Connect with us

Ποδόσφαιρο

Σχοινάς: «Αντίθετη με το ευρωπαϊκό μοντέλο Αθλητισμού η Super League» 

«Οποιαδήποτε ιδέα για πανευρωπαϊκές συμφωνίες ή συνεννοήσεις, όπως η λεγόμενη ευρωπαϊκή Super League στο ποδόσφαιρο, είναι ευρωπαϊκής αρμοδιότητας». Αυτό δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Θα ήταν ένα κλειστό κύκλωμα αποτελούμενο από τους πλουσιότερους συλλόγους, που θα μοιράζονταν μεταξύ τους περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, εις βάρος των άλλων. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού», επισήμανε ο Έλληνας Επίτροπος.

«Δεν είναι καθήκον μας να αντικαταστήσουμε τις εθνικές συμφωνίες, αλλά η διασφάλιση του ανοίγματος του ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι και συνδέεται με το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού που πρέπει να προστατευθεί», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, μίλησε για τη Super League την ώρα των ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ήταν αφιερωμένη στην προστασία των ζωτικών υποδομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από επιθέσεις και στην καταπολέμηση των υβριδικών επιθέσεων.

Ο κ. Σχοινάς ρωτήθηκε από ευρωβουλευτή για την Ε.Ε. ως «ένωση συγκινήσεων και συναισθημάτων» και ειδικότερα για την επιθυμία της Επιτροπής να «σώσει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους» από την απειλή που θέτει η Super League.

«Τα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου εμπίπτουν στις εθνικές συμφωνίες. Δεν εντάσσονται στο δίκαιο της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Σχινάς. «Η UEFA έχει την αυτονομία να συνεργάζεται με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κι έτσι να ρυθμίζει εθνικά πρωταθλήματα, όπως η Premier League», απάντησε.

«Το ποδόσφαιρο είναι παράγοντας συνοχής, ποικιλομορφίας, πλούτου στις κοινωνίες μας. Είναι ένα άθλημα που παίζεται σε χωριά, σχολεία, αυλές, γήπεδα. Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με ποδοσφαιρικές ενώσεις, ελίτ, χρήματα ή πλούσιους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

«Έχει να κάνει με εμάς, με την ταυτότητά μας και το ερώτημα μού επιτρέπει να επιβεβαιώσω τη συλλογική και κοινή δέσμευσή μας στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού με οποιοδήποτε τίμημα: ο ευρωπαϊκός αθλητισμός, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα είναι πάντα ανοιχτό στον ανταγωνισμό που συνδέεται επίσης και με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Εν κατακλείδι, το ποδόσφαιρο «δεν θα είναι ποτέ ανταγωνισμός μεταξύ πλούσιων ιδιοκτητών συλλόγων που παίζουν μεταξύ τους και μοιράζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση μεγάλων αγώνων εις βάρος των Εθνικών ομάδων. Δεν πρόκειται να συμβεί», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο