Connect with us

Ράγκμπι Λιγκ

ΥπόΓΓΑιες διαδρομές στο Ράγκμπι Λιγκ

Ενα μαγικό ραβδί υποκατέστησε την Ομοσπονδέα απέ το 2013 με μέα νέα που βγήκε από τον μαρσιπο καγκουρό!

Μία πολύ «περίεργη» αναγνώριση αθλητικής ομοσπονδίας έλαβε χώρα την 1η Αυγούστου 2022 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ΓΓΑ προέβη στη χορήγηση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΓΚΜΠΥ ΛΙΓΚ». Που είναι το περίεργο θα αναρωτηθείτε και δικαίως. Η ΓΓΑ χορήγησε αθλητική αναγνώριση σε νομικό πρόσωπο το οποίο έχει ίδιο όνομα με άλλο νομικό πρόσωπο που προϋπήρχε.

Κοινώς υπάρχουν δύο νομικά πρόσωπα με το ίδιο όνομα, πράγμα που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία και η ΓΓΑ ενώ είχαν κάνει αίτηση αναγνώρισης και τα δύο, δεν απαντάει ποτέ στο πρώτο και δίνει αναγνώριση στο δεύτερο, το οποίο συστάθηκε οκτώ έτη μετά από το πρώτο!

Για να το πιάσουμε από την αρχή. Η «Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκπι Λιγκ» (ΕΟΡΛ) ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο το 2013 και καλλιεργεί το άθλημα του Ράγκμπι Λιγκ στην Ελλάδα. Ένα άθλημα σχετικά άγνωστο ελληνικό κοινό, πλην όμως συνεχώς αναπτυσσόμενο σε όλο τον κόσμο. Η ΕΟΡΛ, ως νόμιμος εκπρόσωπος, διοργανώνει φιλικούς και επίσημους αγώνες ελληνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, αγώνες τμημάτων υποδομών και εκπαιδεύει προπονητές και διαιτητές του αθλήματος. Το 2016 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, το άθλημα υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και συνεχίζεται μέσω της Ε.Ο.Μο.Π. η ανάπτυξη του. Το 2021 ιδρύεται νομικό πρόσωπο με το ίδιο όνομα(!) πράγμα που απαγορεύει ρητά η ελληνική νομοθεσία και στην ουσία είναι τα ίδια νομικά και φυσικά πρόσωπα που είχαν ιδρύσει την «Ελληνική Ένωση Ράγκμπι Λιγκ», μία Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία είχε καταδικαστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών να μην πραγματοποιεί αγώνες σωματείων ούτε και συγκρότηση Εθνικής Ομάδας. Τα δύο αυτά νομικά πρόσωπα (το προγενέστερο και το μεταγενέστερο) καταθέτουν αίτηση αθλητικής αναγνώρισης στη ΓΓΑ τον Φεβρουάριο του 2022. Τότε η Γενική Γραμματεία κάνει το εξής εκπληκτικό, ανακοινώνει στη Διαύγεια «ανάκληση της υπαγωγής του αθλήματος Ράγκμπυ Λιγκ στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (Ε.Ο.Μο.Π.)» επικαλούμενη την αίτηση της ΕΟΡΛ (του αρχαιότερου νομικού προσώπου) και στη συνέχεια αναρτά «Χορήγηση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης στο σωματείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΓΚΜΠΥ ΛΙΓΚ» για το άθλημα του Ράγκμπυ Λιγκ» επικαλούμενη την αίτηση του νεότερου νομικού προσώπου, το οποίο επαναλαμβάνουμε έχει ιδρυθεί με το ίδιο όνομα!

Γιατί λοιπόν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χρησιμοποίησε αιτήσεις από δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα για αθλητική αναγνώριση, εν μέσω θέρους κιόλας (γιατί άραγε;) και δίνει αναγνώριση στο δεύτερο, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα του οποίου έχουν καταδικαστεί για παράνομη δραστηριότητα ενώ (η ΓΓΑ) γνώριζε και για την καταδίκη και για την ύπαρξη του προγενέστερου νομικού προσώπου; Φαντάζεται κανείς τι θα συνέβαινε αν κάτι τέτοιο είχα συμβεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και υπήρχαν δύο Ε.Π.Ο.! Βέβαια, δεν έχει σημασία το μέγεθος και η δημοφιλία ενός αθλήματος για να αναδειχθούν τα κακώς κείμενα, αλλά το γεγονός πως η ΓΓΑ γνώριζε την ύπαρξη της αρχαιότερης ομοσπονδίας στο Ράγκμπι Λιγκ και χορήγησε την αθλητική αναγνώριση μία νεοσύστατη ομοσπονδία με το ίδιο ακριβώς όνομα και καταστατικό σκοπό. Πλήρης σύγχυση, η οποία προκαλείται δυστυχώς από την ίδια τη ΓΓΑ…

*Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του skygoal.gr και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε νέα δημοσιεύματα.

Advertisement

Must See

More in Ράγκμπι Λιγκ