Connect with us

Αγγλία

Χρόνια πολλά Ποδόσφαιρο! Χρόνια πολλά Sheffield FC!

Το 1855 δύο μέλη του Sheffield Cricket Club αποφάσισαν να διοργανωσουν έναν αγώνα χωρίς τους κλασικούς κανόνες που υπήρχαν για το άθλημα, τα ονοματά τους ήταν Nathaniel Creswick και William Prest, δύο χρόνια αργότερα και μετά από κάποιες ακόμη δοκιμές αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα που αντι για κρίκετ θα έπαιζαν ένα διαφορετικό άθλημα, το όνομα της ομάδας αυτής θα ήταν Sheffield Foot-ball Club, το ημερολόγιο έγραφε 24 Οκτωβρίου 1857!

Η πρώτη συνάντηση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε στο Parkfield House στο προάστιο του Χάιφιλντ στο Σέφιλντ. Η αρχική έδρα ήταν ένας χώρος στην East Bank Road που τους δάνεισε ο Thomas Asline Ward, πατέρας του πρώτου προέδρου του συλλόγου Frederick Ward, και το διπλανό χωράφι χρησιμοποιήθηκε για το πρώτο τους παιχνίδι.

Αρχικά, τα παιχνίδια της Sheffield FC παίζονταν μεταξύ των ίδιων των μελών του συλλόγου και είχαν τη μορφή “Παντρεμένοι εναντίον Ελεύθερων” ή “Επαγγελματίες εναντίον Ανέργων”.

Οι Nathaniel Creswick και William Prest, ενώ στην μέση είναι οι Κανόνες του Σέφιλντ. Πηγή: Sheffield FC

Οι Creswick και Prest έγραψαν τους πρώτους κανόνες για το νέο άθλημα, οι κανόνες αυτοί επικυρώθηκαν στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου στις 21 Οκτωβρίου 1858 και δημοσιεύθηκαν την επόμενη χρονιά. Οι κανόνες του Σέφιλντ (όπως ονομάστηκαν) ήταν το πρώτο λεπτομερές σύνολο κανόνων ποδοσφαίρου που δημοσιεύτηκε από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Εκείνη την εποχή, δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη η Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (the FA), πολλά διαφορετικά είδη ποδοσφαίρου ήταν δημοφιλή στην Αγγλία. Οι κανόνες του Σέφιλντ υιοθετήθηκαν αργότερα από την ποδοσφαιρική ένωση του Σέφιλντ όταν σχηματίστηκε το 1867.

Η γειτονική ομάδα Hallam FC (και δεύτερη παλαιότερη ομάδα του κόσμου) ιδρύθηκε το 1860 και την ίδια χρονιά οι δύο σύλλογοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα τοπικό ντέρμπι, το οποίο διεξάγεται ακόμη και σήμερα (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα διαβάσετε σύντομα).

Ο Σύλλογος έγινε μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις 30 Νοεμβρίου 1863, αλλά συνέχισαν να χρησιμοποιούν τους δικούς τους κανόνες. Στις 2 Ιανουαρίου 1865, ο σύλλογος έδωσε τον πρώτο του αγώνα μακριά από το Σέφιλντ εναντίον της Νότιγχαμ παίζοντας όμως με τους Κανόνες της Νότιγχαμ.

Στις 31 Μαρτίου 1866, η Sheffield έπαιξε μια ομάδα από το Λονδίνο σύμφωνα με τους Κανόνες της FA στο Battersea Park.

Μέχρι το τέλος του 1878, η Sheffield προσαρμόστηκε στους κανόνες της FA.

Η ομάδα το 1876. Πηγή: Sheffield FC

H ομάδα παρά την μακροχρόνια ιστορία της έχει κερδίσει ελάχιστα τρόπαια, με το μεγαλύτερο να είναι το κύπελλο Ερασιτεχνών το 1904, ενώ ήταν και φιναλίστ στην συνέχεια του θεσμού, το FA Vase το 1977.

Επίσης, ο σύλλογος το 2004, τιμήθηκε από την FIFA με το μετάλλιο Order of Merit, για την προσφορά του στο άθλημα, ενώ το 2007, εισήχθη στο English Football Hall of Fame για να τιμήσουν την 150η επέτειό τους.

Η Sheffield FC το 2013 δημιούργησε το “Club of Pioneers” που είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο των παλαιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων από κάθε χώρα στον κόσμο. Σκοπός του είναι σύνδεση όλων τον παλαιότερων συλλόγων και η διατήρηση της ιστόρίας, της παραάδοσης και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η ομάδα πλέον αγωνίζεται στην Northern Premier League Division One East και δεν έχει καμιά σχέση με τις επαγγελματικές ομάδες Sheffield United και Sheffield Wednesday, εκτός από το ό,τι προέρχονται από την ίδια πόλη και κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα, μπορεί να μην έχει το κύρος των δύο προαναφερθέντων ομάδων, αλλά, καταφέρνει και επιβιώνει χάρις στην αφοσίωση των οπαδών της και την ιστορική κληρονομιά που κουβαλά.

Τέλος, τον Μάρτιο του 2021 αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για το νέο στάδιο που θα βασίζεται στα σχέδια του Sheffield Transport Sports Club στην περιοχή Meadowhead του Σέφιλντ. Το προτεινόμενο στάδιο χωρητικότητας 4.000 ατόμων θα διαθέτει και ένα μουσείο με όλα τα σημαντικά γεγονοτά και τρόπαια της ομάδας.

Χρόνια πολλά Ποδόσφαιρο!

Advertisement

Must See

More in Αγγλία