Connect with us

Αρθρογραφία

Τα τρία παιχνίδια του Πελέ στη Ελλάδα!

Ο Πελέ και η Σάντος (Santos Futebol Clube) μετά από ενέργειες που έκανε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης, έφερε την ιστορική Βραζιλιάνικη ομάδα στην Ελλάδα.

Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπό το φως των προβολέων, πράγμα που δεν συνηθιζόταν εκείνη την εποχή λόγω του υπέρογκου κόστους της ηλεκτροφώτισης.

Το σήμα της Σάντος από το 1925 έως και το 1967. Πηγή: Wikipedia

Το καλοκαίρι του 1961, η ομάδα της Σάντος προσγειώθηκε στην Αθήνα για να δώσει 3 ιστορικά φιλικά, το πρώτο ήταν με την ΑΕΚ και στης στις 28 Ιουνίου 1961, οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν με 3-0, στον δεύτερο αγώνα αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, οι Βραζιλιάνοι προηγούνταν στο 19’ με 3-0, οι “Πράσινοι” δεν παράτησαν τον αγώνα και τελικά ηττήθηκαν με 3-2 με γκολ του Βαγγέλη Πανάκη λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου και του Δημήτρη Θεοφάνη στο 70’.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Ο Πελέ με τους Έλληνες διαιτητές των αγώνων του 1961 στη Λεωφόρο. Πηγή:EUROKINISSI

Ο Πελέ ανταλλάσσει λάβαρο με τον αρχηγό του Τριφυλλιού, Κώστα Λινοξυλάκη. Πηγή: ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Ο Μίμης Δομάζος στο φιλικό εναντίον της Σάντος του Πελέ. Πηγή:Εκδοτική Belle Epoque

Πηγη: Εκδοτική Belle Epoque

Πηγη: Εκδοτική Belle Epoque

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» από το 1961. Πηγή:sdna.gr

Στης 4 Ιουλίου 1961, αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο τρίτο και τελευταίο της αγώνα επί Ελληνικού εδάφους, στο 10ο λεπτό o Σουρούνης έκανε το 1-0 για τους “Ερυθρόλευκους” και ο Ποσειδώνας λίγο πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου έκανε το 2-0. Ο Ζίτο στο 50’ μείωσε σε 2-1 για τους Βραζιλιάνους.

Ο Πελέ με διαιτητή στο Ολυμπιακό – Σάντος. Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Πολυχρονίου, μαζί με τον Πελέ, πριν την έναρξη του αγώνα. Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Μάλιστα ο ίδιος ο Πελέ δήλωσε μετά την αναχώρηση της Σάντος από την Ελλάδα: “Πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός, που βασίζει το παιχνίδι του σε ένα καλό σύστημα, καθώς και στην υπερβολική ταχύτητα των παικτών του“.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία