Connect with us

Τεχνολογία

Το ελληνικό Διαδίκτυο επικρίθηκε ξανά: το πιο αργό και ακριβό, κάποιος χρειάζεται να εργάζεται περίπου 12 λεπτά το μήνα για να αγοράσει 1 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για το τηλέφωνο του!

Η έκθεση αξιολογεί με βάση πέντε κριτήρια: προσιτή τιμή στο Διαδίκτυο, ποιότητα Διαδικτύου, ηλεκτρονική υποδομή, ηλεκτρονική ασφάλεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Από αυτά τα πέντε κριτήρια, η Ελλάδα βελτιώθηκε μόνο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Internet Composite Index για το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση σε 117 χώρες στον κόσμο, σημειώνοντας πτώση κατά μία θέση από το 2021 και επίσης στην 29η θέση σε 38 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στη φετινή κατάταξη, το Ισραήλ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, ακολουθούμενο από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ το Κονγκό, η Υεμένη, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη και το Καμερούν βρίσκονται στον πάτο.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ένας χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργάζεται περίπου 12 λεπτά το μήνα για να αγοράσει 1 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για το τηλέφωνό του, αριθμός που είναι έξι φορές υψηλότερος από ό,τι στη Βουλγαρία και 149 φορές υψηλότερος από ό,τι στο Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος Διαδικτύου και η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία σύνθετου δείκτη Διαδικτύου φέτος.

Ειδικά για κάθε είδος, η αναλογία του εισοδήματος των Ελλήνων προς τους λογαριασμούς των υπηρεσιών Διαδικτύου είναι το στοιχείο με τη χειρότερη απόδοση. Για να αγοράσουν 1 GB κίνησης δεδομένων στο Διαδίκτυο μέσω κινητού, οι Έλληνες χρήστες πρέπει να εργάζονται κατά μέσο όρο 6 δευτερόλεπτα περισσότερο από πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 61η θέση από πέρυσι, έπεσε στην 67η θέση φέτος.

Επίσης, οι σταθερές συνδέσεις ίντερνετ στην Ελλάδα είναι ακριβές. Για να πληρώσουν για τη φθηνότερη σύνδεση, οι Έλληνες πρέπει να εργάζονται 3 ώρες και 46 λεπτά το μήνα, 12 φορές τα 19 λεπτά το μήνα ενός ισραηλινού νοικοκυριού.

Για την ποιότητα του διαδικτύου, το πιο σημαντικό μέτρο είναι η ταχύτητα του Διαδικτύου και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση σε 117 χώρες. Η κακή απόδοση οφείλεται κυρίως στις σταθερές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 40,Mbps/sec, καταλαμβάνοντας την 84η θέση. Η Ελλάδα είναι καλύτερη σε ταχύτητα διαδικτύου για κινητά, καταλαμβάνοντας την 20η θέση, με μέση ταχύτητα 97,5 Mbps/sec. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ταχύτητες σταθερού διαδικτύου στην Ελλάδα είναι δύο φορές χαμηλότερες από ό,τι στη Βουλγαρία, ενώ οι ταχύτητες διαδικτύου μέσω κινητού είναι 36% χαμηλότερες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Διαδικτύου, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της κατάταξης όπως και πέρυσι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον μεμονωμένο χρήστη και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων.

Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 55η θέση, από την 59η πέρυσι. Αυτή η βελτίωση οφείλεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρών και επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξ αποστάσεως εργασία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ακόμη και μετά την πανδημία του COVID-19, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές μορφές ψυχαγωγίας, όπως οι  πλατφόρμες ροής, απαιτούν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι Η βελτίωση είναι πολύ σημαντική. 

Πηγή: China Greek Reporter

Advertisement

Must See

More in Τεχνολογία