Connect with us

Μπέιζμπολ

Τζο ΝτιΜάτζιο: Η θρυλική μορφή του μπέιζμπολ

Θρυλική μορφή του μπέιζμπολ κι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το γάμο του με τη Μέριλιν Μονρόε.

Ο Τζο ΝτιΜάτζιο (Joe DiMaggio) υπήρξε θρυλική μορφή του μπέιζμπολ κι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες στην ιστορία του εθνικού αθλήματος των ΗΠΑ. Διακρίθηκε ιδιαίτερα ως hitter («ροπαλοφόρος») και centerfielder (κεντρικός εξωτερικός αμυντικός). Ευρύτερα γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο έγινε από τον βραχύβιο γάμο του με τη σταρ του Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε.

Ο Τζόζεφ Πολ ΝτιΜάτζιο γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1914 στο Μαρτίνεζ της Καλιφόρνιας, μία πόλη 50 χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο. Ήταν το όγδοο από τα εννέα παιδιά ενός ιταλού μετανάστη από τη Σικελία που προσπαθούσε να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του εργαζόμενος ως ψαράς.

Έναρξη καριέρας με τους Σιλς του Σαν Φρανσίσκο

Το μπέιζμπολ ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος για να γλιτώσει ο νεαρός Τζο από το ψαροκάικο του πατέρα του. Ο «ψηλολέλεκας», όπως τον αποκαλούσαν οι αθλητικογράφοι (δεν ήταν και τόσο σύνηθες στα γήπεδα του μπέιζμπολ το ύψος 1,90 μ.), δεν πίστευε την τύχη του όταν οι Σιλς του Σαν Φρανσίσκο τον κάλεσαν να προπονηθεί μαζί τους το 1933.

Τρία χρόνια αργότερα, όταν οι επιδόσεις του είχαν αρχίσει να κάνουν το γύρο των ΗΠΑ, οι περίφημοι Γιάνκις της Νέας Υόρκης του προσέφεραν ένα μεγάλο συμβόλαιο και τον ενέταξαν στη δύναμή τους. Έμεινε μαζί τους έως το 1951, σημειώνοντας πολλά ατομικά ρεκόρ, τα οποία άντεξαν στο χρόνο. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα που αντέχει μέχρι σήμερα το σημείωσε από τις 15 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου 1941, με 56 συνεχόμενα επιτυχημένα χτυπήματα.

Εξίσου αποτελεσματικός ήταν και στα αμυντικά του καθήκοντα, παρά το φαινομενικά τεμπέλικο στιλ παιγνιδιού του. Πάντα έπαιρνε επίκαιρες θέσεις και σπάνια πηδούσε ή πλόνζαρε για να πιάσει το μπαλάκι. Το 1947 ισοφάρισε ένα ρεκόρ, με ένα λάθος σε 141 παιγνίδια. Με τους Γιάνκις κατέκτησε 9 πρωταθλήματα (1936-1939, 1941, 1947, 1949-1951). Έχασε μόνο τρεις αγωνιστικές περιόδους (1943-1946), όταν υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανακηρύχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίχτης πρωταθλήματος (1939, 1941, 1947) και μετά την κατάκτηση του ένατου πρωταθλήματος από τους Γιάνκις, το 1951, εγκατέλειψε την ενεργό δράση με δόξες και τιμές. Το 1955 εντάχθηκε στο Πάνθεον της Δόξας του Μπέιζμπολ (Baseball Hall of Fame), που αποτελεί την ανώτατη διάκριση για έναν παίκτη.

Ο γάμος με την Μέριλιν Μονρόε

Το 1954 παντρεύτηκε τη σταρ του Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε, ένας γάμος που κράτησε μόνο λίγους μήνες. Ήταν ο δεύτερος και για τους δύο (ο πρώτος με την ηθοποιό Ντόροθι Άρνολντ, με την οποία απέκτησε ένα παιδί). Παρά το χωρισμό τους, παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι μέχρι το θάνατό της το 1962 και τη θυμόταν πάντα ως «το ανοιχτόκαρδο κορίτσι που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης εκείνων των τύπων από το Χόλιγουντ».

Ο Τζο ΝτιΜάτζιο, όπως έχει ειπωθεί, ήταν πάνω απ’ όλα ο αθλη­τής και ο άνθρωπος που πήρε το γάντι του μπέιζμπολ, αυτό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, από ροδαλά αμερικανάκια και το παραγέμισε με ήθος και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό η φήμη του παρέμεινε αναλλοίωτη μέχρι το τέλος του και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ο Πολ Σάιμον στο τραγούδι του «Μrs Robinson» λέει ότι ολόκληρο το έθνος έστρεψε το μοναχικό βλέμμα πάνω του και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ υποκλίθηκε μπροστά του στη νουβέλα του «Ο γέρος και η θάλασσα»: «Θα ήθελα να πάρω μαζί μου για ψάρεμα τον μεγάλο ΝτιΜάτζιο. Λένε ότι ο πατέρας τον ήταν ψαράς. Μπορεί να ήταν τόσο φτωχός όσο εμείς και θα καταλάβαινε», λέει γερο-Σαντιάγο, ο ήρωας του έργου.

Ο Τζο ΝτιΜάτζιο πέθανε στις 8 Μαρτίου 1999 στο Χόλιγουντ της Φλώριδας, σε ηλικία 84 ετών.

Πηγη: Σαν Σήμερα 

Advertisement

Must See

More in Μπέιζμπολ