Connect with us

Ταξίδια

Ταξίδι: 24 ώρες στο Καιρό

Το ταξίδι μου προς την Άπω Ανατολή μου έδωσε την δυνατότητα να βρεθώ στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο.

Ευτυχώς η ζέστη δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα, επίσης, είχα προετοιμαστεί καλά από τις προηγούμενες ημέρες για την μονοήμερη διαμονή μας, αλλά και για έναν ξεναγό για να δω τα βασικά σημεία της πόλης, αλλά και για να δοκιμάσω την τοπική κουζίνα χωρίς να πέσω σε κάτι λάθος και καταλήξω με άσχημες εμπειρίες στο ταξίδι μου.

Μετά την λίγο μεγάλη αναμονή μου στο σημείο της βίζας στον διεθνή αερολιμένα του Κάιρου, μας περίμενε έξω ο οδηγός που είχε στείλει το ξενοδοχείο για να μας παραλάβει. Σημαντικό trip που πρέπει να αναφέρω για την αγορά της βίζας εντός του αεροδρομίου, καλή είναι να έχετε μαζί σας δολάρια, εκτός από το πλαστικό χρήμα, ο λόγος; Το ένα από τα δυο σημεία δεν έχει μηχάνημα POS!

Το ξενοδοχείο το έκλεισα μέσω booking, φυσικά διάλεξα κάτι με καλές κριτικές, αλλά, είχα και 40% έκπτωση επειδή το έκλεισα μέσα από την εφαρμογή! Το Pr Pyramids Inn που έκλεισα εκτός από ότι είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, έχει και πιστοποιημένο ξεναγό.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω, ότι στην Αίγυπτο για να γίνει κάποιος ξεναγός, πρέπει να αποφοίτηση από την σχολή που είναι τετραετούς φοίτησης για να μπορέσουν να έχουν άδεια για ανά εξασκήσουν το επάγγελμα.

Με μόλις λίγες ώρες ύπνο, ξυπνήσαμε, φορέσαμε τα γυαλιά ηλίου μας, το καπελάκι μας, ανοιχτόχρωμα ρούχα, πήραμε αντηλιακό και νερό και ήμασταν έτοιμοι. Στα πλεονεκτήματα του να έχεις ιδιωτικό ξεναγό είναι ότι κανονίζεις εσύ το πρόγραμμα πως θα κινηθείς, φυσικά με τις συμβουλές που θα σου δώσει και ο ίδιος, ο Hussein, ο ξεναγός μας ήταν πολύ φιλικός και έτοιμος να μας βοηθήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Επίσης, με το ιδιωτικό αμάξι μπορείς να κινηθείς όσο γρήγορα ή αργά θες, αν κάποιος ψάχνει να βρει κάτι αρνητικό είναι το κόστος που σου βγαίνει λίγο παραπάνω από το κανονικό, αλλά πιστέψτε με αξίζει.

Φυσικά πριν αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο, φάγαμε το τοπικό πρωινό, ήπιαμε το καφεδάκι μας ή και το τσάι μας και ξεκινήσαμε για τα σημεία που θα βλέπαμε. Πρώτη στάση το Εθνικό μουσείο του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Κατά την διάρκεια της διαδρομής, ο Hussein, ο ξεναγός μας, μας εξηγούσε λίγα πράγματα για το μουσείο, αλλά, από την συζήτηση φυσικά δεν έλειψε η χαώδης κίνηση στους δρόμους, αλλάξει η έλλειψη φαναριών.


Στο μουσείο αυτό βρίσκονται 22 βασιλικές μούμιες, 18 Φαραώ και 4 Βασίλισσες, όπως ο Ραμσής ο 2ος, ο Τουθμώσις ο 3ος, ο Σέτι ο 1ος, η Χατσεψούτ, ο Αμένχοτεπ ο 1ος και η Νεφερτάρι. Επίσης, κάποιος θα δει και θα μάθει για τον Αιγυπτιακό πολιτισμό από την προ δυναστική και την Αρχαία Αιγυπτιακή περίοδο και συνεχίζει στην Ελληνορωμαϊκή, Κοπτική, Ισλαμική, μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο Al-Frustrat, την παλαιά Ισλαμική πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο ξεναγός μας εξηγεί την ιστορία της χώρας του με απλά και κατανοητά λόγια. Το αρνητικό, αλλά και λογικό, απαγορεύεται η φωτογράφιση στο σημείο που είναι οι μούμιες για λόγους προστασίας. Επίσης, το σημείο φρουρείται από άκρο σε άκρο και υπάρχει και κλειστό κύκλωμα
 τηλεόρασης.

Επόμενη στάση, η γνωστή αγορά Αλ Χαλίλι (Khan Al Kalili), στην αγορά χρειάζεται αρκετή προσοχή όσον αφορά τα προσωπικά σας αντικείμενα, αλλά και αυτά που θέλετε να αγοράσετε, αξίζει να κάνετε παζάρια και ιδανικό είναι να έχετε μετρητά στο τοπικό νόμισμα για ποιο φθηνά, φυσικά έχουν και POS. Κατά την ξενάγηση μας στην αγορά καθίσαμε σε ένα παραδοσιακό καφέ, όταν ρώτησα τον Hussein αν υπάρχει διαφορά στην τιμή από ένα άλλο εκτός της αγοράς μου απάντησε ναι, εκτός αγοράς η τιμή είναι άλλη. Τέλος, υπάρχουν και αρκετοί ζητιάνοι που καταντάνε κάπως κουραστική από ένα σημείο και μετά.

Επόμενος σταθμός η παραδοσιακή κουζίνα,  Μετά από τα ατελείωτα παζάρια και τον καφέ -και το τσάι- έπρεπε να φάμε για συνεχίσουμε με γεμάτες τις μπαταρίες μας.

Το καλό σε ένα ιδιωτικό τουρ είναι ότι μπορείς να αποφασίσεις ότι θέλεις χωρίς να σκέφτεσαι αν σε κάποιον άλλο δεν αρέσει. Ο ξεναγός μας, αφού πρώτα μας ρώτησε τι θελουμε να φάμε μας πήγε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, μπορεί από έξω να μην σου γέμιζε το μάτι, αλλά, το φαγητό ήταν υπέροχο.

Επόμενη στάση ήταν το -κρατικό- μαγαζί όπου φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο οι πάπυροι. Ο τίτλος «μουσείο» που μας ανέφερε ο ξεναγός, αλλά και ο τίτλος του καταστήματος, το θεωρώ λάθος, γιατί από το όνομα άλλο περιμένεις και άλλο βλέπεις. Η επίδειξη έχει διάρκεια μόλις 5 λεπτά και μετά μπορείς να αγοράσεις ότι θέλεις, οι τιμές είναι πολλές, από κάτι φθηνό και απλό, μέχρι κάτι πολύ ακριβό. Υπάρχουν πολλά σημεία πώλησης μέσα στο κατάστημα και οι πωλητές είναι αρκετά επίμονοι στο να αγοράσεις κάτι σε σημείο που καταντάει κουραστικό. Ωραίο τρικ το δωμάτιο με τους πάπυρους που λάμπουν στο σκοτάδι.

Για το τέλος, αφήσαμε τις τρεις μεγάλες πυραμίδες και την Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας. Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, η δεύτερη του Χεφρήνου και η τρίτη και μικρότερη του Μενκαουρέ, όπως είναι φυσικό κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, με την μικρότερη να δέχεται τα λιγότερα όμως. Εδώ θα κάνω την διαφορά και θα ξεκινήσω μετά αρνητικά όπου είναι και λίγα. Η περιοχή μυρίζει πολύ έντονα από τις καμήλες, αποφύγετε να μιλήσετε σε αγνώστους και φυσικά μην δώσετε το κινητό σας σε κανέναν για να σας βγάλει φωτογραφία. Εδώ χρειάζεται και ο ξεναγός, διότι εκτός από αυτά που θα σας πει για την ιστορία της περιοχής και της Νεκρόπολης. Φυσικά και θα σας φωτογραφίσει χωρίς να έχετε τον φόβο να χάσετε το κινητό σας. Επίσης, θα σας προστατεύσει από όλους τους πωλητές που θέλουν τα χρήματα σας, αλλά και εσείς μην πιστέψετε κανέναν ότι θα σας δώσει κάτι δωρεάν. Οι ντόπιοι ξέρουν πολύ καλά να πουλάνε το προϊόν τους και επίσης η φτώχεια είναι μεγάλη και φαίνεται από άκρο σε άκρο της πόλης. Φυσικά δίπλα στις πυραμίδες βρίσκεται και η Μεγάλη Σφίγγα, η οποία αποτελεί ίσως το πιο αρχαίο άγαλμα στον κόσμο. Όπως φυσικά και οι πυραμίδες που αποτελούν ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα, με την κατασκευή τους να ανάγεται στο 2580 π.Χ. Και οι τρεις πυραμίδας χρησιμοποιήθηκαν για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκαν από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Το σκηνικό είναι επιβλητικό και είναι κάτι που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος έστω μια φορά στη ζωή του. Πολύ καλό σημείο για φωτογραφίες είναι το πανόραμα των πυραμίδων, εκεί θα μπορέσεις να βγάλεις και τις τρεις πυραμίδες μαζί, όπως και να κάνεις βόλτα με καμήλα αν το επιθυμείς, καλό είναι πρώτα να κάνεις μια ξεκάθαρη συζήτηση με τον ξεναγό που θα έχεις για να κλείσεις μια σταθερή τιμή, φυσικά στο ντόπιο νόμισμα. Μπορώ να πω ότι ήταν αρκετές οι ώρες που περάσαμε για να δούμε σε ένα λόγιοι χρονικό διάστημα αρκετά πράγματα, αλλά, άξιζε τον κόπο παρά την ζέστη που νιώσαμε πάνω μας.


Με το πέρας της ξενάγησης, μπήκαμε στο αυτοκίνητο, φθάσαμε στο ξενοδοχείο, όπου και ξεκουραστήκατε για λίγες ώρες και μετά ο οδηγός μας μας πήγε στο αεροδρόμιο για τον επόμενο σταθμό μας.

Advertisement

Must See

More in Ταξίδια