Connect with us

Ποδόσφαιρο

Το ρωσικό ποδόσφαιρο υποφέρει από γήπεδα

Παρά την αποβολή των Ρωσικών ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και το μποϋκοτάζ από τον διεθνείς τύπο λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, η χώρα δεν σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο και να γεμίζει τα γήπεδα της χώρα ο κόσμος, τι γίνεται όμως όταν κάποιες ομάδες έχουν φύγει από την φυσική του έδρας λόγω εργασιών που αργούν να τελειώσουν? Το άρθρο του Anton Mozgovoy στο Sport.ru ειναι αρκετά κατατοπιστικό.

Η Ρωσική Πρεμιέρ Λιγκ και η Πρώτη Κατηγορία έφθασαν στο τέλος τους, στην Πρώτη Κατηγορία πλέον γνωρίζουμε ποιες ομάδες θα ανέβουν στην Πρεμιέρ Λιγκ, αυτές είναι η πρωταθλήτρια Rubin Kazan και η Baltika Kaliningrad, ενώ η Alania Vladikavkaz και η Yenisey Krasnoyarsk θα δωσουν την μαχη μεσω των playoffs.

ΤΟ Στάδιο “Spartak” στο Vladikavkaz τη δεκαετία του ’90. Πηγή: Sport.ru

Στην προτελευταία αγωνιστική της σεζόν, η Vladikavkaz κέρδισε την Baltika (3-1), η οποία είχε κερδίσει προηγουμένως το απευθείας εισιτήριο για το Πρεμιέρ Λιγκ. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, η Rubin κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πρώτη Κατηγορία. 

Η “Alania” σημείωσε επίσης 59 βαθμούς και εξασφάλισε την τρίτη θέση. Μια θέση στα play-offs με έναν αντίπαλο από την Πρεμιέρ Λιγκ, μόνο που η ομάδα δεν θέλει να αγωνιστεί στην Μεγάλη κατηγορία, ο σύλλογος άσκησε έφεση και η τελική απόφαση θα ληφθεί αυριο, 29/05.

Ο λόγος είναι απλός: Η “Alania” δεν έχει δικό της γήπεδο. Το Ρεπουμπλικανικό Στάδιο “Σπαρτάκ”, το οποίο στη χρυσή δεκαετία του ’90 για τον σύλλογο συγκέντρωνε 33-38 χιλιάδες οπαδούς με αντιπάλους την Ντόρτμουντ και τη Λίβερπουλ, βρίσκεται τώρα υπό ανακατασκευή. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η αρένα, η οποία χτίστηκε το 1921, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση γιατί οι εργασίες έχουν ανασταλεί.

Έκτοτε, η Alania παίζει εντός έδρας αγώνες στο Γκρόζνι, που βρίσκεται 114 χλμ. από το Βλαντικαβκάζ. Πρώτα έπαιξε στο γήπεδο του Vladikavkaz. Sultan Bilimkhanov, και στη συνέχεια, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης, μετακόμισαν στο Akhmat Arena. 

Αρχικά, οι Ντόπιοι αξιωματούχοι στην Οσσετία υποσχέθηκαν ότι το στάδιο θα ολοκληρωνόταν σε ένα με ενάμιση χρόνο. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε και η αρένα είναι περίπου 35% ολοκληρωμένη…

Το Ρεπουμπλικανικό Στάδιο “Σπαρτάκ” υπό κατασκευή. Πηγή: Sport.ru

Ο Πρόεδρος της τοπικής Δημοκρατίας, Σεργκέι Μενιάιλο, σε έναν από τους αγώνες της Αλάνια τη φετινή σεζόν, δήλωσε στους φιλάθλους της ομάδας ότι θα παραλάβουν το γήπεδο το φετινό καλοκαίρι. Όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν συνέβη. Τώρα είναι εντελώς ασαφές πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο. Επίσημα σχόλια δεν δίνονται, αλλά, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον άλλους έξι μήνες. Έτσι, μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν το γήπεδο δεν θα είναι έτοιμο σε καμία περίπτωση.

Οι ανέφικτες υποσχέσεις αξιωματούχων δεν εκπλήσσουν σχεδόν κανέναν στην Ρωσία. Όμως με αυτή την κατάσταση υποφέρουν οι ομάδες και οι οπαδοί τους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την πλήρη αδιαφορία από τις περιφερειακές και ποδοσφαιρικές αρχές. 

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι τη σεζόν 2020/2021, η Alania κατέλαβε την 4η θέση στο Πρώτη Κατηγορία και έπρεπε επίσης να παίξει ουσιαστικά εκτός έδρας. Μετά δεν την άφησαν να πάει στο στάδιο της επιλογής της γιατί η Όρενμπουργκ, που κέρδισε το απευθείας εισιτήριο για την Πρεμιέρ Λιγκ. Και έτσι όπως φαίνεται η “Alania” είναι κοντά στο να χάσει για δεύτερη φορά αυτό που της ανήκει. Ακόμη ένα  χαστούκι στον πρωταθλητή Ρωσίας το 1995.

Είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι κανονισμοί, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η “Alania” είναι έτοιμη να ανακοινώσει το γήπεδο στο Γκρόζνι για τους αγώνες στην Πρεμιέρ Λιγκ. Αλλά, η Ομοσπονδία δεν εγκρίνει αυτή την επιλογή.  Διότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας, οι σύλλογοι πρέπει να αγωνίζονται στην περιοχή τους. Ένας κανόνας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες ομάδες, για παράδειγμα: Η “Mashuk-KMV” από το Πιατιγκόρσκ βρίσκεται 141 χλμ. από τη Σταυρούπολη, το κέντρο της επικράτειας της Σταυρούπολης, και 75 χλμ. από το Ναλτσίκ, την πρωτεύουσα της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας. Και αν κάποια μέρα η “Mashuk-KMV” ανέβει στην στην Πρεμιέρ Λιγκ και το γήπεδο δεν πληροί τις απαιτήσεις, τότε η ομάδα δεν θα μπορεί να παίξει στο Ναλτσίκ, αν και αυτή η πόλη είναι πιο κοντά από τη Σταυρούπολη!

Είναι εντελώς ακατανόητο γιατί η Πρεμιέρ Λιγκ πρέπει να χωρίσει τις ομάδες σε ορισμένα θέματα και περιοχές. Είναι επίσης πολύ υποκριτική. Κάποτε, εγκρίθηκε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι σύλλογοι της Μόσχας μπορούν να παίζουν αγώνες στην περιοχή της Μόσχας, αν και είναι διαφορετική περιοχή. Ως εκ τούτου, η “Torpedo” έπαιξε μερικά από τα ματς της τρέχουσας σεζόν στη Χίμκι και δεν πείραξε κανέναν!

Ας πάμε παρακάτω: Η Ομοσπονδία ήταν πολύ δυσαρεστημένη με την περίπτωση της “FC Tambov”. Ο σύλλογος δεν έπαιξε στην περιοχή του, αλλά έπαιξε στο Σαράνσκ και μετά στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Τότε συζητήθηκε αρκετά ότι ο σύλλογος χρεοκόπησε λόγω έλλειψης κέρδους από τα εισιτήρια. Αλλά, φυσικά, αυτό ήταν ψέμα. Τα εισιτήρια είναι ένα απόλυτο ασήμαντο στη δομή κερδών των συλλόγων στη Ρωσία. Το 90% αυτών χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς και τα εισιτήρια είναι μια απλή υπόθεση.

Επιπλέον, στην περίπτωση της «Alania» η κατάσταση είναι γενικά διαφορετική. Ο σύλλογος ανήκει στην οικογένεια Γκούριεφ. Οι σύλλογοι που ανήκουν σε ιδιοκτήτες είναι σπάνια στη Ρωσία. Υπάρχουν τα παραδείγματα Κρασνοντάρ και της Τσάικα,  αλλά και αρκετές άλλες ομάδες. Φαίνεται ότι τέτοιες επιλογές πρέπει να ενθαρρύνονται, αλλά αντίθετα, οι επιχειρήσεις φοβούνται μακριά από το ποδόσφαιρο, εξαρτώντας από τοπικούς αξιωματούχους και την ανακατασκευή/κατασκευή γηπέδων. Δυστυχώς, τέτοια πράγματα δεν ενθουσιάζουν καθόλου την Ομοσπονδία. Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν, με φόντο τέτοιες καταστάσεις, οι ίδιοι Γκούριεφ εγκαταλείψουν τον σύλλογο και αποφασίσουν να κάνουν κάτι πιο κερδοφόρο. Ποιος χρειάζεται μια βαλίτσα χωρίς χερούλι; 

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο