Connect with us

Euroleague

Το Κάουνας και το Final Four περιμένουν τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός νίκησε στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς των playoffs της Ευρωλίγκα την Φενερμπαχτσέ με σκορ 84-72, πήρε την πρόκριση και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεκδικήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης στο Final Four (που φέτος διεξάγεται στο Κάουνας κατά το τριήμερο 19 ως 21 Μαϊου).

Του Δημήτρη Μ. 

Στο κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς, οι Ερυθρόλευκοι ξεκινώντας από τη ”σιδερένια” και ψυχωμένη άμυνά τους μπόρεσαν να καταβάλουν έναν ισχυρό αντίπαλο που του έβαλε πολύ δύσκολα στα τέσσερα προηγούμενα μεταξύ τους ματς.

Στην 1η περίοδο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ δυνατά με μπροστάρη τον αμφίβολο πριν το ματς Κώστα Παπανικολάου (σκόραρε τους μισούς πόντους της ομάδας), αλλά γενικά ήταν άστοχος και νευρικός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεφύγει στο σκορ αφού για μια ακόμη φορά η Φενέρ εμφανίστηκε ήρεμη και προετοιμασμένη για τις απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου ματς.

Στην αρχή της 2ης περιόδου το 29-23 του Ολυμπιακού έγινε γρήγορα 29-31, με τον Γκούντουριτς (ολοκλήρωσε το ματς με 8/12 τρίποντα!) να είναι μόνιμος πονοκέφαλος για τους γηπεδούχους.

Εκεί όμως ήταν και η κρίσιμη καμπή του ματς, αφού ο Σακίλ Μακίζικ και κυρίως ο Κώστας Σλούκας (σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ-φάουλ στην ωραιότερη φάση του αγώνα, καθώς και ένα τρίποντο στη λήξη επίθεσης, χώρια οι ασίστ του) ”υπέγραψαν” ένα σερί 15-0 του Ολυμπιακού, που πλέον ένιωθε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με τη βοήθεια του κατάμεστου ΣΕΦ ήξερε να κάνει την κατάλληλη διαχείριση για το υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Όλοι περίμεναν την αντεπίθεση της τουρκικής ομάδας στην 3η περίοδο, κατά την οποία το παιχνίδι αναλώθηκε σε πολλά (ενίοτε δυνατά) φάουλ, κοκορομαχίες μεταξύ των παιχτών και τεχνικές ποινές. Ο Βεζένκοφ άρχισε και εκείνος να σκοράρει και η διαφορά που είχε πάρει ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε (65-52).

Η Φενέρ, καθοδηγούμενη από τον Δημήτρη Ιτούδη ο οποίος έφτασε τη σειρά ”στο αμήν” αποδεικνύοντας γιατί είναι ένας από τους ικανότερους ευρωπαίους προπονητές, συνέχισε να προσπαθεί μέχρι το τέλος αλλά φανερά πια είχε φτάσει στο ταβάνι της: η διαφορά αντί να μικραίνει μεγάλωνε (έφτασε και στο 78-61), με μόνη συνεπή απειλή για το ερυθρόλευκο καλάθι τον Γκούντουριτς αφού η ομαδική άμυνα του Ολυμπιακού αυτή τη φορά φρόντισε να περιορίσει την ικανότητά του να βοηθάει τους συμπαίχτες του.

Για τον Ολυμπιακό, εκτός από τους προφανείς ”συνήθεις υπόπτους” Σλούκα (22π με 6/6 β, 5/7 δ, 2/4 τ, 6 ασ) και Παπανικολάου (14π, 11 ριμπ), πολύ καλός ήταν ο Βεζένκοφ που αθόρυβα σκόραρε 17π καθώς και ο αφανής ήρωας Φαλ (9 ριμπ, 2 μπλοκ, 2 ασ, 8π).

Για την Φενέρ, από την οποία πλην Γκούντουριτς (26π) κανείς δεν μπόρεσε να σκοράρει τρίποντο (15 άστοχα), οι Μότλεϊ και Έντουαρντς κατά διαστήματα ήταν αυτοί που ”τράβηξαν” την ομάδα τους (14 και 10π αντίστοιχα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 4, Κέιναν 2, Λαρεντζάκης, Φαλ 2, Σλούκας 22 (2), Βεζένκοφ 17, Παπανικολάου 14 (1), Μπόλομποϊ, Πίτερς 2, Μπλακ 2, ΜακΚίσικ 11 (1)

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Δημήτρης Ιτούδης): Μότλεϊ 14, Μπίρσεν, Έντουαρντς 10, Χέιζ 5, Πιερ, Τζεκίρι 4, Γκούντουριτς 26 (8), Ντόρσεϊ 9, Καλάθης 4, Αντετοκούνμπο Κ.

Advertisement

Must See

More in Euroleague