Connect with us

Αγγλία

East Thurrock United: Η Εξέγερση των Χωρικών!

H East Thurrock United FC, είναι μια ομάδα που αγωνιζέται στην Isthmian League North, από το Corringham του Έσσεξ, διάφορες ανασκαφές ανακάλυψαν κατάλοιπα εργαλείων της Μεσολιθικής εποχής. 

Το πιο ενδιαφέρον είναι το σήμα της ομάδας, ο Χάρος (Grim Reaper) στην μέση σίγουρα δεν είναι και το πιο σύνηθες σήμα για μια ποδοσφαιρική ομάδα, πιο πολύ θα ταίριαζε σε συμμορία μηχανόβιων. Η ομάδα, αγωνίζεται στην Premier Division της Isthmian League, δηλαδή στο 7ο επίπεδο του Αγγλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα έχει ανέβει μέχρι και την National League South, δηλαδή το 6ο επίπεδο και έμεινε για 3 χρόνια (2016-2019). 

H ομάδα ιδρύθηκε το 1963 ως “Corringham Social Club” και το 1969 αποφάσισε να το αλλάξει σε East Thurrock United FC, έτσι στις 27 Απριλίου του 1969 η ομάδα έκανε το πρώτο της συμβούλιο και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Προτείνεται η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, που θα έχει το όνομα EAST THURROCK UNITED. Προτάθηκε από τον Terry Keating & δευτερευόντως από τον Eric Hobday. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.” 

Ο σύλλογος έπρεπε να έχει και ένα επίσημο σήμα, ο πρόεδρος του συμβουλίου της ομάδας, Tom Price ζήτησε από τον ντόπιο ιστορικό F.Z.Claro να σχεδιάσει το σήμα της νέας ομάδας. Το σήμα έγινε, αλλά, ο σύλλογος δεν το χρησιμοποίησε για πολύ διότι δεν ήταν και τόσο ικανοποιημένοι. Ωστόσο, ένα πράγμα που εντυπωσίασε την επιτροπή ήταν ότι πάνω από το σήμα στεκόταν περήφανα μια φιγούρα που αντιπροσώπευε έναν ντόπιο χωρικό που κρατούσε ένα ματωμένο δρεπάνι, το οποίο ο F.Z.Claro είπε ότι αντιπροσώπευε το μαχητικό πνεύμα του ντόπιου πληθυσμού, που χρονολογείται από τις ημέρες της «Εξέγερσης των αγροτών (Peasants’ Revolt)», στην οποία οι ντόπιοι χωρικοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της. 

Το 1381, ο Ριχάρδος Β΄ αποφάσισε να επιβάλει έναν φόρο λόγω του Εκατονταετούς Πολέμου (που στην πραγματικότητα διήρκεσε 116 χρόνια, 1337-1453), οι υψηλοί φόροι που προέκυψαν λόγω της σύγκρουσης με τη Γαλλία, έφεραν τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών. Στις 30 Μαΐου 1381, η προσπάθεια ενός εισπράκτορα του βασιλιά να συλλέξει απλήρωτους κεφαλικούς φόρους στο Μπρέντγουντ, κατέληξε σε βίαιη αντιπαράθεση η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας. Με πρωτεργάτη τον Wat Tyler, ένα ευρύ φάσμα της αγροτικής κοινωνίας – συμπεριλαμβανομένων πολλών τοπικών τεχνιτών και χωρικών αξιωματούχων – εξεγέρθηκαν, καίγοντας δικαστικά αρχεία και ανοίγοντας τις τοπικές φυλακές. Οι επαναστάτες ζητούσαν την μείωση της φορολογίας.

Ο Thomas Baker, ένας αγρότης από το Φόμπινγκ (Fobbing) του Thurrock στο Έσσεξ, ο ίδιος ήταν γαιοκτήμονας της περιοχής και αναδείχθηκε σε έναν από τους ηγέτες όταν αρνήθηκε να πληρώσει τον φόρο στον εισπράκτορα του βασιλιά. Όμως για την πράξη του αυτή, συνελήφθη για προδοσία και τιμωρήθηκε με θανατική ποινή. Ο Thomas Baker εκτελέστηκε στης 4 Ιουλίου 1381 στο Τσέλμσφορντ (Chelmsford) του Έσσεξ. Εν τέλει η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όλοι οι ηγέτες της επανάστασης εκτελέστηκαν. Η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον αγρότη της Εξέγερσης σαν επίσημο έμβλημα, όμως αρκετοί που δεν ξέρουν την σημασία του σήματος, ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι είναι ο Χάρος (Grim Reaper)!

Πηγές:
Terry Keating – East Thurrock United Club History 1969-2021

Wikipedia – Peasants’ Revolt

Advertisement

Must See

More in Αγγλία