Connect with us

Ταξίδια

24 ώρες στη Σόφια με τον Μάκη Ζούμπο

Ο Μάκης Ζούμπος, μέσα από το ταξιδιωτικό του blog μας ταξιδεύει σε όμορφες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα θα μας δείξει πως μπορεί να περάσει κάποιος για 24 ώρες στην Σοφία. Ο λόγος στον Μάκη:

Αν καταφέρεις να περάσεις τα σύνορα και να μείνεις έστω λίγες ώρες με αγαπημένα σου πρόσωπα, τότε αν αυτό δεν θα είναι καταστροφικό (τόσα γίνονται), σίγουρα θα είναι επιτυχία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ήταν το δεύτερο και αυτό γιατί κατάφερα να βρεθώ την σωστή στιγμή στο σωστό σημείο με τους πιο εντάξει ανθρώπους. Το οδοιπορικό – ταξίδι όπως και αυτό της Μπίτολα (Μοναστήρι) έγινε κατά την διάρκεια της παραμονής μaς, στην πόλη μου, την Βέροια. Εκμεταλλεύομαι βλέπεις την σχετικά κοντινή χιλιομετρική απόσταση της Βέροιας με τους συνοριακούς σταθμούς Νίκης, Προμαχώνα, Ευζώνων. 

Αφού κάναμε μια μικρή στάση στο σταθμό του ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης για να παραλάβουμε το τρίτο μέλος της παρέας μας τον Γιώργο, όλοι οι δρόμοι πλέον ήταν ανοιχτοί για τον Προμαχώνα.

Στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών καθώς φτάσαμε, είδα αρκετά αυτοκίνητα και φορτηγά που περίμεναν υπομονετικά να περάσουν τον έλεγχο. Να ένα ακόμα καλό όταν δεν οδηγείς. Κατέβηκα κάτω και έβλεπα το χώρο με την κάμερα ανά χείρας.

Στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών.

Η ΣΟΦΙΑ

Στα προάστεια της πρωτεύουσας, παραξενεύτηκα από τα ψηλά και άκομψα κτήρια κατοικιών, με την ίδια αρχιτεκτονική. Σκληρά και αυστηρά σε γραμμές κατασκευάσματα του Κομμουνιστικού καθεστώτος. Έτσι ήταν στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Προχωρώντας όμως στη Σόφια, βλέπεις υπέροχα νεοκλασικά οικοδομήματα του 19ου αιώνα. 

Το Κρατικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι το εθνικό θέατρο της Βουλγαρίας. Είναι το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της χώρας και ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Σόφιας, της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας.

Αφήνοντας τις αποσκευές μας στο Grand Sofia Hotel, το ξενοδοχείο της επιλογής μας στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, ξεκίνησα την εξερεύνηση χαμένος στην κυριολεξία από την ομορφιά της. Μια εικόνα όμορφη, με ελεύθερα πεζοδρόμια  και ακριβά, διατηρητέα σπίτια.

Το εθνικό πάρκο. Εδώ βρίσκεται και το Κρατικό Θέατρο. Είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα πάρκα της πόλης. Εντός του πάρκου, αλλά και στα περίχωρα υπάρχουν καταστήματα παγωτού, εστιατόρια και μπαρ

Η Σόφια είναι μια αρκετά σύγχρονη πόλη και δίνει την εικόνα μιας περιποιημένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Οι δρόμοι είναι καθαροί και προσεγμένοι, υπάρχουν πολλά πάρκα, ενώ μεγάλο μέρος του κέντρου είναι πεζοδρομημένο. Η περιπλάνηση είναι αρκετά εύκολη, καθώς όλα τα σημαντικά αξιοθέατα συνδέονται με κεντρικούς δρόμους.

Πανεπιστήμιο της Σόφιας

Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας στην πόλη, το μάτι μου έπεσε στο αρχιτεκτονικό δημιούργημα της φωτογραφίας. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1888. Το κτήριο του πανεπιστημίου κατασκευάστηκε μεταξύ 1924 και 1934 με την οικονομική υποστήριξη των αδελφών Evlogi Georgiev και Hristo Georgiev. Γλυπτά των αδερφών υπάρχουν σήμερα στην πρόσοψη. 

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι

Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και βρίσκεται των επισκεπτών. Χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 στη μνήμη 200 χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της χώρας στον ρωσοτουρικικό πόλεμο (1877–78). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια. Υπάρχει οπτικοποιημένη αναφορά στο βίντεο με το οδοιπορικό μας. Δες το εδώ.

Δίνω έμφαση στον κήπο με τις υπέροχες τουλίπες δίχως να παραλείψω στο βάθος τον μεγαλοπρεπή ναό.

Λεωφόρος Vitoshka

Εδώ βολτάρετε, θα δείτε βιτρίνες, θα πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας και θα καθίσετε για φαγητό. Πρόκειται για ένα δρόμο στον οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα, αφού είναι ο πιο εμπορικός της πόλης. Από καταστήματα με ισχυρά brands, μέχρι το σπίτι του διάσημου ποιητή Peyo Yavorov και άλλα διάσημα κτίρια, η λεωφόρος Vitoshka σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας για κάποιες ώρες.

Η λεωφόρος Vitosha αποτελεί τον πλέον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της βουλγαρικής πρωτεύουσας..

…που σφύζει από ζωή, χάρη στα πανέμορφα εστιατόρια και cafe της.

Πλατεία Λάργκο και κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σόφια της Βουλγαρίας

Eίναι η μεγάλη Πλατεία Ανεξαρτησίας μεταξύ του Προεδρικού Γραφείου, του Υπουργικού Συμβουλίου και πολλών άλλων κρατικών κτιρίων. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και αφού το κέντρο της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Σερντίτσα βρίσκεται κοντά σας, μπορείτε σήμερα να περπατήσετε υπόγειο και να δείτε τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα περισσότερα από αυτά στην περιοχή. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε το Largo είναι από το αρχαιολογικό υπόγειο επίπεδο, όπου μια ειδική διαφανή οροφή δείχνει τον πιο πάνω δρόμο. (πηγή worldtourismgroup)

Έργο διάσημων τότε Αρχιτεκτόνων , ολοκληρώθηκε το 1955. Στην ουσία αποτελούσε τον χώρο όπου θα συνεδρίαζε η κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού κόμματος . Αποτέλεσε κτήριο σύμβολο για την πόλη και στην οροφή του είχε ένα τεράστιο κόκκινο αστέρι. Το 1990 το πλήθος εισέβαλλε στο εσωτερικό του , και έβαλε φωτιά στα γραφεία του 1ου ορόφου, οπότε και το αστέρι αντικαταστάθηκε από μια μεγάλη βουλγάρικη σημαία .

Η διάφανη οροφή που δείχνει πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως ρωμαϊκά και βυζαντινά κτίσματα.

Που μείναμε…

Grand Sofia Hotel

Πολύ καλή επιλογή 5 αστέρων με πολύ καλό πρωινό και ευρύχωρα δωμάτια. Το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν εξαιρετικά ευγενικό.

Ένα ακόμα συν είναι ότι ξενοδοχείο διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ κάτι που είναι πάρα πολύ βολικό αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο!

Μείναμε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Περισσότερα μπορείς να δεις και να διαβάσεις στο αναλυτικό review ε δ ώ . 

Grand Sofia Hotel. Προσιτή πολυτέλεια στο κέντρο της πόλης. Αναλυτικό review θα βρείς στο βίντεο μέσα από το you tube κανάλι μου, καθώς και στο blog μου.

Infos:

Η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε και ως εκ τούτου ισχύει ότι και με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Το νόμισμά της όμως δεν είναι το Ευρώ αλλά τα Λέβα. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε σε τίποτα να καλύψουμε τις όποιες μας αγοραστικές ανάγκες μιας που πληρώναμε με visa και είχαμε την δυνατότητα συναλλαγής σε Ευρώ ή Λέβα με τις όποιες προμήθειες βεβαίως βεβαίως.

Εν κατακλείδι…

Περάσαμε υπέροχα, απολαμβάνοντας στο έπακρο την εκδρομή μας άσχετα αν κράτησε μόλις 24ώρες. Γεμίσαμε τις μπαταρίες μας, γεμίσαμε με υπέροχες εικόνες και είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή μας και τον σχεδιασμό του επόμενού μας ταξιδιού. 

Aυτά για την ώρα φίλοι μου. Αν σου άρεσε αυτό που είδες και διάβασες, κοινοποίησε το άρθρο μου στα δικά σου social media. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση, φιλιά πολλά!

Κείμενο και Φωτογραφίες: Μάκης Ζούμπος

Advertisement

Must See

More in Ταξίδια