρια στο Hatay της Τουρκίας. Πηγή: Oguz Yeter/Anadolu

Στο πολύπαθο βόρειο τμήμα της Συρίας, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, ο σεισμός μπορεί να ήταν μια ακόμα μαχαίρια στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το πρόβλημα στις περιοχές αυτές είναι περίπλοκο γιατί άλλες ελέγχει η κυβέρνηση του Άσαντ και άλλες οι αντάρτες.

«Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι άνθρωποι στη Συρία», δήλωσε ένας Σύρος που εργάζεται σε μια ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

“Αυτό που συνέβη σήμερα είναι δυσκολότερο από όλα τα χρόνια που έχουν περάσει, από τους βομβαρδισμούς και όλα όσα έχουμε περάσει”, ανέφερε στον ξένο τύπο ένας Σύρος που εργάζεται στην Πολιτική Άμυνα της Συρίας.

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Από το 2011 πάνω από 300.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,5% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην Λαττάκεια της Συρίας, το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου άφησε 389 νεκρούς and 746 τραυματίες, ενώ στην Χάμα, που βρίσκεται στο Κεντροδυτικό τμήμα της χώρας το πρώτο χτύπημα άφησε 49 νεκρούς και 67 τραυματίες.

Το πρακτορείο SANA, ανέφερε ότι η Αλγερία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια 17 τόνων, αλλά και προσωπικο για να βοηθήσει στην κρίσιμη αυτή κατάσταση. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χαλέπι.

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Πηγή: Πρακτορείο SANA

Επίσης, η Ρωσία, έστειλε προσωπικό από το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις, ενώ όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, έδωσε εντολή στο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στη Συρία να αρχίσει να βοηθά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: RT News

Πηγή: People Say

Ο Επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC), Khaled Hboubati, κάνει έκκληση για άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού.

Ο Επικεφαλής του SARC, Khaled Hboubati. Πηγη: Πρακτορείο

“Χρειαζόμαστε βαρύ εξοπλισμό, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για να συνεχίσουμε τη διάσωση και την απομάκρυνση των ερειπίων, και αυτό συνεπάγεται την άρση των κυρώσεων στη Συρία το συντομότερο δυνατό. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί και ορισμένα κτίρια εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Τα αποτελέσματα του σεισμού είναι καταστροφικά και οι εθελοντές μας είναι έτοιμοι, αλλά μας λείπει εξοπλισμός”. Δήλωσε σήμερα 07/02, σε συνέντευξη τύπου.

Η Συριακή κυβέρνηση έχει διαθέσει 126 καταφύγια στο Χαλέπι, 23 στη Λαττάκεια, 5 στη Χάμα, 3 στη Χομς και 3 στο Ταρτούς για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία