Connect with us

Αρθρογραφία

Club of Pioneers: Σε αναζήτηση των παλαιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων σε κάθε χώρα

To δωμάτιο διαφόρων χρήσεων με τις κιτρινισμένες κουρτίνες κα το παλαιό τηλέφωνο στα γραφεία της Berliner FC Germania, σου παρουσιάζει το παρελθόν που συναντά το μέλλον. Στους τοίχους κρέμονται εικόνες παλαιότερων, ενίοτε ένδοξων εποχών. Οι Βερολινέζοι κέρδισαν δύο ανεπίσημους τίτλους πρωταθλήματος το 1890 και το 1891.

Το κτίριο εξωτερικά ελάχιστα υποδηλώνουν τη σημασία του συλλόγου. Το μικρό γραφείο βρίσκεται σε ένα κτήριο που βρίσκεται ανάμεσα σε έναν κήπο και έναν παιδικό σταθμό στο Tempelhof. Η συνοικία στα νότια του Βερολίνου είναι διάσημη για το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, την αερομεταφορά και το νεκροταφείο του Αγίου Ματθαίου. Η BFC Germania είναι πολύ λιγότερο γνωστή από τα αναφερόμενα μνημεία. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1888 και είναι επομένως το παλαιότερο υπάρχον αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν συλλόγους όπως το 1860 Μόναχο ή το VfL Bochum 1848, όμως και οι δύο ιδρύθηκαν ως σύλλογοι γυμναστικής – το ποδοσφαιρικό τμήμα προστέθηκε μόλις το 1899 και το 1949, αντίστοιχα. «Όμως νρισκονται χιλιόμετρα μακριά από εμάς» αναφέρει χαμογελώντας ο Heinz-Dietrich Kraschewski, ο 70χρονος πλέον πρόεδρος της ομαδας, που είναι στον σύλλογό του από το 1963, αρχικά ως πάιχτης, μετα ως προπονητης ακαδημιων και πλέον πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας

«Στην αρχή δεν τολμούσαμε να το κάνουμε», λέει ο Krashewski και συνεχίζει: «Ήταν λίγο διαφορετικά από τον εορτασμό της 125ης επετείου μας το 2013». Προσθέσαμε στο πίσω μέρος των εμφανίσεων την φράση «η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας», για να κινήσουν την περιέργεια, λέει ο Krashewski.

Η BFC Germania 1888 ήταν μέρος του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της χώρας, το BDF (Bund Deutscher Fußballspieler ή Ομοσπονδία Γερμανών Ποδοσφαιριστών) που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1890 και ήταν ενεργό μέχρι τον Φεβρουάριο του 1892. Το πρωτάθλημα αποτελούνταν από τους συλλόγους με έδρα το Βερολίνο BFC Vorwärts 1890, BFC Askania 1890, BFC Borussia 1890, BFC Concordia 1890, BFC Hellas 1890, BFC Tasmania 1890 και BFC Teutonia 1891. Η Germania αναδείχθηκε νικήτρια σε ένα τουρνουά. Το 1900 η ομάδα γινε ιδρυτικό μέλος του DFB (Deutscher Fussball Bund ή Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στη Λειψία. Η ομάδα για μετρικά χρόνια μετα το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου είχε το όνομα SG Neu-Tempelhof, αλλά επέστρεψε σύντομα στο BFC Germania. Η ομάδα αγωνίζεται στην Kreisliga Berlin B Staffel 2, το 8 εως και 14 επίπεδο στην Γερμανική πυραμίδα.

Η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου

Αυτό συμβαίνει και στην Sheffield FC. Ο σύλλογος της αγγλικής έβδομης κατηγορίας είναι ο παλαιότερος υπάρχων ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο – και του αρέσει να εκμεταλλεύεται αυτόν τον ανεπίσημο τίτλο. Γι’ αυτό αυτοαποκαλούνται «The Club» και παρουσιάζονται ως σύμβολο του εξαιρετικού ρόλου που παίζει το ποδόσφαιρο στην κοινωνία. Ο σύλλογος θέλει επίσης να μεταφέρει αυτές τις αξίες μέσω του Club of Pioneers, μιας διεθνούς ένωσης των παλαιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων σε κάθε χώρα, την οποία ίδρυσε το 2013. Μέσω αυτής μπορούν να δημιουργηθούν συνεργασίες, να γίνουν τουρνουά και να δημιουργηθούν συμμαχίες υπό την ηγεσία της Sheffield FC. Φυσικά υπάρχει ένας συνδυασμός ποδοσφαιρικού ρομαντισμού και μάρκετινγκ.

Η ομάδα για αυτό τον λόγο δημιούργησε το 2013 το Club of Pioneers, έναν οργανισμό για τις αρχαιότερες ομάδες κάθε χώρας και φυσικά με επικεφαλής την Sheffield FC.

Σύμφωνα με τον Robert Zitzmann, πρέσβη του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού συλλόγου, μαζί με άλλους 6 πρεσβευτές και φυσικά των πρόεδρο της ομάδας, Richard Timms, χτενίζει τα βιβλία των ομάδων, διαβάζει άρθρα από εφημερίδες για να βρουν τος παλαιότερες ομάδες κάθε χώρας. Ο στόχος: να κυκλοφορήσει η ετικέτα κάθε συλλόγου που είναι το παλαιότερο στη χώρα του. «Θέλουμε να ενώσουμε τους ιδρυτικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, να οργανώσουμε τουρνουά και να τους δώσουμε μια κοινή πλατφόρμα», λέει ο Zitzmann.

Μερικά από αυτά τα σχέδια έχουν γίνει πράξη, όπως τα ποδοσφαιρικά τουρνουά, το πρώτο έγινε στην έδρα της Sheffield FC το 2013, οι άλλες ομάδες ήταν οι RC Recreativo de Huelva από την Ισπανία και η Genoa CFC από την Ιταλία, νικήτρια αναδείχθηκε η Sheffield FC, εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επαγγελματικές ομάδες δεν συμμετείχαν με τους βασικούς τους παίχτες, αλλά, με μέλη των δεύτερων ομάδων τους και φίκους της ομάδας! Το 2014, έγιναν δυο τουρνουά, το πρώτο στην Ολλανδία όπου συμμετείχαν οι γηπεδούχος Koninklijke HFC, η Royal Antwerp FC και η Sheffield FC, με νικήτρια για δεύτερη φορά την Sheffield FC. Το δεύτερο έγινε στην Ισπανία και στην έδρα της RC Recreativo de Huelva, οι άλλες δυο κ αδρά ήταν η Ολλανδική Koninklijke HFC και η Ιταλική Genoa CFC, με τους γηπεδούχους να κερδίζουν το τρόπαιο. Δυο χρόνια αργότερα, το 2016, το τουρνουά μεταφέρθηκε στο Βέλγιο και την Royal Antwerp FC, οι άλλες δυο ομάδες ήταν η Koninklijke HFC και η CS Fola Esch από το Λουξεμβούργο, η Koninklijke HFC σήκωσε το τρόπαιο στην τρίτη της προσπάθεια. Το 2019, έγινε το πέμπτο και μέχρι τώρα τελευταίο τουρνουά, με οικοδεσπότη την Ολλανδική Koninklijke HFC και την FK Sveikata από την Λιθουανία και την Royal Antwerp από το Βέλγιο, νικήτρια ομάδα στέφθηκε η FK Sveikata. Με την επέλαση της πανδημίας κάποιο τουρνουά δεν έχει γίνει, ενώ και ο ίδιος ο οργανισμός έπρεπε να περιμένει να τελειώσει η πανδημία για να μπορέσει να ταξιδέψει σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

Από την Ελβετία στην Ουρουγουάη

Δυο χαρακτηριστικά μέλη του Club of Pioneers είναι η FC St. Gallen από την Ελβετία και η Albion FC από την Ουρουγουάη. Αν η ΚΒ Copenhagen με έτος ίδρυσης το 1876, δεν είχε

συγχωνευτεί με την Β 1903 θα ηταν η παλαιότερη ομάδα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μια Αυτό κάνει την FC St. Gallen που ιδρύθηκε 3 χρόνια αργότερα την παλαιότερη ένα ενέργεια ομάδα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ομάδα αν και επαγγελματική, έχει κερδίσει μόλις δύο φορές το πρωτάθλημα Ελβετίας (1903-04, 1999-2000), ενώ έχει γνωρίσει και τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία.

Στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, βρίσκεται η παλαιότερη ομάδα της χώρας, η Albion FC, η ομάδα ιδρύθηκε το 1891, αν και αρχικά θεωρούσαν ότι η Penarol ήταν η παλαιότερη, γιατί ο πρόδρομος της η Central Uruguay Railway Cricket Club ιδρύθηκε το ίδιο έτος με την Albion. H διαφορά είναι ότι η Albion ιδρύθηκε στης 1 Ιουνίου και η CURCC στις 28 Σεπτεμβρίου!

Η ομάδα από μαθητές του αγγλικού γυμνασίου, μετά από ενθάρρυνση κυρίως από τον Henry Lichtenberger και τον 18χρονο μαθητή του William Leslie Poole, που θεωρείται ο “πατέρας” του ουρουγουανού ποδοσφαίρου. Κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, ο σύλλογος αρνήθηκε να δεχτεί μη γηγενείς παίκτες, αν και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του ήταν Βρετανοί απόγονοι αλλά γεννήθηκαν στην Ουρουγουάη. Η πρώτη εμφάνιση της ήταν μια λευκή φανέλα με ένα κόκκινο αστέρι στο στήθος.Άλλοι σύλλογοι όπως το Montevideo Cricket and Montevideo Rowing είχαν δώσει αγώνες ποδοσφαίρου περίπου μια δεκαετία πριν από την Albion, αλλά τότε το άθλημα δεν ήταν η κύρια δραστηριότητα τους και οι αγώνες δόθηκαν ως μέρος επίδειξης. Η ομάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα της χώρας, ενώ αγωνίζεται κυρίως στην δεύτερη κατηγορία.

Κάποια ομάδα για να γίνει μέλος στο Club of Pioneers πρέπει να έχει υπάρχει από την ίδρυση της χ τις κάποια διακοπή, εξαιρείται φυσικά αν υπήρχε αδράνεια σε κάποιον πόλεμο, δεν έχει σημασία αν το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελεί μέρος ενός πολυαθλητικού σωματείου αρκεί να συμμετέχει σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς κανόνες της ένωσης και φυσικά ισχύει το έτος έναρξης του ποδοσφαιρικού τμήματος και όχι η ημέρα ίδρυσης του σωματείου. Δεν έχει σημασία αν είναι επαγγελματική ή ερασιτεχνική ομάδα και τέλος πρέπει να υποστηρίζει τις αξίες του παιχνιδιού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου: Ακεραιότητα, Σεβασμός, Κοινότητα.

 

Τα μέλη του Club of Pioneers:
Σύλλογος – Έτος Ίδρυσης – Χώρα – Ήπειρος

Sheffield FC 24 Oct 1857 England Europe

Wrexham AFC 4 Oct 1864 Wales Europe

Queens Park 9 Jul 1867 Scotland Europe

FC St Gallen 19 Apr 1879 Switzerland Europe

Koninklijke HFC 15 Sep 1879 Netherlands Europe

Cliftonville FC 20 Sep 1879 Northern Ireland Europe

Royal Antwerp FC 1 Jan 1880 Belgium Europe

Savages FC Pietermaritzburg 1 Jan 1882 South Africa Asia

Balgownie Rangers 16 Jun 1883 Australia Oceania

Hong Kong FC 12 Feb 1886 Hong Kong Asia

Yokohama C&AC 26 Dec 1886 Japan Asia

North Shore Utd 1 Jan 1887 New Zealand Oceania

Associação Académica de Coimbra 3 Nov 1887 Portugal Europe

BFC Germania 1888 15 Apr 1888 Germany Europe

Mohun Bagan ac1 5 Aug 1889 India Asia

Real Club Recreativo de Huelva 18 Dec 1889 Spain Europe

St. George’s FC 1 Jan 1890 Malta Europe

Albion FC 1 Jun 1891 Uruguay South America

Tvoroyrar Boltfelag 13 May 1892 Faroe Islands Europe

Santiago Wanderers 15 Aug 1892 Chile South America

Genoa CFC 7 Sep 1893 Italy Europe

Odds Ballklubb 31 Mar 1894 Norway Europe

First Vienna FC 22 Aug 1894 Austria Europe

CS Fola Esch 9 Dec 1906 Luxembourg Europe

FK Ljuboten Tetovo 28 Mar 1919 North Macedonia Europe

FK Sveikata 1919 8 Jun 1919 Lithuania Europe

Sport Vereniging Voorwaarts 1 Aug 1919 Suriname South America

AC Libertas 4 Sep 1928 San Marino Europe

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία